Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Az utolsó újszülött Csongrádon

Csongrád - Kilenc éve nem szülőváros Csongrád – legalábbis a szó szoros értelmében. A Tisza-parti városban fogant gyermekek Szentesen, Kiskunfélegyházán, vagy másutt látják meg a napvilágot, és ott is anyakönyvezik őket.
A szülőotthont 1996-ban zárták be, azóta mindössze két fiú született Csongrádon. Utoljára Sárközy Szilveszter, otthon. Ő a napokban ünnepelte születésnapját.

Márai Sándor szerint „a szülővárosba idővel nem emlékeket jár halászni az ember, hanem visszakapni egy pillanatra ez ingó, örökké változó életben és világban a biztonság érzetét". Csongrádon évről évre egyre kevesebben mondhatják el magukról, hogy itt jöttek a világra. Bár nap mint nap lehet látni kocsijukban tűnődő vagy alvó babákat a Tisza-parti városban, mikor arra kerül a sor, hogy megnevezzék szülőhelyüket – elsőként mondjuk az iskolában –, legtöbbjük Szentest vagy Kiskunfélegyházát ír a rubrikába, hiszen a közelben e két városban van szülészettel rendelkező kórház.

1999-ben látta meg a napvilágot az utolsó csongrádi újszülött, Sárközy Szilveszter, aki a napokban ünnepelte születésnapját. Fotó: Tésik Attila
1999-ben látta meg a napvilágot az utolsó csongrádi újszülött, Sárközy Szilveszter,
aki a napokban ünnepelte születésnapját. Fotó: Tésik Attila

Magyarországon egyre inkább elfogadottabbá válik az otthonszülés, a csongrádi védőnői szolgálat tapasztalatai szerint azonban erre Csongrádon nem mutatkozik igény. A felújításra váró rendelőintézetben is lenne szülőszobának alkalmas helyiség, de Sipos Tibor főorvos úgy véli, csak problémamentesnek ígérkező szülést lehetne levezetni ott. 1995 őszén a benzinkúton, egy Wartburg hátsó ülésén egy csépai kislány nem bírta kivárni a kórházba szállítást, de az ő példáját azóta senki sem követte.

Csongrádon születtek

Csongrád híres szülöttei között szokták említeni Csemegi Károly jogászt, államtitkárt, az első magyar büntető törvénykönyv, a Csemegi-kódex megalkotóját, Vida Ferenc jogászt, bírót, többek között a Nagy Imre-per bíráját, Miloš Crnjanski szerb írót, költőt, valamint Hatvani László matematikust, az MTA tagját.

A „gyermektelen" időszak azzal kezdődött, hogy 1996 tavaszán bezárták a Vasút utcai szülőotthont. Ettől fogva alig volt olyan újszülött, akit a Tisza-parti városban anyakönyveztek. A városházán fellelhető dokumentumok szerint 1997-ben mindössze egyetlen gyermek született csongrádinak: Beimli Gáspár, akinek szülei bodrogkisfaludiak voltak. A polgármesteri hivatalban már nem emlékeztek arra, milyen körülmények között köthetett ki épp Csongrádon a család, és a mentősöknek sem rémlett semmi a különös jövevénnyel kapcsolatban. 1998-ban egy halva született baba került csak be az anyakönyvbe. Egy évvel később, 1999 augusztus elsején bújt ki anyukája pocakjából az utolsó csongrádi újszülött: Sárközy Szilveszter.

– Kissé túlhordtam a kisfiamat, ezért felmerült, hogy császármetszéssel segítik világra a szentesi kórházban, de mi igazából otthonszülést szerettünk volna – mesélte kilenc év távlatából Deák Gabriella, Szilveszter édesanyja. – Számunkra fontos volt, hogy mi kerül az anyakönyvi kivonatba, ezért jó előre megterveztük az otthoni akciót, amiben Geréb Ágnes volt segítségünkre. A szülés minden gond nélkül zajlott le, a csongrádi anyakönyvvezető boldogságát pedig nem lehet elfelejteni, hiszen annyira örült, hogy végre megint felírhat egy nevet a csongrádi újszülöttek sorába. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy Szilveszter lesz az utolsó ebben a névsorban – tette hozzá az anyuka, akinek második fia, Ádám már Szentesen született, császármetszéssel.

