Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Betart az állam az önellátó önkormányzatnak

Csanytelek a zöldségek mellett húst is termelne közmunkában, amivel hatékonyan csökkentené az éhezést a munkanélküliségtől sújtott településen. De nem teheti, mert az állam sem a földbérlést, sem a vásárlást nem engedi az önkormányzatnak.
Maroslelének még 3 évig van földje
Maroslelén 27 hektárnyi állami földet művelnek a Start-munkában, a saját földön megtermelt tökök magjából sajtolt, palackozott olaj készül. Martonosi György polgármester azt mondta, földjeiket 5 évre kapták, amiből még 3 hátravan.

Már kiültetésre vár a fűszerpaprika Csanyteleken, a közmunkások eddig 70 ezer palántát készítettek elő. A településen 30-an dolgoznak
a Start-munkaprogramban, idényzöldségeket, fűszerpaprikát termelnek alig pár hektárnyi önkormányzati területen. A közfoglalkoztatottak a bér mellé a megtermelt zöldségfélékből is kapnak, amire nagy szükség van a munkanélküliséggel küzdő Csongrád megyei településen.

A közmunkás farmerkedés 2012-ben indult Csanyteleken. Akkor megírtuk, az adófizetőket ingerlő utcasöprés helyett csatornajavítást és mezőgazdasági munkát is kínál Csanytelek önkormányzata. Forgó Henrik, a település polgármestere azt mondja, húst is adnának a zöldségek mellé, ha lenne földjük, legelőjük.

Közmunkások nevelik a fűszerpaprika-palántát Csanyteleken. Sokkal többet is termelnének, de nem juthatnak földhöz. A szerző felvétele
Közmunkások nevelik a fűszerpaprika-palántát Csanyteleken. Sokkal többet is termelnének, de nem juthatnak földhöz. A szerző felvétele

– 7,2 hektárunk van, úgy működik a rendszer, hogy a megtermelt zöldségek legnagyobb részét a közmunkások kapják meg. A friss alapanyagokból jut az önkormányzati konyhára, valamint a rászorulóknak is. 47 ezer forintból nem lehet megélni – magyarázta a polgármester. Forgó Henrik arról is beszélt, hogy bővítenék a rendszert, csak épp az állam nem engedi.
A megyei kormányhivatal munkaügyi kirendeltsége 2014 szeptemberében még arról tájékoztatta a Start-munkaprogramban részt vevő önkormányzatokat, hogy ha nincs elég földjük, bérelhetnek.

Ez a lehetőség 2015 januárjára megszűnt. A településvezetőknek a belügyminisztériumra hivatkozva azt írták, az önkormányzatok „új haszonbérleti szerződést pedig nem köthetnek. A 2013. december 31-éig megkötött – ingyenes – haszonkölcsön-szerződések legkésőbb 2014. december 31-éig maradnak hatályban, új haszonkölcsön-szerződést szintén nem lehet kötni."

Forgó Henrik: Polgármesterként soha nem akartam a legnagyobb foglalkoztató lenni a faluban, de ezt hozta az élet. Fotó: Segesvári Csaba
Forgó Henrik: Polgármesterként soha nem akartam a legnagyobb foglalkoztató lenni a faluban, de ezt hozta az élet. Fotó: Segesvári Csaba

– Egy hektárt kaptunk a földalaptól, amit a levél szerint idén már nem ültethetnénk be. Zavarjon el róla az állam: két éve megtrágyáztuk, hogy ne csak tornázzanak, hanem termelni is tudjanak rajta a közmunkások, ezért az idén is használni fogjuk! A munkanélküliség megoldását az önkormányzatokra bízták, de nem engedik, hogy azt csináljuk, amihez értünk, aminek értelme van. Polgármesterként soha nem akartam a legnagyobb foglalkoztató lenni a faluban, de ezt hozta az élet, 126 fő regisztrált munkanélkülink van. A problémákat jól mutatja, hogy 20 hektár szántót, 40 hektár legelőt kértünk állattartáshoz, nem kaptunk. A terület persze nem maradt „parlagon", mások ügyesebben pályáztak – folytatta Forgó Henrik.

A polgármester elkeseredett, mert látja, hogy az embereknek télen nagy gondot jelent már az étkezés is. A közétkeztetést végző önkormányzati kft. hétfőnként kenyérből a szokásosnak dupláját kénytelen rendelni. A gyerekek jó része ugyanis hétvégenként éhezik otthon. – Vághatnánk sertést, marhát, így hús is jutna a babgulyásba. Érthetetlen az állam álláspontja, amivel korlátozza a lehetőségeinket – magyarázta Csanytelek első embere. Hangsúlyozta, az élelmiszertermeléssel, a zöldségek kiosztásával többet érnek el, mint a csak rövid távú előnyökkel bíró rezsicsökkentéssel, hiszen a technikai berendezések amortizációja nem áll meg párthatározatra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszpénz a csongrádi fürdőre

A felújítás és bővítés alatt álló csongrádi fürdőben még egy kiúszót is szeretnének építeni, mert… Tovább olvasom