Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A lengyelek szeretik a csongrádi bort

A testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően lengyel piacra is kerülhet csongrádi bor, mégpedig számottevő mennyiségben. Az üzletben érdekelt felek a hét végén egyeztettek a csongrádi pincészetben.
Biztató előjelek a borkóstoláson. Fotó: Bíró Dániel
A csongrádi testvérvárosi kapcsolatok sorában először terelődhet gazdasági síkra az együttműködés, ha megállapodás születik a csongrádi és bokrosi pincészet, valamint egy lengyel cég között, amelynek képviselői pénteken jártak a Tisza-parti városban. A 65 ezer lakosú lengyelországi Belchatow tavaly lett Csongrád testvérvárosa. A partnerségi viszony megalapozása kulturális területen kezdődött: a két település néptáncegyüttese – önkormányzati delegációk kíséretében – egymásnál vendégeskedett, és már akkor felmerült, hogy a gazdasági együttműködés lehetőségét is vizsgálni kellene. Gyovai Gáspár alpolgármester – bokrosi szőlősgazdaként – beajánlotta a csongrádi borokat, amelyeket idén májusban személyesen mutattak be Lengyelországban a pincészetek vezetői.

– Jó benyomást kelthettek boraink, mert egy gyümölcsborokat termelő lengyel társaság jelezte, szívesen megtekintenék pincéinket – nyilatkozta lapunknak Gyovai Gáspár. A vizit során a lengyel vendégek elégedettek voltak a látottakkal, s árajánlatot is kértek a vörösborokra.

– Biztatók az előjelek – mondta Pálfi György, aki szerint jelzésértékű, és szándékuk komolyságára vall, hogy vendégeik 800 kilométert utaztak azért, hogy felmérhessék a csongrádi bortermelési viszonyokat. A csongrádi pincészet vezetője az üzleti tárgyalások alakulásáról elárulta, több ezer hektoliter bor kiviteléről esett szó. Az évente átlagosan 15 ezer hektolitert termelő pincészet számára ez a mennyiség jó bemutatkozási lehetőség lenne Lengyelországban, ahol egyre növekszik a borfogyasztás, szőlőbor viszont nincs a hazai kínálatban. A piacnyitás szempontjából fontos lehet, hogy feldolgozó üzemmel és kereskedelmi hálózattal is rendelkezik a lengyel partner, s az is, hogy a kivitt csongrádi bor javát ott palackoznák. Pálfi György szerint akár 2007 első hónapjaiban komolyra fordulhat az ügylet, amely lehetővé tenné, hogy a csehek mellett a lengyelek is megismerjék a csongrádi bor zamatát és illatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetésképtelen lehet a malom

Nehéz időket él át a csongrádi malom. Két hete nem őrölnek, a dolgozók egy része szabadságon van, a… Tovább olvasom