Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A tévéadót nyögik a csongrádi szállók

Április elseje óta a csongrádi szállodák is nyögik a tévédíjat, az évközi pluszköltség kigazdálkodása pedig nehézkes, hiszen alig akad vendég a Tisza-parti városban. A település legnagyobb hoteljében idén tíz százalék alatt maradt a szobák kihasználtsága, de az önkormányzati tulajdonban lévő Erzsébet Szállóban sem jobb a helyzet.
Április elsejével újabb terhet akasztottak a szállásadók nyakába. A készülékenkénti 1741 forintos televízió üzemben tartási havidíj költségének kigazdálkodása gondot okoz az egész ágazatnak, de igazán ott sínylik meg, ahol nincs elegendő vendég a szállodai szobákban. Amíg a kihasználtság országos átlaga 60 százalék körül mozog, Csongrád két legnagyobb hoteljében idén eddig 10 százalék alatt maradt ez a mutató, s az egész éves forgalom sem biztosítja a nyereséges működést.

Elmaradnak a turisták

Csongrád hivatalos honlapján 14 szálláshely érhető el, közülük néhányat megkerestünk. Az egyöntetű tapasztalat az volt, hogy a vendégforgalmat szinte kizárólag ide vagy a környékbe érkező üzletemberek jelentik, turistáknak nemigen vonzó a Tisza-parti város. A kihasználtság hol lassan csökkenő, hol lassan növekvő tendenciát mutat, de sehol nem éri el az ötven százalékot. A tévéadót újabb sápnak tekintik a szállásadók, amit szerintük az állam felelőtlenül és előkészítetlenül vezetett be, és ami keresztülhúzta az egy évre előre kidolgozott gazdasági terveiket.

– Vagy bezárunk, vagy rontjuk a szolgáltatás színvonalát. Egyelőre az utóbbit választjuk – mondta lapunknak a Hotel Tisza tulajdonosa, Bátki Ferenc. A tizenöt szobás szálló korábban három csillagos volt, de mivel a csekély forgalom miatt az éttermi részt be kellett zárni, egy osztállyal lentebb sorolták a hotelt. A tévédíj bevezetése miatt nemrégiben a szobák feléből kivették a tévét, hogy azzal se növeljék tovább az egyre dagadó veszteséget, ami az utóbbi öt hónapban már meghaladta a másfél millió forintot. Arra, hogy meddig lehet így húzni, Bátki Ferenc azt mondta, nem tudja, de az egyáltalán nem fest kedvező képet, hogy jövő januártól a tévédíj havi összege 2900 forintra emelkedik, miközben remény sincs a csongrádi turizmus felélénkülésére.

Ugyancsak rosszul jött a díjbevezetés az Idegenforgalmi Kft. által működtetett Erzsébet Szállónak, hiszen mostanság náluk is rendre üresen maradnak a szobák. Az önkormányzati társaság a tizenkét szobás hotel mellett nyolc vendégházat is üzemeltet, de ezek között van komfort nélküli is, így összesen 16 televízió után kell havi tévédíjat fizetniük, ami csak 2007-ben több mint háromszázezer forintos pluszkiadást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forint még kellene a csongrádi gátszakaszra

Több mint egymilliárd forintra lenne szükség Csongrádon ahhoz, hogy befejeződhessen a Tisza-parti… Tovább olvasom