Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Beazonosították Csongrádon a színesfémtolvajt

Csongrád - Szökésben van az a 23 éves csongrádi férfi, aki a helyi rendőrség gyanúja szerint az elmúlt másfél évben többször is lopott színesfémet közterületekről.
Szökésben van az a 23 éves csongrádi férfi, aki a helyi rendőrség gyanúja szerint az elmúlt másfél évben többször is lopott színesfémet közterületekről. Legutóbb például a Csongrádon született szerb író, Milos Crnjanski emlékére állított domborművet emelte le a Csemegi Károly Könyvtár faláról. Az alkotást kedden megtalálták a nyomozók.

Csak a gyors felderítőmunkának köszönhető, hogy épségben találtak rá a nyomozók a Milos Crnjanski emlékére állított domborműre, amit a feltételezett tettes a csongrádi zsidótemetőben rejtett el. A Tisza-parti városban született híres szerb író emlékművét egy héttel ezelőtt feszítették le a Csemegi Károly Könyvtár faláról. Nem ez volt az első színesfémlopási ügy a városban: a rendőrség által gyanúsított 23 éves csongrádi férfi, D. T. tavaly nyáron egy cégtábla ellopásával kezdte. Kedvező terepnek tekinthette a könyvtár környékét, mert korábban az intézmény bejáratához kihelyezett információs táblát is elvitte magával.

Szigort várnak az önkormányzatok

Egy hónapja kezdeményezte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy a kormány módosítsa a jogszabályokat a színesfémlopások visszaszorítása érdekében. Javaslatuk lényege, hogy a színesfémhulladékkal kapcsolatos munkát ezután ne kereskedelmi, hanem hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősítse a jogszabály. Javasolják emellett a büntető törvénykönyv módosítását, a színesfémlopások kiemelt kezelését, az ehhez kapcsolódó büntetési tételek növelését.

Szintén őt gyanúsítják azzal, hogy ellopta az egyik művészeti iskola emblémáját, illetve az ő keze nyomán tűnhetett el a vasútállomás épületéről az 1888. évi vasútvonal-átadásra emlékeztető réztábla is. Ezek közül egyiket sem sikerült megtalálnia a rendőrségnek, és feltehető, hogy már nem is lesznek meg.

– Nagyon könnyű túladni a színesfémeken: ha nem észleljük időben a lopást, kicsi esély van arra, hogy meglesznek az eltulajdonított tárgyak, azokat ugyanis általában feldarabolják, és egy-két napon belül beolvasztják. A domborművet is azért találhattuk meg, mert az elkövető nem tudta időben eladni – nyilatkozta Koncz József. A Csongrádi Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője elmondta, 2003-ban már ítéltek el helybeli orgazdát, és ő nemrég szabadult, de a nyomozás során kiderült, nincs köze az említett esetekhez.

Máshol kellett tapogatózniuk, mert Csongrádon már nem működik ilyen átvevőtelep. A szálak végül Bács-Kiskun megyébe vezettek. A rendőrség szerint jól szervezett hálózat állhat a háttérben, éppen ezért, illetve a felderítési nehézségek miatt a Tisza-parti városban folyamatosa figyelik a közterületeken felállított, fémből készült emlékműveket. A feltételezett csongrádi elkövető egyébként szökésben van, D. T.-t körözi a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a csongrádi színesfémtolvaj

Csongrád - A színesfémből készült különféle tárgyak, eszközök eltulajdonításával kapcsolatos… Tovább olvasom