Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az Alkotmánybíróság dönt a csongrási tartozásról

Az Alkotmánybíróságon támadja meg Csongrád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azon elmarasztaló határozatát, amely szerint az önkormányzat jogtalanul vett igénybe 186 millió forint közműfejlesztési támogatást. Ha a taláros testület nem a csongrádiak javára dönt, a városnak a 186 millió forinton túl jelentős összeget kellene visszafizetnie az államnak 2015-ig.
A csatornázásra felvett 186 millió forintot részleteiben, több éven át igényelte a település. A pénzeket ütemezve, a lakosok lakás-előtakarékossági, illetve víziközmű társulati befizetéseivel párhuzamosan hívták le az államkincstártól, amely egyáltalán nem vitatta az igények jogosságát. A csatornabekötést igénylők megbízást adtak az önkormányzatnak, hogy a közműtámogatás ne nekik, hanem az önkormányzaton keresztül annak az Ökotám Alapítványnak fizessék ki, amely kiötlötte a fejlesztést lehetővé tévő sajátos pénzügyi megoldást.

Bedő Tamás polgármester azt mondta korábban, az Állami Számvevőszék szerint azért volt jogtalan a támogatás lehívása, mert a lakás-előtakarékossági szerződések még nem jártak le. Berkes István, Csongrád jegyzője lapunk érdeklődésére elmondta: az ÁSZ figyelmen kívül hagyta, hogy a lakossági befizetések a víziközmű társulathoz kerültek érdekeltségi hozzájárulásként. Hozzátette, miután az országgyűlés törvényerőre emelte az ÁSZ megállapításait, nem maradt más választásuk, minthogy – más hasonló helyzetbe került önkormányzatokkal együtt – az Alkotmánybírósághoz forduljanak. A taláros testület döntésére lehet, hogy évekig várni kell, és mivel kezdeményezésüknek nincs halasztó hatálya, a visszafizetés terhe rövidesen nyakukba szakadhat.

Az Ökotám ötlete

A rendszer működésének alapja, hogy az önkormányzatoknak víziközmű társulatot kell létrehozniuk. Az építkezést a társulat által felvett hitelből fizetik. Ezzel egy időben a lakosok lakás-előtakarékossági szerződést kötnek egy választott szervezettel, majd a szerződéseket átengedik a társulatnak. Ezek a szerződések az alapjai a hitel és a kamatok visszafizetésének. Az Ökotám Alapítvány a víziközmű társulat tagjai részére jelentős adományt biztosított az érdekeltségi hozzájárulásuk kiegészítésére.  
Egyébként a lakás-előtakarékossági szerződések egy része idén lejár, tehát a visszavont támogatás bizonyos hányadára megint jogosultak lesznek a csongrádiak, csak éppen a százmillió forintot már meghaladó kamatköltségek törlesztése tovább nehezíti a város helyzetét. Ezt oldandó, olyan döntést hozott a képviselő-testület a napokban, hogy többlet lakossági teher nélkül pénzügyi megoldást találjanak a visszafizetésre. Utóbbi lényege, hogy átmenetileg a víziközmű társulat segíti ki az önkormányzatot, és így a lakosság havi hozzájárulásának összegét nem kell módosítani.

Bár Csongrádon biztosak a saját igazukban, a legrosszabb esetben – amennyiben az Alkotmánybíróság helyben hagyja a számvevőszék megállapításait – a 186 millió forinton túl jelentős összeget kellene megfizetni az államnak 2015-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebbe kell nyúlni Csongrádon

Csongrád - A városi költségvetésben elkülönített összeg sokszorosába fog kerülni a hétmilliárdos… Tovább olvasom