Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az első jelzőlámpájáért harcol Csongrád

Jelzőlámpát telepítene a csongrádi Fő és Vég utca találkozásához az önkormányzat; ilyen berendezés még nincs a városban. A 451-es főút állami kezelője szerint viszont nem szerepel a megye veszélyes csomópontjai között a Lidl Áruházzal szomszédos kereszteződés. Az elkerülő út megépítésével valóban csökkenne a forgalom, megoldódna a probléma. Ám ez a beruházás leghamarabb két év múlva valósulhat meg.
A rendőrség szerint baleseti gócpont a Fő utcai kereszteződés. Fotó: Bíró Dániel
Baleseti gócpontként említette éves beszámolójában a Csongrádi Rendőrkapitányság a Fő utca és a Vég utca kereszteződését, ahol a Lidl Áruház nyitotta meg kapuit 2004 novemberében. A kapitányság közlekedésrendészeti szakemberei szerint oly mértékben megnőtt a forgalom az említett csomópontban – ahol egyébként halálos kimenetelű baleset is történt tavaly –, hogy indokolttá vált a forgalmi rend átalakítása.

Bár sokan egy körforgalom építésében látnák a megoldást, az önkormányzatnál megtudtuk, ez – a közművek áthelyezése miatt – 40-50 millió forintba kerülne.

A képviselő-testület ülésén a másik megoldás került szóba: forgalomirányító jelzőlámpát telepítenének a kereszteződésbe, ám e beruházás pénzügyi háttere sem tisztázott. Ez abból adódik, hogy míg a Fő utcát – ez a 451-es út városi szakasza – a közútkezelő tartja fenn, addig a Vég utca az önkormányzathoz tartozik. A veszélyforrás felszámolása érdekében a polgármesteri hivatal még az év elején, a rendőrség pedig áprilisban kezdeményezett helyszínbejárást, de a közútkezelő illetékesei egyik alkalommal sem jelentek meg.

– Egy jelzőlámpa valóban elkelne, de csak csúcsidőben – nyilatkozta lapunknak Gádzser Gábor, a közútkezelő forgalmi mérnöke. A szakember leszögezte, nem szerepel a megye veszélyes csomópontjai között a Lidl Áruházzal szomszédos útkereszteződés, és személyi sérülésekkel sem lehet alátámasztani, hogy indokolt lenne egy ilyen beruházás, aminek finanszírozása, a jelzőlámpa üzemeltetése újabb kérdéseket vetne föl.

Hozzátette, egy ilyen szerkezet nem csodaszer, várakozni akkor is kellene a kereszteződésben. Gádzser elmondta, nőtt ugyan a forgalom a településen, de a közútkezelő részéről is szorgalmazott csongrádi elkerülő út megépülésével felére csökkenne, s akkor megoldódna a helyzet a Fő és a Vég utca sarkán is.

– Egy-két éven belül megindulhat a munka Csongrád körül – mondta Bedő Tamás polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az útépítés állami feladat. Ezzel arra utalt, hogy a bokrosi elkerülő út megépítésében vállalt szerepe után – már csak annak terhei miatt is – az önkormányzat nem kíván megint pénzt áldozni ilyen célokra, azon túl, hogy a földjeit ingyen felajánlja. A polgármester a lámpatelepítést jó ötletnek tartja, és kedvező ajánlatra vár a közútkezelőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze László: Nem frakciózunk

Nem alakítanak önálló frakciót a Fidesz színeiben megválasztott kisgazda képviselők – mondta… Tovább olvasom