Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Bárki betérhet a szociális boltba

Csongrád - Egy hete nyitották meg Csongrádon a szociális boltot. Mindenkit kiszolgálnak, attól szociális, hogy aki jogosult, 10 százalék kedvezményt kap.
– Először jártunk bent, vidékiek vagyunk. Nem rossz – foglalta össze két nyugdíjas asszony a csongrádi szociális bolt előtt. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a környéken újdonságnak számító üzletről, amelyet a teljes egészében önkormányzati tulajdonú Piroskavárosi Szociális és Rehabilitációs Foglalkoztató Nkft. egy hete nyitott a Dózsa György téren. A helyiség a városé, a cég telephelyként használja.

Számszerűen

Az ötezer forintos kuponokkal közel 2,6 millió forint árú terméket kaptak ajándékba a csongrádiak. Ha minden család igénybe veszi a maximális kedvezményt, havi több mint egymillió forintot kell a cégnek kigazdálkodnia. A polcokon kenyeret 198, zacskós tejet 262, 150 grammos tejfölt 115, márkás kólát 389, tíztekercses, háromrétegű vécépapírt 408, felvágottakat már valamivel több mint 600 forintért láttunk.
Megírtuk: 518 rászoruló család úgynevezett Csongrád-kártyát kapott, ezzel ebben az üzletben – az alkoholos italok kivételével – kedvezményesen vásárolhat. Természetesen bárki betérhet oda, az érintettek a kártya felmutatásával azonban havi 20 ezer forint összeg erejéig 10 százalék, összesen tehát legfeljebb kétezer forint kedvezményt kapnak. Amit ezen felül a kosárba tesznek, teljes árú. – Mindenből van olcsóbb és drágább, oda kell figyelni. Ha még a 10 százalék is lejön, jól jár az ember – közölte Lakatosné Kállai Brigitta. Ahogy a többi rászoruló család, a nyitás alkalmából ők is kaptak az önkormányzattól egy egyszeri, ötezer forintos utalványt, ezt már levásárolták, mesélte.

A megyében voltak hasonló próbálkozások, azok az üzletek nem voltak hosszú életűek. A csongrádi talán sikeresebb lesz, nem kizárólag a megcélzott réteg ellátására létesült, és a cég, amely irányítja, több lábon áll. A nonprofit kft. vezetője, Kállainé Fodor Marianna elmondta: nappali intézményük, szociális és rehabilitációs foglalkoztatójuk, konyhájuk van. A 10 százalékos kedvezményt, amelyet a rászorulók igénybe vehetnek, ki tudják gazdálkodni. Ráadásul két új munkahelyet is teremtettek, tette hozzá.

Lakatosné Kállai Brigitta elégedett a kínálattal. Fotó: Králik Emese
Lakatosné Kállai Brigitta elégedett a kínálattal. Fotó: Králik Emese

– Megváltozott munkaképességű dolgozóink vannak. El nem tudom mondani az örömöt, amikor megtudták, hogy ismét a tanult szakmájukban tevékenykedhetnek – számolt be az üzletvezető, Papp Istvánné. – Nagyon boldog vagyok. A porckorongsérvem miatt csak heti húsz órát dolgozhatok, így eddig sehol nem akartak alkalmazni – tette hozzá Forgó Istvánné. A boltvezető elmondta: idő kell, hogy igazán kiforrja magát a dolog. Folyamatosan kikérik a vevők véleményét, igyekeznek helyi termelőktől vásárolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadulnának a veszélyes fáktól

Az utóbbi időben többször fordult elő a Csongrádot és Bokrost összekötő úton, hogy ha erősebb szél fújt, vagy vihar tombolt, fa dőlt az útra. Tovább olvasom