Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Beruházókat keres a felgyői önkormányzat

Logisztikai és termelő beruházás helyszíne is lehet az a felgyői vállalkozói övezet, amelyet idén akar áruba bocsátani a helyi önkormányzat. A közel tízhektáros közművesített terület hasznosítása tovább javíthatná a most is viszonylag alacsony helyi munkanélküliségi rátát.
Az elmúlt évtizedben kísérleti és palántanevelő kertészet, valamint baromfinevelő telep is épült Felgyő határában. Ezeknek köszönhetően a csongrádi kistérségben jelenleg Felgyőn a legkisebb, kevesebb mint öt százalék a munkanélküliek aránya, ráadásul az önkormányzat iparűzési adóbevételei is folyamatosan növekednek. E kedvező folyamatnak adhat újabb lendületet, ha sikerül hasznosítani azt a közel tízhektáros, szinte teljesen közművesített területet, amit eddig a holland kísérleti kertészet használt, de a jövőben a meglévő 32 hektáros birtoka mellett már nem tart igényt rá.

– Mivel a spekulánsokat szeretnénk kiszűrni az üzletből, csak úgy adunk túl a parcellán, ha a vevő vállalja, hogy három éven belül beépíti a megvásárolt telket – fogalmazott lapunknak Ábel István. A község polgármestere hozzátette, céljuk nem az egyszeri magas bevétel, hanem hogy működőképes vállalkozások telepedjenek meg Felgyőn. Érdeklődőkből eddig sem volt hiány, hiszen a főúttal határos terület adottságai kiválóak. Szállítmányozási cég képviselője már kopogtatott a községházán, hogy logisztikai bázist építene ki, de Ábel István azt is örömmel venné, ha termelő vállalkozás látna fantáziát az övezetben.

Mindehhez jó alapot szolgáltatna a Leader + elnevezésű program, amelyben Felgyő mellett még kilenc környékbeli kistelepülés vesz részt. A társulás 90 millió forintos pályázati forrás elnyerését tűzte ki célul, amelynek felhasználásával a pritaminpaprika termesztését és értékesítését hangolnák össze, megteremtve ezzel a különleges zöldség többféle hasznosításának lehetőségét. A pályázat túljutott az első rostán, várhatóan tavasszal születik érdemi döntés a támogatás odaítéléséről.

– Siker esetén a felgyői palántanevelőre lehetne építeni, és a mi ipari parki jellegű területünkön feldolgozók is megtelepedhetnének – mondta Ábel István. A mihamarabbi hasznosítás érdekében Felgyőn őszig módosítják a rendezési tervet, amely feltétele a vállalkozási övezet kialakításának. A polgármester elárulta, ha akadna befektetői partner, Losonczi Áronnak, az áttetsző beton csongrádi feltalálójának ingyen is adnának telket a gyártóüzem felépítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Album készül Piroska János képeiből

Piroska János festői munkásságát bemutató albumot jelentet meg a család támogatásával az egykori… Tovább olvasom