Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A város segít, de nem úgy, ahogy a romák várták

Azt szeretnék a csongrádi Rigó Sándor utcában élő cigányok, hogy a város újíttassa fel lelakott ingatlanjaikat; nem akarnak átköltözni a megüresedett bérházakba – derült ki a kisebbségi önkormányzat közmeghallgatásán. Végül abban maradtak, hogy minden család lehetőségeit megvizsgálja a város, és egyenként próbál mindenkinek segíteni.

A Rigó Sándor utcában élő romák több segítséget reméltek. Fotó: Bíró Dániel
– Nem akarunk a Zöldfa utcába költözni, mert ott hamarabb tanulnák meg gyermekeink, mi az alkohol, mint azt, hogy mi a csokoládé – reagált az önkormányzat november 30-áig élő ajánlatára Ferkovics Jakab. A képviselő-testület által elfogadott elképzeléssel, amely lakáscsere révén a Rigó Sándor utcai putri felszámolását célozta meg, a többi roma sem rokonszenvezett. A kisebbségi önkormányzat közmeghallgatásán megjelent cigányok egytől egyig elzárkóztak ettől a megoldástól, helyette inkább arra tettek célzásokat, hogy a város az őket még megillető támogatások felhasználásával újíttassa fel lelakott ingatlanjaikat, vagy biztosítson komfortosabb lakhatást Csongrádon.

– Azt tudjuk vállalni, hogy egyenként segítünk a Rigó Sándor utcában élő családoknak: külön-külön megvizsgáljuk a lehetőségeiket, és közreműködünk a támogatások kiaknázásában, valamint a házvásárlásban – vette át a szót Murányi László, aki szerint sanyarú körülményeik miatt sokan követelőzhetnének még Csongrádon.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy a vasúti sínek szomszédságában tapasztalható kaotikus állapotokért maguk az ott élők felelősek, hiszen – ahogy fogalmazott – a fekáliától a repülőig minden van abban az utcában, holott nem is olyan régen a városgondnokság takarított. Bedő Tamás polgármester mindezt azzal fejelte meg, hogy az érintettek ne képzeljék, hogy a költségvetésből pénzt szánnának a korszerűsítésre, hiszen azokra az építményekre felesleges költeni, az ingatlanvételhez szükséges önerőt mindenkinek magának kell előteremtenie.

Az éles kritika felzúdulást váltott ki a cigányok körében, mire egy alsóvárosi idős asszony szóvá tette, hogy nem kellene lovakat tartani az egymást érő piciny portákon, mert már elszaporodtak a patkányok. Ferkovics István erre megjegyezte, ő csak lovakat nevel, patkányokat nem.

– Mindenki tudja, hogy azok a Rigó Sándor utcai lakások életveszélyesek, ráadásul két telekből egyet kellene kialakítani, mert jelenlegi formájában ez a tömb semmilyen előírásnak nem felel meg. Én kész projektet hoznék a helyzet megoldására – rukkolt elő ötletével Mihály Sándor.
A polgármester rámutatott, nagyon csekély a kormányzati forrás ilyen célokra.

Gyovai Gáspár alpolgármester úgy vélte, jobb belátásra kell bírni a szembenálló csongrádi cigányokat. Más helyszínen ugyanúgy előjöhet egy konfliktus, amelyet csak költöztetéssel, ingatlancserével lehet elsimítani. A közmeghallgatás résztvevői végül abban maradtak, hogy az önkormányzat egyenként próbál megoldást találni a Rigó Sándor utcai családok lakásgondjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszercsomagoló üzem épült Csongrádon

Megkezdte működését Csongrádon az új gyógyszercsomagoló üzem, amit ötvenmilliós beruházással hozott… Tovább olvasom