Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az iskolákról tárgyaltak Csongrádon

Csongrád - A kistérség közoktatási intézkedési tervéről tárgyalt tegnapi rendkívüli ülésén a csongrádi képviselő-testület. A tanácskozáson szóba került az egyre csökkenő gyereklétszám is.
Fábián György, az oktatási bizottság elnöke elmondta, hiányolták, hogy nincsenek konkrét feladatok felvázolva az anyagban, de az mindenképp kiemelendő belőle, hogy az elmúlt öt évben 8,5 százalékkal csökkent a 18 év alattiak aránya a kistérségben, és öt év múlva a mostaninál 13-15 százalékkal lesz kisebb a tanulói létszám. A szocialista politikus hozzátette, az is jelzésértékű az anyagban, hogy karcsúbb finanszírozás esetén a csongrádi tagiskoláknak kell átvenniük a kistelepülések tagintézményeinek feladatait.

Kurucz Ferenc városgazdasági bizottsági elnök kijelentette, az általa vezetett grémium támogatja az intézkedési terv elfogadását. Ha másért nem, azért, mert a pályázati támogatások elnyerésének feltétele, hogy legyen a kistérségnek egy ilyen dokumentuma. Ugyanakkor hozzátette, két éve a helyi baloldal nem ismerte el, hogy jelentősen csökken a gyereklétszám Csongrádon és környékén, pedig az Összefogás Csongrádért Egyesület már akkor hangoztatta, mekkora bajok vannak.

A vita során Murányi László azt feszegette, mennyibe került ennek az anyagnak az elkészíttetése. Válaszként elhangzott, hogy a kistérség finanszírozta a 117 oldalas dokumentum kidolgozását, és 560 ezer forintot fizettek érte. Az ülésen kiderült az is, hogy a kistérség iskolafelújítási pályázatairól még nem döntöttek az illetékesek, eredményhirdetés pár hét múlva várható. Pap Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés időzítésével kényszerhelyzetbe került az önkormányzat, holott ötéves programról nem ilyen formában kellene dönteni. A képviselő-testület végül elfogadta az intézkedési tervet.

Olvasóink írták

 • 6. Kuci 2008. augusztus 25. 16:59
  „Tisztelt Tibet és Mamus !

  Sajnos az országgyülési képviselők nem szavazták meg a kevesebb létszámot maguknak , mint tudjuk . De a " kis illetményüket " csak ki kell gazdákodni valahogy , mert úgye megdolgoznak érte mint látjuk . S Óvónő sem kell annyi ha össze vonnak , s így meg marad a zsé . Az óvodákba meg a gyerekek vigyenek magukkal játékot is meg óvónőt is ha lehet, lassan már ez lessz ! Semmire nem telik a közösbe befizetett adóforintjainkból . Jóü lenne már egyszer elszámoltatni a felelősöket !!!”
 • 5. Tibet 2008. augusztus 25. 13:18
  „Igaza van "mamusnak". A Platánfa Óvodában minden csoport létszáma meg fogja szeptembertől haladni a 25 főt! (átlag 27 gyerek lesz egy csoportban 1 óvónénire + 1 dadára).
  Vegyes csoportban, mivel a jelentkező kb 20-22 főnyi 3 éves "kiscsoportost" júliusban eldöntötték, hogy nem külön csoportként indítják, hanem megszüntetnek egyet az eddigi 5 csoportból és összevegyítik a nagyokkal és 4 csoport lesz.
  Na most szerencsétlen óvónőnek egy közel 30 fős óvodai csoportban nem lesz egyszerű dolga, pláne, hogy teljesen más foglalkozást igényel egy 3 éves és mondjuk az 5 éves gyerek.
  Miért van ilyenre szükség? 20 gyerekkel miért nem indulhatott el a kiscsoport? Szerintem bőven elég lenne ennyi gyerekre felügyelniük az óvónőknek.”
 • 4. mamus 2008. augusztus 24. 09:34
  „Csökkenő gyereklétszám???
  A már megszületett gyerekeket alig lehet beíratni az óvódába, mert mindenhol 25 fő feletti a csoportlétszám. A bölcsödei várólistáról már ne is beszéljünk.
  Jó lenne, ha az oktatás nem gazdasági érdek lenne, hanem a gyerekek érdekeit nézné. (ne úgy szüntessenek meg kiscsoportot, hogy a többi csoportba szétrakják a gyerekeket. Mert ez nem a gyerek érdeke.)”
 • 3. dorcó 2008. augusztus 23. 21:56
  „Az alsótagozatból meg csináljunk óvodát!”
 • 2. balalajka 2008. augusztus 23. 13:54
  „"Megtalálták" a megoldást!
  Alsót kell csinálni a felsőtagozatból:
  http://www.mno.hu/portal/580655”
 • 1. Kuci 2008. augusztus 23. 09:55
  „Mint látszik ebben a cikkben is jól megbeszélték . S hogy Öt év múlva mi lessz ,, ,szerintem azt nagyon felesleges megálmodni , mert az elvándorlás nagyobb mint akik ide költöznek . s gyermek születés szám sem nagy . Úgyan úgy mint a FALU megtartó ereje . Dehát lehet látni a cikkben régi motorosok , most sem tudnak nagyott, csak mutatni . S most is a másikra mutatnak ki mit mondott két éve . S ebben a fórumban is olvashatjuk szinte senki nem szól hozzá egy-két emberen kívűl , mert tehetetlenek érzik magukat az emberek, hisz akiben megbíztak az párt érdekekre hivatkozva szavaz , s el ment a kedvük már az egész politikától . A nagy mellébeszéléseket be kellene már fejezni , s felelőséggel elszámolni az elhárdált közvagyonnal valakinek / valakiknek !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plazmatévét a kocsmából?

Csongrád - Az államalapítás ünnepnapjának hajnalán betörőt értek tetten a csongrádi rendőrök. A… Tovább olvasom