Olvasóink írták

 • 9. zolika1 2008. augusztus 10. 23:58
  „Kuci!! ugyanigy jártam mint irtad!! kedden elmentünka a fiammal a laborba,és közölték,hogy "egyedül vagyok s nem tudom levenni tölle...vagy menjek vissza 20.a után vagy szentes..." másnap szentesen,a 4 éves fiam a szurásnál csak annyit mondott hogy "fáj"(ami egy ilyen idös gyermeknél nem ujdonság) de egyetlen könnycseppet sem ejtett!! Ráadásul!!!a laboros hölyektöl SZENTESEN még ajándékba kis kabalafigurát is kapottt a gyerköc!! azért nem mind1,hogy HENTESEK ,vagy KEDVES NÖVÉREK,ORVOSOK FOGLALKOZNAK az emberrel!!”
 • 8. Kuci 2008. augusztus 10. 13:57
  „Emberek hát nem értik ez is a fejlődés egyik előjele volt !! S csatlakozom Anonym -hoz . SZTK.- ban valós gyerekkel le ! S senki nem monjd már ez ajtónál , ne mert nem lehet csak egy ember van ,s át kell menni gyermekkel Szentesre . Sikeresen működik a kormány agymosó programja , embereket össze ugrasztották . S ők meg nyugodtan halásznak , gyakorlatilag a társadalmi összefogás NULLA . Ezért tehetnek meg mindent büntettlenűl . S nyílván erre is csak azt mondanák egyedi eset !!”
 • 7. szemlelodo 2008. augusztus 10. 05:03
  „Nagyon kedves dolog,hogy a Délvilág cikkben emlékezik meg a Csongrádon születési anyakönyvezett,kisfiuról. Én és még sokan mások sokan vennék a fáradságot,hogy utánna néznének megalakulása óta,milyen orvos egyéniségek voltak az intézmény élén,csak példaként több évtizedig Dr. Aranyi Sándor,Dr. Gyulai stb.
  Nem ártana megemlékezni azokról az ápoló személyekről sem Akik több évtizedig végezték áldozatos munkájukat.
  Az érintett mütöttek és volt kismamák emlékeiből lehet tudni,hogy az intézmény fennállása alatt /sok évtized/ az emlékek szerint talán kettő haláleset fordult elő az intézményben. E jó statisztika nem a felszereltségnek,hanem az ott dolgozók áldozatos nem napi nyolc órás hivátásszeretetből végzett munkájának. Dicséretés hála érte a még élő és a már elhunyt volt nagyszerű kisvárosi ,de nagyszerű munkájukért.”
 • 6. borcsa25 2008. augusztus 09. 22:16
  „Kedves cicvarek!
  Látom, mi jól elbeszélgetünk egymással, ami nem baj. Az általad említett kávézós esetről én is hallottam, valószínűleg úgy mint Te. Tehát, valaki mondta, hogy a szomszédja sógornőjének a lánya így járt. Tehát vagy igaz, vagy nem... Mint ahogyan az, hogy mennyi pénzt adtak a kismamák az orvosnak. Hidd el, sokszor egymást akarták túllicitálni. Kíváncsi volnék, hogy a nagyot mondók végül is mennyit adtak? Sokan biztosan nem annyit ,amennyit mondtak.
  A másik...én is adtam az általad burkoltan említett orvosnak pénzt. Soha nem nézte meg mennyit kap, és soha nem tett említést arról, hogy elégedett-e. Nem hiszem el, hogy az említett eset megtörtént.”
 • 5. Anonym 2008. augusztus 09. 14:31
