Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A sínen túl is bővül a csatornahálózat

Hamarosan négy csongrádi utcában is folytatódik a csatornahálózat bővítése. A negyvenegy érintett háztartás komfortfokozatát növelő 16 milliós beruházás október végéig fejeződik be. Azoknak, akik rá akarnak kötni a rendszerre, meg kell venniük az átemelő berendezést, mintegy 160 ezer forintért.
A tizenhatmilliós beruházás eredményeként negyven háztartás csatlakozhat a korábban kiépült csatornahálózathoz. Fotó: Tésik Attila
A Katona József, a Tópart, a Madách Imre és a Kemény Zsigmond utca vasúton túli részének lakói is hamarosan csatlakozhatnak Csongrád elmúlt években kiépült csatornahálózatához – döntött nemrégiben a város képviselő-testülete. Az előzetes tervezői becslés szerint a kivitelezés költsége meghaladja a tizenötmillió forintot, ezért a beruházás fedezetéül 16 millió forint fejlesztési hitelt biztosít az önkormányzat. Ebből az összegből kiépülhet a nyomott rendszerű utcai gerincvezeték, illetve a negyvenegy érintett háztartáshoz bevezetett leágazás. Egy korábbi felmérés szerint 21 ingatlantulajdonos jelezte, hogy amint megteheti, élni kíván a rácsatlakozás lehetőségével. Nekik, illetve a később csatlakozóknak csupán a házi átemelő berendezést kell megvásárolniuk, hozzávetőlegesen 160 ezer forintért.

– Pénteken kapjuk meg a meghívásos pályázat résztvevőitől az árajánlatokat, melyek értékelése után – várhatóan jövő héten – átadjuk a munkaterületet a kivitelezőknek – nyilatkozta Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, a hálózatbővítés munkálatainak október 30-áig kell befejeződniük, tehát aki úgy gondolja, már idén igénybe veheti a helyi Víz és Kommunális Kft. szolgáltatását. Ezért továbbra is érvényben marad a belső hálózat kiépítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás, amely azoknak az ingatlantulajdonosoknak biztosít kedvezményeket, akik minél hamarabb rácsatlakoznak a rendszerre.

– Ha az érintett csongrádiak összefognak, szó lehet további ötszázalékos árengedményről – mondta lapunk érdeklődésére Dányi Zoltán, az átemelő szivattyúkat gyártó és forgalmazó Mediker Kft. műszaki igazgatója annak kapcsán, hogy a berendezést a helyi lakosoknak eddig is a piaci ár alatt, a forgalmi adóval együtt mintegy 160 ezer forintért adták. A csongrádi székhelyű cég vezetője kiegészítette ezt azzal, hogy részletfizetési igény esetén a lakosok, a Mediker és egy helyi pénzintézet együttes közreműködésével összehozható egy olyan pénzügyi konstrukció, amely a szerényebb anyagi háttérrel rendelkezők számára is megteremtheti a rákötés lehetőségét.

A település legelhanyagoltabb részén, szintén a vasúton túl elterülő Alsóvárosban a csapadékvíz-elvezetést tartják a legégetőbb problémának, ezért az önkormányzat is ezt a fejlesztést részesítené előnyben a szennyvízberuházással szemben. A jórészt romák lakta Alsóváros keskeny utcáin és apró portáin nehéz, egyben roppant költséges lenne a szennyvízhálózat kiépítése, ezért ott előbb telekrendezésre lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvásár – jószág nélkül

Aki élő vásárfiáért indult útnak tegnap Tömörkény felé, csalódnia kellett: vevőre váró jószágot nem… Tovább olvasom