Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Bicikliút 240 millióból a Csongrád és Szentes közötti gátra

Csongrád - Legkésőbb jövő év derekára teljes egészében elkészül a Csongrád és a mindszenti rév közötti kerékpárút, amely a Tisza-gáton vezet végig. Az Atikövizig 240 millió forintot nyert el erre a beruházásra, amely száz százalékban pályázati forrásból valósulhat meg.
Csongrád és Mindszent között nyolc kilométernyi aszfaltutat építtet a Tisza jobb parti töltésére az Atikövizig – ezzel teljessé válik a két folyó menti várost összekötő kerékpárút. Korábban már elkészült a csongrádi fahíd és a közúti Tisza-híd közötti szakasz, ezt folytatják észak és dél felé a kivitelezők. A csongrádi Öregszőlők kapujában álló körforgalomtól a fahídig, a 451-es közúti hídnál és Csanytelektől a mindszenti révig több ütemben készül el a bicikliút. Felgyőnél néhány kilométeres szakaszon megmarad a Mol kezelésében lévő – itt-ott kátyús – betonút, de ettől a szépséghibától eltekintve zökkenőmentes kerékpáros közlekedési folyósóra számíthatnak azok, akik két keréken akarják bejárni az Alsó-Tisza vidékét.

A 451-es főút Csongrád és Szentes közötti közúti hídjánál már aszfaltozzák a gáton vezető kerékpárutat. Fotó: Bíró Dániel

A munkálatok Csongrádnál már megkezdődtek, és az időjárástól, illetve a folyó vízállásától függ, hogy mikortól lehet majd végiggurulni az aszfaltcsíkon. Előzetesen úgy volt, hogy még ebben az évben befejeződhet a kivitelezés, de későn hirdették ki a pályázati győzteseket, ezért csúszik át a jövő évre a projekt. Kedvező körülmények esetén április végére, de legkésőbb az év derekára megépülhet az összes szakasz.

– Árvízvédelmi és turisztikai szempontból is fontos ez a fejlesztés. A Tisza és a gát megközelíthetősége 2008-tól már garantált lesz, és ez nem elhanyagolható előrelépés, ha az utóbbi évek tapasztalatait vesszük alapul – mondta lapunknak Ördögh József. A vízügy csongrádi szakaszmérnökségének vezetője hozzátette: a beruházás a lehető legjobb pénzügyi konstrukcióban valósulhat meg, hiszen a teljes, 240 milliós költséget pályázati forrásból finanszírozzák. Ez pedig annak köszönhető, hogy mindenkinél előbb jelentkeztek a felhívásra, és el is nyerték – a Eurovelo-hálózat fejlesztésére felhasználható – országos keret egyharmadát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak Felgyőn van nyoma az egykori lórénak

Felgyő - Nem véletlen, hogy féltik Csongrádon a vasutat, hiszen negyven évvel ezelőtt még kisvasút… Tovább olvasom