Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Börtönbüntetésre ítélték a Pro Urbe díjast

Csongrád - Sikkasztás miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla az 1999-ben Pro Urbe Díjjal kitüntetett Lekrinszki István csongrádi vállalkozót. A ma már Budapesten élő 58 éves férfi 2003-ban 11 traktort adott el a gyártó cég beleegyezése nélkül, amivel 121 millió forintos kárt okozott.
Tíz évvel kitüntetése után letöltendő börtönbüntetésre ítélték Lekrinszki Istvánt, a kilencvenes évek legsikeresebb csongrádi vállalkozóját. Az egyetemet végzett agrármérnök 1991-ben Teniszker Kft. néven céget alapított, két év múlva ez a társaság – majd jogutódja, az Agrotechnika Kft. – Finnországban gyártott traktorok forgalmazásába kezdett. A finn Valtra és a csongrádi cég 2002-ig különösebb probléma nélkül működött együtt. 2003-ban azonban már gazdasági nehézségek jelentkeztek az Agrotechnika Kft.-nél, amely 900 ezer eurót (mai árakon számolva mintegy 270 millió forintot) meghaladó tartozást halmozott fel. Ettől kezdődően a finn cég már csak akkor szállította a traktorait, ha a járművek vételárát előzetesen megkapta a csongrádi cégtől.

Mint megtudtuk, Lekrinszki István vállalkozása akkor került szorult helyzetbe, amikor megszüntették a traktorvásárlást ösztönző állami támogatási rendszert. Előtte a helyi közélet ünnepelt üzletemberének számított az agrármérnök, akit az év vállalkozójaként is kitüntettek. Csongrád város önkormányzata 1999-ben Pro Urbe Díjjal jutalmazta a vállalkozót. Molnár József akkori polgármester azt mondta lapunknak, a cégvezető abban az időben rengeteget segített a helyi sportéletnek, a kulturális intézményeket is támogatta, és Csongrád finnországi testvérvárosi kapcsolatát is erősítette, hogy egy helyi cég finn termékeket forgalmazott. A volt városvezetőt megdöbbentette a Szegedi Ítélőtáblán múlt héten született ítélet.

Ma csupán egy kopott cégtábla emlékeztet az egykor sikeres csongrádi vállalkozásra. A szerző felvétele
Ma csupán egy kopott cégtábla emlékeztet az egykor sikeres csongrádi vállalkozásra.
A szerző felvétele

A Valtra termékeinek megismertetése céljából rendszeresen vett részt magyarországi vásárokon, kiállításokon, s 2003 nyarán kifejezetten bemutató jelleggel 11 traktort szállított Magyarországra. Az Agrotechnika Kft. Lekrinszki István hozzájárulásával ezt a 11 traktort a tulajdonos Valtra tudta és beleegyezése nélkül értékesítette. A csongrádi vállalkozó a traktorokkal sajátjaként rendelkezett, ezáltal 121 millió forint kárt okozott a Valtrának. Az Agrotechnika Kft. a pénzt saját működésére fordította. A cég akkor már tartósan veszteséges volt. A vádlott által okozott kárból a büntetőeljárás ideje alatt 2005 augusztusáig 108 ezer euró (mai árakon számolva mintegy 33 millió forint) térült meg.

Folytatólagosan, üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2008. november 7-én Lekrinszki István vádlottat, s ezért a vállalkozót 2 év 6 hónap börtönre ítélte, és 3 év eltiltotta a közügyektől. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosbítása érdekében nyújtott be fellebbezést, a vádlott és védője pedig felmentést kérve fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol néhány napja 3 év 6 hónapra súlyosbították Lekrinszki börtönbüntetését. Az ítélet jogerős.

