Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bágyi János a kung-fu megyei nagykövete

Csongrád - Bágyi János huszonhat évesen a wing tsun kung-fu Csongrád megyei nagykövetévé vált. A fiatal mester tinédzserként diszkósnak készült, de ellopták a felszerelését, ezért a harcművészet felé vette az irányt. Az első wing tsun iskoláját hét éve alapította Csongrádon, azóta Szentesen, Vásárhelyen, Makón, sőt Aradon és Temesváron is vannak ifjú és idősebb tanítványai.
Bágyi János mindennap más városban okítja önvédelemre és önmérsékletre tanítványait. A huszonhat éves makói fiatalember 1991-ben ismerkedett meg a kung-fu egyetlen női alapítású stílusával, a wing tsunnal. Őt is, mint kortársait, az akkori Bruce Lee-láz terelte e harcművészet felé, célja pedig nem volt egyéb, minthogy meg tudja védeni magát. Mivel – ahogy ő fogalmaz – fanatikusok közé került, és az akkori edzésmódszerek sem voltak simulékonyak, tinédzserként jobban vonzotta a diszkós pálya. Már megszerezte a megfelelő végzettséget, és jöhetett volna a szórakoztató ipar, amikor ellopták az összes felszerelését. Bánatában vagy dühében végleg a wing tsun mellett döntött, és hamarosan be is érett a napi háromórás gyakorlás.

Kung-fusok a parlamentben

A wing tsunt, vagyis az Örök Tavasz kung-fu stílust az 1700-as években egy nő, az akkori császár lánya alapította. Harci rendszere az emberi adottságokra épül, célja az önvédelem képességének elsajátítása. E harcművészetben tizenkét tanuló és ugyanennyi mesterfokozat létezik. Azt, hogy mennyire nem kor és nem függő, jelzi: a magyar parlament két ismert politikusa is űzi ezt a sportágat. Simicskó István KDNP-s képviselő például már a harmadik mesterfokozatnál tart, de arról is lehet hallani, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szintén jól ismeri a wing tsun gyakorlatokat.

Tizenhat évesen már asszisztensként edzéseket vezetett, és alig lett nagykorú, amikor 2000-ben megalapította első iskoláját Csongrádon. – Magam is meglepődtem, hogy elsőre 27-en jelentkeztek. Érdekes és hasznos volt úgy belevágni az egészbe, hogy a tanítványok egyik fele 10 év alatti, a másik fele pedig harminc feletti volt: taníthattam és tanulhattam is – mondja büszkén János. Nem telt el három év, és egész iskolahálózatot épített ki megyénkben a fiatal mester, aki ma már a wing tsun negyedik mesterfokozatával rendelkezik. Hetente száz – zömében középkorú – tanítványát okítja és neveli az Örök Tavasz tanításaira Szentesen, Csongrádon, Vásárhelyen, Makón, pár éve pedig Aradra és Temesvárra is átjár, hogy ottani iskoláit fejlessze. Hétköznapjai az ingázós oktatói munkáról, hétvégéi pedig önmaga továbbképzéséről szólnak: Kecskeméten 4-5 órás gyakorláson vesz részt mesterénél.

– A wing tsun nem csupán harcművészet, hanem életfilozófia is, amely az önvédelmen kívül önmérsékletre és egészséges életmódra is nevel. Egy kung-fusból például sohasem lesz kidobó, mert az ellenkezne e harcművészet szellemiségével, ugyanakkor bárkiből lehet kung-fus, aki letéved edzésre. Egyszer például egy 70 éves bácsi jött le, hogy ő kipróbálná magát a wing tsunban, de azt is hozzátette, hogy már alig tudja felemelni karját. Mi marasztaltuk, aztán pár hónap után kivirulva újságolta, hogy elmúltak a fájdalmai – meséli az ifjú mester, aki elárulja, nem beszél kínaiul. Ellenben magyarul tolmácsol olyan kínai mondásokat, amik túlmutatnak önmagukon, és gondolkodásra késztetnek. Bágyi János ugyanis tudja, nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel Megy a gőzös Csongrádon

Csongrád - Négy napon át telt házzal vetítették Csongrádon a városban forgatott Megy a gőzös című… Tovább olvasom