Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Bármikor robbanhatott volna a csongrádi ház

Bármikor felrobbanhatott volna az a két lövedék, amely – valószínűleg – évtizedek óta porosodott egy csongrádi ház padlásán. Az aknagránátot és a gépágyúlövedék-magot födémbontás közben találta meg Újszászi József, aki el is dobta a két, számára először felismerhetetlen tárgyat. A rendőrség az után nyomoz, hogyan kerültek az épületbe a régi bombák.
Az aknagránátot és a gépágyúlövedék-magot a födém bontásakor találta meg Újszászi József. Fotó: Bíró Dániel
A megsemmisítéskor három méter széles és másfél méter mély krátert hagyott maga után az a két robbanószerkezet, amit korábban egy csongrádi ház padlásán találtak csütörtök délután. Újszászi József aznap éppen a Budai Nagy Antal utcai házrész födémének elbontásán fáradozott. A fiatalember két poros tárgyra lett figyelmes, amiket odébb dobott, mert egyikről sem tudta, mi lehet.

– Amikor lepergett róluk a kosz, akkor esett le nekem is a tantusz, hogy miket hajigálok – mondta lapunknak a megtaláló, aki azonnal hívta a lakás tulajdonosát.

– Nekünk nem szóltak erről az egészről – értetlenkedett a szomszéd lakásban élő Molnár Ferencné. A fiatalasszony elmondta, nyolc éve költöztek a házba, aminek egykor egy tulajdonosa lehetett. Ők a maguk padlásrészén egyszer lomtalanítottak, de semmi hasonlót nem találtak.

Nyomoznak a gyűjtő után

Mivel ilyen, régebbi korokból származó robbanószerkezetek birtoklása is bűncselekménynek minősül, a csongrádi rendőrkapitányságon azt vizsgálják, hogyan kerülhettek a padlásra a bombák. Feltehetően egy gyűjtő vihette oda, aki az utókor számára megőrizte őket. A rendőrségen azt mondták, nem szokványos esetről van szó, régi robbanószerkezeteket ugyanis nem szoktak lakóépületben tárolni.

– Ha nem akarom átalakítani a födémet, még száz évig a fejünk fölött maradhatott volna a két bomba – nyilatkozta lapunknak a veszélyeztetett ingatlan tulajdonosa. Szepesi Zsolt hozzátette, édesapja 1996-ban vásárolta a lakást, amibe később ő költözött be, de egyikőjük sem járt soha az épület padlásán. Az első világháborús, 35 milliméteres gépágyúlövedék-mag és a második világégés éveiből származó aknagránát évtizedekig porosodhatott egykori gyűjtőjének házában, akiről egyelőre nem tudni, ki lehetett, Szepesi Zsolt ugyanis nem tudja, kitől vette édesapja a házrészt. – Utólag ijedtem meg. Akkor, amikor levittem a két robbanószerkezetet az udvarra, meg sem fordult a fejemben, amit később a tűzszerészek mondtak, hogy bármikor felrobbanhattak volna a kezemben – mondta a ház tulajdonosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú csongrádi séta, kevés információ

Csongrád 4-es választókerületében nincs olyan szabályosan és ingyenesen használható hirdetési… Tovább olvasom