  „Gratulálok!Városatyák,Anyák ennél jobb munkát már csak az "idegenforgalom,és turizmus fellenditésén végzetetek.A sok erőlködéseteknek az lesz a vége,hogy csak Ti maradtok a városban.A minap a Rendelőintézetben is tetőzött a csongrádi jól szervezés lázas munkája.Csecsemővel a karják vár az anyuka.Az asszistenstől már azt sem lehetett volna elvárni,hogy végigpásztázza a jelenlévőket legalább a szemével annyi a tennivalója.Merthát mellőle is leépitettek.Egy órai várakozás után közli a csecsemős anyukával,vérvételre menjen Szentesre.Anyuka cuccol haza utána Szentesre,merthát igy már többmint félnapot tölt a vérvétellel.Kit érdekel?Hogy az ut oda vissza mennyi a mai üzemag.ár mellett,kit érdekel? Ezek igen bosszantó dolgok.De kell alpolgármester,mert a polgmesternek a nagyházban is sok a teendője.Egyugyanazon idő alatt két munkakört is ellát!Ügyes.Kell egy aljegyző,nameg 2o képviselő.Ha fele hiányozna észre sem vennénk,meg a pénz is több maradna.De asszisztent a laborba higgyék el jobban hiányzik!”
 • 4. cicvarek 2008. augusztus 09. 06:05
  „Kedves Borcsa25!
  Örülök, hogy neked kedvezők voltak a tapasztalataid, te a szerencsések közé tartozol. Persze,aszülőotthonnak is voltak jobb periódusai,és egy adott időszakban fontos szerepet töltöttek be a szülőotthonok,de azidő túllépett rajtuk. Az emberséges és személyre szabott bánásmódot én is igenis fntosnak tartom, igénylem, de ezt nem a méret határozza meg alapvetően, hanem sokminden más,pl annak elismeréseaz orvosok, intézményvezetők részéről, hogy a beteg is elsősorban ember, nem eset,nem "ketteske".
  Azt pl. hogy minősíted, amikor az egyik főorvos "úr" a hálapénzes borítékot kinyitotta /a paciens előtt/ és azzal adta vissza: ma már kávéztam. Persze, nem ezért kellett bezári a szülőotthont, de aki ezzel szembesült, mit érezhetett?”
 • 3. borcsa25 2008. augusztus 08. 21:30
  „Kedves cicvarek!
  Gondolom, az erősebbik nem képviselője vagy, ezáltal "pontos" információid vannak a csongrádi Szülőotthont illetően. Én szerencsére mindkét gyerekemet ott szültem, és igenis csak jó tapasztalataim vannak mind az ápoló személyzetet, mind a főorvost illetően. Igenis, sok ilyen intézmény kellene a futószalag- szerűen működő kórházak helyett. Emberségesen és személyre szólóan bántak mindenkivel. A főorvosnak, aki azóta is a nőgyógyászom, sokat köszönhetek. Én nagyon sajnálom, hogy ez a remek intézmény bezárásra került!”
 • 2. cicvarek 2008. augusztus 08. 10:52
  „Gratulálok SDI, elkaptad a szarva közt a tőgyit!
  A város népessége kb.1927-től, fogy, ami persze nem jó, de akkor is fogyott,amikor -hosszú-hosszú évekig- még volt szülőotthon, igaz,csak félig privatizáltan, /a számlákat az állam fizette, a bevétel volt csak magánosítva/, de pl altatóorvos stb nem volt.
  Ugyan kérdezze meg már valaki azokat a nőket, akik a szülőotthonban kaptak ellátást,mi volt a véleményük a körülményekről, a viszonyokról. Az országban nem csuktak-e be minden szülőotthont,mert szakmailag nem tudtak megfelelni a minimális elvárásoknak?”
 • 1. SDI 2008. augusztus 08. 09:15
  „Megcsináltuk, igen, igen sláláálálá...
  Fogy a város, nincs melóhely, grartulálunk a városvezetésnek, minden képviselőjének és a két országyűlési képviselőnek a havi 1.000.000,- ft ért+csúszó sem lehet tenni a városért semmit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincses Lilla két lapáttal hajt a dobogóig

Csongrád - A csongrádi evezősök közül elsőként jutott ki felnőtt-világbajnokságra Kincses Lilla. A 23 éves egyetemista hiába törékeny alkat, a könnyűsúlyú négypárevezősök versenye előtt folpackkal betekerve izzasztott, hogy meglegyen az egység versenysúlya. Tovább olvasom