Nem tudnak Lekrinszkiről

Lekrinszki István néhány éve Budapestre költözött Csongrádról. A cég egykori Szentesi úti telephelye a felszámolás során új tulajdonoshoz került. Volt feleségét sikerült elérnünk, de ő azt mondta, nem tudja volt férje elérhetőségét, 5 éve nem beszéltek, az ítéletről sem hallott eddig. Más forrásból megtudtuk, hogy Lekrinszki István gyermekével a dunántúli Bük községben egy panziót működtet. Felhívtuk a szálláshelyet, de ott azt mondták, csak kéthetente jár le a tulajdonos a panzióba, az elérhetőségét pedig nem voltak hajlandók megmondani.

Olvasóink írták

 • 19. kitwamp 2009. május 22. 09:08
  „.....valtottam es tudom a pontos idöt!! ezert irtam, amit irtam! martir nem akar lenni, de bünös sem artatlanul!!”
 • 18. Balotelli 2009. május 21. 17:27
  „Ha valaki váltott vele valaha is két szót, az tudja hány óra !”
 • 17. timoboll2 2009. május 21. 11:01
  „Mégis miért kell a bűnösből mártírt csinálni? Utólag minek szépíteni, ha konkrétan bizonyítható, hogy az illető tette? Hibázott, lehet hogy voltak társai, de ő is hibázott és jelen esetben őt kapták el. Ennyire egyszerű. A végén sok hozzászóló azt hozza ki a történetből, hogy az egykori a városért végzett látszatmutyi többet nyom a latba, mint egy illetéktelen értékesítés.”
 • 16. kitwamp 2009. május 21. 00:54
  „....es meg egy rövidke hozzaszolas. Ugye senkinek nem kell ecsetelni a magyar igazsagszolgaltatas rejtelmeit. Azt, hogy ki, hogyan es mennyire korrumpalhato. Abbol a penzböl amit elsiokkasztott az igazi elköveteö, ezt siman megoldotta. Meg ha a felet is erre költi, akkor is megmarad neki egy csomo es nem ö jut börtönbe!! Nagyon remelem, hogy Lekrinszki urnak lesz ereje es küzd az igazaert, nem adja fel es megbünhödnek az igazi vetkesek!!
  Ha megsem, akkor majd az elet lerendezi öket!!”
 • 15. kitwamp 2009. május 20. 22:57
  „.......azon senki nem gondolkozott el, hogy azert nincsenek un. tettestarsak, mert nem ö a bünös, ezert nem is lehetnek tarsai!! Az igazi tettes-tettesek szabadon vannak es, hogy miert? Mert emberünk lassu volt. Nem sejtett semmit, hogy a hata mögött mi folyik es, hogy pont az igazi elkövetök, mielött kiderülne a dolog lepnek es az elösikkasztott lovet a nyakaba varrjak. Csak egy ügyes feljelentes kerdese az egesz, aki egy egyszerü vallalkozo nyakaba varrja az egeszet. Kimaszni nem tud belöle, mert a finneket - holott tudjak, hogy artatlan - nem erdekli az ügy, a feljelentö ügyesen es körültekintöen tette meg a szükseges lepeseket ellene, ill. a maga vedelmebe.
  Talan, mielött barki is vadaskodna jolenne, ha körültekintöen tajekozodna!!”
 • 14. Sziti 2009. május 20. 21:32
  „achilleus!
  Egyetértek veled abban, hogy szükség van azok megbecsülésére akik sokat tettek városunkért.
  A probléma csak az, hogy szubjektív megítélés kérdése, ki tett sokat.
  Mind meg kellene becsülni és nem kiszúrni egyet kettőt.
  Legalább a nevüket megemlíteni hamár nincs annyi kitüntetés.”
 • 13. nemecsekerno_007 2009. május 20. 17:01
  „Ismerve kicsiny hazánk állapotait nekem szinte teljesen természetes, hogy egy ilyen egyáltalán megtörténik.
  Még azon sem csodálkoznék ha ô is ott lett volna a Pro Urbe díj alapítói között :)

