Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A szentesi kórház nem vállalja át a csongrádiakat

A szentesi kórház kikosarazta a csongrádiakat, így továbbra sem tudni, hová mehet tüdőszűrésre a csongrádi kistérség közel 26 ezer lakója. Várkonyi Katalin szentesi főigazgató szerint a hiányos személyi feltételek és a bizonytalan finanszírozás nem teszi lehetővé, hogy átvállalják a feladatot.
A szentesi kórház kikosarazta a csongrádiakat, így továbbra sem tudni, hová mehet tüdőszűrésre a csongrádi kistérség közel 26 ezer lakója. Várkonyi Katalin szentesi főigazgató szerint a hiányos személyi feltételek és a bizonytalan finanszírozás nem teszi lehetővé, hogy átvállalják a feladatot. Sipos Tibor, a csongrádi rendelőintézet igazgató főorvosa megérti Várkonyi Katalint, de nem ért vele egyet.

Nem jutott nyugvópontra a csongrádi tüdőgondozás ügye, tegnap ugyanis a szentesi kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin lapunkkal és az érintettekkel is közölte, hogy nem áll módjukban átvenni a tüdőgondozói feladatellátást. A súlyponti intézmény vezetője elöljáróban leszögezte: a csongrádi tüdőszűrés megszervezése Csongrád feladata és nem a szentesieké. A főigazgató a problémával kapcsolatban egyeztetett a tisztiorvosi szolgálattal. Elmondása szerint közös nevezőre jutottak, miszerint ha aláírják a dokumentumot, ötven százalékkal – 60-ról 90 ezerre – nőne az ellátottak száma, a teljes szakellátás pedig egy orvosra hárulna.

Várkonyi Katalin szerint ilyen feltételek mellett nem lehet pozitív döntést hozni, ezért nem tudják felvállalni a pluszterhet, amely még akkor is ráfizetéses lenne, ha valamiféle csoda folytán szakorvost tudnának szerződtetni a Kurca partjára, tudniillik annyira bizonytalan a finanszírozás.

– Megértem a szentesi kórház vezetőjének döntését, de nem értek vele egyet – reagált az elutasításra Sipos Tibor. A csongrádi rendelőintézet igazgató főorvosa hozzátette, most intézkedési terv készül, amit eljuttatnak az ÁNTSZ-hez, illetve továbbra is keresik a megfelelő szakembert. Ígéret van a tarsolyban, de konkrétummal egyelőre nem szolgálhat.

Van ugyan ellátási hézag, de a tüdőszűrés és a tüdőgondozás nem tartozik az alapellátások közé. Ezeket az önkormányzatoknak kell működtetni – mondta az üggyel kapcsolatban Tóth Gábor. A területileg illetékes kistérségi tiszti főorvos szerint hiába ment volna bele az egyezségbe a szentesi kórház, engedélyt már nem kapott volna a kibővített ellátásra, annak feltételei ugyanis nincsenek meg a súlyponti intézmény rendelőintézetében sem. Tóth Gábor a törvényre hivatkozva úgy véli, hogy az intézmények közötti megállapodás – a feltételek teljesülésén túl – csak akkor jöhetett volna létre, ha a fenntartók, tehát a csongrádi és a megyei önkormányzat között is szerződés születik erről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar a csongrádi tüdőgondozó ügyében

Nagy vihart kavart Csongrádon a hiányzó tüdőgondozóról szóló tegnapi cikkünk. Abban azt feszegettük,… Tovább olvasom