Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A szoborparkhoz sem elég a szobor és a park

Csongrád - Szívesen látnának egy szoborparkot Csongrádon, helyszín bőven akadna, alkotókat is lehetne a művésztelepre csábítani, mégsem elég csak a szándék egy kiállítóhely létrehozásához.
Dudás Sándor szobrászművész szerint egy rendezvény kellene, meg némi pénz ahhoz, hogy köztéri bemutatásra alkalmas méretben öltsenek testet a megálmodott művek.

Egy szoborpark létrehozásának ötlete régóta piszkálja a csongrádiak fantáziáját. Három évvel ezelőtt a belvárosban élők gondolták úgy, hogy a szomszédban kihasználatlanul elterülő Kerekárok megfelelő hely lenne képzőművészeti alkotások köztéri bemutatására. Hiába karolta föl a kezdeményezést a körzet képviselője, s támogatta az elképzelést a művésztelep vezetője, végül elhalt a gondolat. Murányi László nemrégiben azt vetette fel, hogy a Fő utca 64. szám alatti egykori gőz- és kádfürdő, most egy szociális ellátó intézménynek otthont adó épület udvarán lehetne szoborparkot kialakítani.

Az egyik lehetséges helyszín a volt kádfürdő Fő utcára néző udvara is lehetne. Fotó: Tésik Attila
Az egyik lehetséges helyszín a volt kádfürdő Fő utcára néző udvara is lehetne.
Fotó: Tésik Attila

– Annak idején itt egy szökőkút állt, és kedvelt találkahely volt az előkert, ami most viszont üresen tátong, holott ez egy kirakat is lehetne, ahol bemutatkoznának a művésztelepen megfordult alkotók – mondta a képviselő, aki szerint tucatnyi mű kerülhetne ki közszemlére, a tárlaton pedig időszakosan cserélnék az alkotásokat.

Nem dúskálnak

Az alkotóház 2007-ben még több mint 14,5 millió forinttal gazdálkodhatott, idén viszont csak kevesebb mint 12,5 millió-
ból kell működtetni a művésztelepet, ahol mindössze 3,5 milliós dologi kiadással kalkuláltak erre az évre. A fennmaradó összeg személyi juttatásokra és járulékokra megy el.

– Lenne létjogosultsága egy szoborparknak Csongrádon, de a szándék ebben az esetben kevés – nyilatkozta lapunknak Dudás Sándor. A művésztelepet vezető szobrász szerint kissé visszavetette a lendületet, hogy az elmúlt két évben elmaradt a betonszimpózium Csongrádon, illetve az alapanyagárak jelentős növekedése sem kedvezett. Bemutatni csak azokat a műveket lehetne, amelyeket a Tisza-parti alkotóháznál vendégeskedő művész felajánl, ezek között viszont alig akad köztéri alkotás. Sokkal több a kisebb méretű, úgynevezett kamaraplasztika. Bár a művésztelepen egyre nagyobb a zsúfoltság, Dudás Sándor onnan egyetlen művet sem költöztetne át, még ideiglenesen sem. Inkább egy többhetes rendezvény megszervezésében látja a megoldást, ami direkt alkalmat adna az alkotásra. – Pénz kellene a vendéglátáshoz és az alapanyaghoz, akkor időszakosan kiállítható lenne néhány mű, de pénz, támogatók nélkül ezt nem lehet kivitelezni. Egy faszobrász-találkozó megrendezése járna legkisebb költséggel, de ahhoz megfelelő gépek és szponzorok is kellenének.

Olvasóink írták

 • 2. komcsika 2008. május 05. 13:39
  „Murányi és a felvetései... a gyomrok forognak már a neve említésekor is. Először nézzen szét a krumlimosója környékén és hallgasson.”
 • 1. Szikra 2008. április 24. 14:36
  „Csakis olyan helyre tervezzék a szoborparkot, amit jól lehet zárni.
  Betonkerítés, stb.
  A vandálok még azon is átjutnának. Szerintem rendesen rongálnának ebben a parkban is.
  Én is szívesen látnám a várost szebbnek, de ilyen rendőri felügyelet mellett, szerintem ha ezeket a szobrokat épségben akarják tartani, külön kellene őriztetni, amire gondolom nincs pénze az önkormányzatnak, mint ahogy általában semmire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újragondolják a fürdőfejlesztést Csongrádon

Csongrád - Jegyáremeléssel kezdődik Csongrádon a strandszezon. A fürdőben szigorítják a beléptetést, karszalagot vagy plasztikkártyát kapnak a vendégek. Tovább olvasom