Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bokroson már kampánycsend van

Csongrád - Szeretnének már túl lenni a vasárnapi népszavazáson a bokrosiak, akik az utóbbi időszakban be is skatulyázták egymást. A különvélemény olyannyira számít, hogy Emi néni rövidke kocsmai látogatását már lapunk befolyásával magyarázták.
Vasárnap végre legalább eldől – ezt érezni Bokroson, ahol négy nap múlva urnához járulhatnak a választók, hogy eldöntsék, Csongráddal vagy Csongrád nélkül képzelik el a jövőjüket. A városrészt átszelő főutca egyébként hétköznapi arcát mutatja: árus az óvoda előtt, néhányan a buszmegállóban, a bolt körül pedig több hirdetmény is emlékeztet: december 7-e nagy nap lesz. Meg is szólítom az első, utamba kerülő helybelit, elmegy-e szavazni a sorsdöntő napon.

– Nem fogok – feleli az idős asszony. A neve után érdeklődöm, de csak annyit árul el, hogy Franciska. Fél éve költözött ki Csongrádról, ezért igazán nem is érzi magáénak az ügyet. Szerinte olyan rosszul áll az ország, hogy hiába válna önállóvá Bokros, előbb vagy utóbb visszakerülne Csongrádhoz. Azt is felveti, mi lesz, ha máshová költözik innen a Mars gyár.

A kocsmában a lottónyereményről beszélgetnek, amikor megint előhozakodom a kérdéssel: mit gondolnak a népszavazásról? Nem kell az embereket nógatni, többen is belekezdenek a latolgatásba. Szerintük a 80 százalék elmegy majd szavazni. Szinte biztos, mert mégiscsak összegyűlt 200 önállósodást támogató aláírás az 1000 lelkes faluban. Az eredményt illetően már korántsem olyan határozottak, mindkét tábornak esélye van a győzelemre. Hogy ki miként voksol, arra azt mondják, a falubelieknek mindenük megvan, a tanyán élők viszont sok mindenben hiányt szenvednek, de leginkább törődésben.

A kocsmáros Gutpintér Zsuzsanna – az önállósodást előkészítő bizottság tagja – nem kívánt nyilatkozni. Fotó: Bíró Dániel
A kocsmáros Gutpintér Zsuzsanna – az önállósodást előkészítő bizottság tagja – nem kívánt nyilatkozni. Fotó: Bíró Dániel

Emi néni jön-megy

Egy idős férfi jön be, sört kér, és hallgatja a panaszt, hogy a fiatalok mind elmennek, mert nincs elég lehetőség, pedig lehetne. Gyovai Gáspár alpolgármesterre, a városrész önkormányzati képviselőjére terelődik a szó, hogy előtte mindig eltúrják a havat, máshol miért nem. A hallgatag férfi elköszön, amint legurította a sörét, de ahogy csukódik az ajtó, egy sutyorgó hang száll át a kocsma füstjén: „ez is a Gazsi pártján áll". Emi néni is belép egy pillanatra a kocsmába, de semmit sem kér, csak egy asszonyt keres, majd távozik is. Megjelenésének viszont nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a bentiek. Miért éppen most nézett be, amikor sohase jár ide? Van, aki szerint e különös véletlen a hétvégi referendumnak és az újságnak, mármint a Délvilágnak köszönhető.

Juhász Sándor: Azt nem árulom el

Megérkezik Gutpintér Zsuzsanna is, a kocsma tulajdonosa, aki – nem mellesleg – az önállósodást előkészítő bizottság tagja. Nem kíván nyilatkozni, mert abban maradtak a grémium tagjai, hogy az utolsó héten már nem állnak a média szolgálatára, hadd gondolhassák át rendesen a bokrosiak, hova is teszik az ikszet vasárnap. Nem szaporítja a szót Balogh János, a bizottság elnöke sem, aki ugyancsak feltűnik az ivóban. Itt már kampánycsend van – mondja.

Juhász Sándor odabent csak az asztalt támasztotta, nem szólt hozzá a témához, ezért amikor indul, utána eredek. – Elmegyek szavazni, de hogy a maradás vagy a leválás mellé teszem a voksom, azt nem árulom el – közli a munka nélküli férfi. Szerinte a választók fele elmegy a népszavazásra, de a végeredményt már nem meri megjósolni. Ő is tudja, sokan ellene vannak a kezdeményezésnek, mert nem bíznak benne, hogy egyedül is képes boldogulni Bokros.

Csongrádról érkező utasok szállnak le Bokroson. Helyiből helyközi járat lesz a különválás után. Fotó: Tésik Attila
Csongrádról érkező utasok szállnak le Bokroson. Helyiből helyközi járat lesz a különválás után. Fotó: Tésik Attila

Skatulyákba kerültek

A hivatal irodája előtt egy fiatal nő álldogál. Első szóra elárulja a nevét, és azt is, hogy helyben dolgozik. Azzal sem kertel, hogy vasárnap elmegy szavazni, és a nemmel voksol majd. Úgy véli, az ő korosztályának jobb lenne, ha maradna minden ugyanúgy, mint eddig. Éppen kifejtené álláspontját, amikor anyukája lép oda hozzánk. Amikor megtudja, miről faggatom a lányát, arra kér, hogy ne szerepeljen a nevük az újságban. Arra hivatkozik, hogy nem kevés félsz van most az emberekben, könnyű nem jó lóra tenni, és akkor megüthetik a bokájukat. Megemlítem nekik a kocsmai összesúgást, amire azt mondják: valóban skatulyákba kerültek. Ez egy kicsiny helység, ahol semmi nem marad titokban, és néha már úgy érzik, az egyik leköpné a másik bokrosit, csak mert másképp vélekedik a városrész jövőjéről. Visszatérve a nyilatkozathoz, azért esedezem, hogy legalább a nő keresztnevét leírhassam. Az anyuka nem enged, mondván, arról is könnyen felismernék a lányát. Kompromisszumot szeretnék, ha mást nem is, csak a becenevét. Végül hajlanak rá, leírhatom: Betti.

Olvasóink írták

  • 1. keletaru 2008. december 03. 20:14
    „Hát igen csak egy gond van , a helyi ipar üzési adót nem ismerik az Unióban . S jelenleg is kétséges a fentmaradása ! ( hallhaták médiákban ) Na ezt nem mondja senki ! S e-kérdés eldöntése nélkül minden döntés kétséges , ugyan akkor Csongrád is ki mutatta foga fehérjét .Ígérgetésen kívűl semmiresem képes ! Ez csak egy magán vélemény !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága mulatság lesz a fürdőzés Csongrádon

Csongrád - Drasztikus jegy- és bérletáremelés következhet januártól a csongrádi fürdőben –… Tovább olvasom