  Azt hiszem, hogy nagyon, de nagyon furcsa a teljesítményhez való hozzáállásunk. Nyílván így is díjazzuk minden szinten, ezért érdekes megnézni a nemzetközi szereplésinket. Ott mit érünk el. :(

  Nyílván nagyon nagy tisztelet a kevés kivételnek.”
 • 12. achilleus 2009. május 20. 16:18
  „8. hozzászólás Sziti 2009.05.19. 21:05
  Nem értek egyet. Igenis szükség van azoknak a megbecsülésére, akik szűkebb lakhelyükért tettek.
  /Viszont azt meg kellene válogatni, hogy ki kerüljön fel a listára. Jó lenne persze, ha nem az adott pénz, hanem a végzett munka, az életpálya lenne az elbírálás alapja. Egy rossz választás, igencsak visszaüthet, ld. 10-es hozzászóló megjegyzéseit./
  Csongrád Pro Urbe díjasainak listája itt megtekinthető:
  http://www.csongrad.hu/hun/csongrad/pro_urbe.html
  Elgondolkodtatóként pedig ajánlom Szabó Magda Für Elise című könyvét, aki olvasta, tudja, hogy miért - igaz nagyon érintőlegesen - jön a regény ide.”
 • 11. keletaru 2009. május 20. 07:47
  „cicvarek ! Ja s akkor még hol van a termény ......meg ki tudja milyen állami támogatások ..”
 • 10. cicvarek 2009. május 20. 06:05
  „A "sikeres" vállalkozó fénykorában sem örvendett köztiszteletnek, nagyon sokakat irritált a stílusa, a módszerei, már akkoriban város szerte beszélték, hogy "kimenti" a pénzt a vállakozásából, meg egyéb kisded játékairól is folyt a közbeszéd. Az elsíbolt pénz töredékéból néhány látványos akcióban jól eladta magát az akkori városvezetés hangadóinak, elsősorban az akkori polgármesternek. /Aki most megjátssza magát, hogy megdöbbent... :) / Majdnem városvezetőt is csináltak belőle a helyi /mucsai/ potentátok.
  Szégyen, és a többi Pro Urbe díjas megalázása , hogy még nem vonta vissza tőle a város a Pro Urbe díjat, méltatlanná válás miatt.
  Az is elég szégyen, hogy egy 2003-ban elkövetett bűntettben 2009 nyarán születik meg a jogerős ítélet, és az is felemásan, hiszen nem életsszerű, hogy a 121 millió forint nagy része köddé vált, nyoma veszett. Mint tudjuk, anyag/pénz nem vész el...”
 • 9. bakosandras 2009. május 19. 21:43
  „Kedves Carlo, látom, te is azt olvasod ki az újságból, amit olvasni szeretnél, és közben nem figyelsz oda arra, ami írva van.
  Nagyon kíváncsi lennék, hogyan, miből vezeted le, hogy az elítéltet védeni akarta bárki is.
  Akkor védte volna az újság, ha az ítélőtábláról érkezett sajtóközleményből nem készít újságcikket.
  Ehelyett készített, és megpróbált kideríteni mindent, amit lehetett. A szakma szabályai szerint le kell írni, hogy Pro Urbe díjas volt, mert tényleg tanulságos, hogy a közösség által ilyen módon megbecsült ember elcsúszik. Ez azonban nem a várost minősíti, nem is azokat, akik még ilyet kaptak, hanem az illetőt.
  Szóval, eltaláltad, szarva közt a tőgyét.”
 • 8. Sziti 2009. május 19. 21:05
  „Ez is példa arra, hogy az ilyesfajta kitüntetéseket haveri alapon adják.
  Feleslegesek ezek a kitüntetések.
  Nagyon sok olyan ember megérdemelné aki nincs látókőrben.
  Osztogatnak egymás között díjakat és boldogok, hogy ők a város nagyjai.”
 • 7. keletaru 2009. május 19. 20:12
