Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A kistérség tartja fenn a csongrádi iskolákat

A csongrádi kistérség lesz a jövőben a csongrádi általános iskolák fenntartója – döntött tegnapi rendkívüli ülésén Csongrád város képviselő-testülete.
A csongrádi kistérség lesz a jövőben a csongrádi általános iskolák fenntartója – döntött tegnapi rendkívüli ülésén Csongrád város képviselő-testülete. Az átadást ellenzők az önkormányzatiságot féltették, a javaslat támogatói pedig a többletfinanszírozást említették pozitívumként. A tanácskozáson az is szóba került, hogy javítani kell a városi és a megyei önkormányzat közötti kapcsolatot.

Amilyen hangos volt a döntést megelőző vita, olyan sima volt a szavazás: a csongrádi általános iskolákat a jövőben a csongrádi kistérségi társulás működteti. A polgármesteri előterjesztés elfogadtatása előzetesen nem tűnt ilyen egyszerűnek, hiszen a szakbizottságok véleménye megoszlott a témában, illetve az már a korábbi képviselő-testületi felszólalások tükrében tudott volt, hogy a csongrádi jobboldalnak fenntartásai vannak a kistérségi összevonásokkal kapcsolatban. A fideszes Ternai László például úgy fogalmazott. „ez a legmocskosabb kormányzati lépés, amit az önkormányzatokra valaha rákényszeríttettek." Hozzátette, a szociális feladatok kistérségi szintű ellátása legalább pluszforrást eredményezett, de az oktatás átadása nem kecsegtet ilyen lehetőséggel. Kurucz Ferenc a téeszesítéshez, Vincze László országgyűlési képviselő pedig zsákban futáshoz hasonlította a Csongrádra is nehezedő lépéskényszert.

Az elutasító megjegyzésekre reagálva Gyovai Gáspár alpolgármester emlékeztetett, ha nem fogadják el, hogy az oktatás a kistérséghez kerüljön, az a pénzügyi többlet is elveszik, ami a szociális területen és a területfejlesztésnél jelentkezett. A szocialista Fábián György arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistérség lehetőséget nyújt a meglévő intézményrendszer további működtetésére és fejlesztésére, a települések viszont önmagukban erre képtelenek lennének. Bedő Tamás polgármester annyit tett hozzá, hogy szeptembertől éves szinten közel 24 millió forint pluszpénzt tudnak majd lehívni az államtól, ha a grémium támogatja az elképzelést. A testület végül rábólintott a javaslatra.

Murányi László kissé megkésett napirend előtti felszólalásában nehezményezte, hogy az elkészült fogyatékos otthonnál tegnap megrendezett, sajtótájékoztatóval egybekötött bejárásról nem tudott a város polgármestere. A képviselő leszögezte, nem szeretné, ha gyakorlattá válna, hogy pártállástól függő legyen egy ilyen horderejű beruházás bemutatása, hiszen rengetegen dolgoztak az elképzelés megvalósításában. Bedő Tamás ezt azzal egészítette ki, hogy szükség van a városi és megyei önkormányzat közötti kommunikáció javítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatéma a csongrádi kötvény

Hétszázmilliós kötvénykibocsátással teremti meg fejlesztési forrásainak fedezetét a csongrádi… Tovább olvasom