Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Adományt hoztak a gimnazisták Felgyőre

Pénzadományt hozott egy fővárosi katolikus gimnázium Felgyőre. A budapestiek akkor döntötték el, hogy segítenek, amikor a tiszai árvíz elleni védekezést látták a tévében. A községben az iskola és az óvoda gyarapítására használják fel a 350 ezer forintot.
Ábel István felgyői polgármester alig akart hinni a fülének, amikor Budapestről Sümegh László igazgató felhívta, és közölte vele: van egy kis pénz, amit az árvíz ellen védekezőknek szánnak, és ezt szeretnék átadni. A polgármester úgy gondolta, hogy a pénzhiány miatt elmaradt pedagógusnap helyett egy kis ünnepséggel, műsorral fogadják a fővárosi egyházi gimnázium küldöttségét. Hétfőn délután Felgyőn azt kérdeztük a budapesti Szent Margit Gimnázium igazgatójától, Sümegh Lászlótól, hogyan találtak rá erre a kis községre.

– Szomorúan hallgattuk a híreket a rádióból, s láttuk a tavaszi árvíz okozta károkat a tévében, s átéreztük a hihetetlen erőfeszítést – mondta az igazgató. – Mi nem tudtunk ebben segíteni, de úgy gondoltuk, egy jótékonysági koncert teljes bevételét – amit iskolánk 400 személyes dísztermében tartottunk – elhozzuk. A kérdésre, hogy miért ide hoztuk, egyszerű a válasz: a földrajztanár ránézett a térképre, s azt mondta: Felgyő! Ez a község nem panaszkodott, csak védekezett. Hadd említsük meg a világhírű zongoraművész, a hódmezővásárhelyi születésű Hegedűs Endre nevét, aki egy fillért sem fogadott el azért a koncertért, amelyen a 350 ezer forint összegyűlt.

Ábel István elmondta, hogy az iskoláé és az óvodáé lesz a pénz, felszerelést vesznek belőle. A Szent Margit Gimnáziumról Hargitai Anna Magna nővértől megtudtuk: a római katolikus, evangélikus és református tanulók együtt alkotnak jó közösséget, mintegy ezren tanulnak ott jelenleg, évről évre háromszoros a túljelentkezés.

A felgyői ünnepségen Ördögh József, a vízügy-igazgatóság szakaszmérnökségének vezetője, a védekezés szakmai irányítója élményszerűen tájékoztatta az egybegyűlteket a nehéz napokról. Felgyőn például egy 90 éves asszony is ott volt a homokzsákokat töltők között, és az iskola tizenéves diákjai is dolgoztak a gát mellett is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtár – határok nélkül

A magyar kisebbségi közösségek magyarországi kapcsolatai és a XX. századi határon túli magyar… Tovább olvasom