  „Nem értem hogy lehetett valami/-ki sikeres mikor , minden hol csak romot (adóságot) hagyott maga mögött ! Nem tudom az ott dolgozók ,milyen "száj"-izel jöttek el onnan . De a "régi" haverokat nem nyomta fel , egyedül viszi a balhét ! Mint olvashatjuk senki nem hiszi egyedül csinálta , de egyedül vállalja . Jó mi?!
  Vagy ezért sikeres mert ennyivel megúszta ! Vagy tényleg itt (ezen a településen) csak a látszat számít , ami mögötte van az nem !? A település is részesült ebből a pénzből mint olvashatjuk akkor igencsak örülhet nem kell vissza fizetni-e semmit . Jó kis reklámot csinált akkor a Finneknél ! De hát a negatív reklám is reklám ugye.....képviselősdi megélhetésből .... vagy valami ilyesmi ." A volt városvezetőt megdöbbentette a Szegedi Ítélőtáblán múlt héten született ítélet." Miért mert elmerték itélni , az nem döbentette meg amit csinált !?
  Üdv Kuci”
 • 6. comet 2009. május 19. 20:05
  „Magyarországon különösen igaz, hogy a pénznek nincs szaga.”
 • 5. szemlelodo 2009. május 19. 19:38
  „Azt azért furcsának tartom,hogy nincsenek tettes társak? Ezek szerint egyedül viszi el a balhét ezt a "tranzakciót" adminisztrativ, könyvelési közremüködés nélkül nem lehet végrehajtani.”
 • 4. Balotelli 2009. május 19. 19:24
  „"A volt városvezetőt megdöbbentette a Szegedi Ítélőtáblán múlt héten született ítélet." Mi az hogy melepte? Hát nem itt él?
  Mást az enyhe ítélet lepte meg.”
 • 3. Savio 2009. május 19. 19:13
  „Egy nagyképű ürge volt, aki végre megkapta méltó beosztását. Kár, hogy a Bíróság nem vette el azt a szállodát tőlük, melyet a lopott pénzből építettek!!
  Én még többet szabtam volna ki teljes vagyon elkobzással, melyet kiterjesztettem volna az összes rokonára, akikhez eldugdosta a pénzt!!
  Mikor Pro Urbe díjat kapott már a csongrádiak között terjedt a hír, hogy milyen becsületes ember volt is ő. Az ilyeneket kell kitüntetni!!!”
 • 2. timoboll2 2009. május 19. 19:05
  „A bűnözőnek és a tolvajnak börtönben a helye, kész. Ezen nem érdemes vitázni. Az én szemem inkább egy másik fontos, rendre elhallgatott problémán akadt meg. A kép alatti szövegen. Az EGYKOR sikeres vállalkozás. A város lemaradásának épp ez az oka. Van egy szó szerint béna és nem hozzáértőkből álló képviselő-testület, amely kicsinyes hatalmi játszmáin és a személyes ellentéteken kívül semmivel nem foglalkozik. Miközben azon vesszük észre magunkat, legalábbis a gondolkodó csongrádiak többsége, hogy a fiataloknak nincs semmiféle jövőképe, az aktív korúaknak nincs munkája... ez az okfejtés messzire vezetne. Egy szó mint száz. A városnak néhány éven belül óriási problémái lesznek, amikor ez a szerencsétlen városvezetés végre leköszön, s hiába a város látszateredményei, a valós problémák ott lesznek megoldatlanul.”
 • 1. Carlo 2009. május 19. 16:57
  „a cím is felháborodást sugall , mi az hogy egykor sikeresnek számító vállalkozót lesittelnek?
  miért is kell védeni a gazembereket?, mert valakiknek érdekszférájába tartozik.....
  jól tette a bíróság, hogy elítélte...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a csongrádi szivattyútolvajokat

Csongrád - A közelmúltban történt szivattyú lopás sorozat végére tettek pontot a csongrádi rendőrök,… Tovább olvasom