Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A vasvillától az ezüstvilláig - Elkerülhetetlen a magyar mezőgazdaság modernizációja

A magas színvonalú szakképzés és az agrárium korszerűsítése szükséges ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes legyen, és megfeleljen napjaink, valamint a jövő kihívásainak - hangzott el az agrárképző szakiskolák országos tanévnyitóján.
A csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban rendezték meg az agrárképző szakiskolák országos tanévnyitó ünnepségét. Az eseményen Vári László, az iskola igazgatója és Bedő Tamás, a város polgármestere is kiemelte, az utóbbi évben a fenntartó és a tulajdonos, azaz az Agrárminisztérium és Csongrád város támogatásával újult meg a középiskola.
Elkerülhetetlen a magyar mezőgazdaság modernizációja - Galéria


Nagy István agrárminiszter az országos tanévnyitó ünnepségen úgy fogalmazott, az agrárium korszakváltáshoz ért, a magyar mezőgazdaság modernizációja elkerülhetetlen. A miniszter hangsúlyozta, jó döntés, ha egy fiatal a mezőgazdasági szakképzést választja, hiszen ez egy életforma, sőt hivatás, valamint le kell számolni a mezőgazdasághoz kapcsolódó „sáros gumicsizma" képzetével is. – Az agrárium stratégiai ágazat, az ebben dolgozók a vasvillától az ezüstvilláig, azaz a termőföldtől az étkezőasztalig végigkísérik az élelmiszer útját – fogalmazott a miniszter. Kiemelte, a minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a munkaerőpiac szereplőitől érkező jelzéseket, ezért a tárca fenntartásában működő iskolákban elindult a pék-cukrász képzés is, a hiányszakmák felé pedig ösztöndíjrendszerrel próbálják terelni a fiatalokat.

Farkas Sándor, a minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, Csongrád megyében hét agrárszakképző iskola működik, megtisztelő, hogy Csongrádon lehet az országos évnyitó. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, az agráriumban minden esztendő más, folyamatosan jelentkeznek új kihívások, ezeknek csak úgy lehet megfelelni, ha megvannak ehhez a szükséges alapok. Farkas Sándor elmondta, szeretné, ha a magyar társadalom megbecsüléssel tekintene és büszke lenne azokra, akik a „mindennapi kenyerünket", biztonságos, jó minőségű élelmiszert tesznek az asztalunkra.

Az agrárszakképző intézményekben idén 20 ezer 559 diák kezdte meg a tanévet, akik mezőgazdasági, agrárgépész, környezetvédelmi, élelmiszeripari, földmérési, kertészeti, valamint erdészeti és vadgazdálkodási területen tanulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Csongrádon - eldőlt, kik választják ki a kitüntetetteket

Csongrád város képviselő-testülete csütörtöki ülésén fogadta el a díszpolgári cím és a Pro Urbe -… Tovább olvasom