Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Csak tengődik a csongrádi Erzsébet Szálló

Csongrád - Egyelőre nincs Csongrádon kiforrott elképzelés a városi tulajdonban lévő Erzsébet Szálló jövőjével kapcsolatban. A hotel csak tengődik, nincs pénz a felújítására. A megkérdezett politikusok abban egyetértenek, hogy az önkormányzatnak ki kellene szállnia a szálloda üzemeltetéséből.
Miközben Szentesen megoldódni látszik a Petőfi Szálló ügye, Csongrádon továbbra is nyitott kérdés, hogy a városvezetés milyen jövőt szán az önkormányzati tulajdonban lévő Erzsébet Szállónak. „A szálloda vendégforgalma sajnos elmaradt a várttól, saját étterem nélkül nehezen eladható a szállás. A szálláshely állapota is igen elavult, felújításra szorul" – fogalmaz szűkszavúan a 2007-es csongrádi költségvetés első félévi végrehajtásáról szóló beszámoló. A hotelt régóta az évről évre csak veszteséget termelő városi cég, az Idegenforgalmi Kft. működteti.

Útban van a diákkonyha

Bedő Tamás szerint saját erőből szobabővítésre biztos nem, legfeljebb szobakorszerűsítésre futná az Erzsébet Szállóban, ahol az elsődleges feladat a diákétkeztetés elköltöztetése lenne. A polgármester erre legalkalmasabbnak a megüresedett Síp utcai iskolát tartaná, de ott is növelni kellene a kapacitást, hogy a szálló földszinti része felszabaduljon. Minderről leghamarabb 2008 tavaszán születhet döntés a képviselő-testületben.

A társaság idén kinevezett ügyvezetője, Koór György szerint fel lehet lendíteni a forgalmat, mégpedig kétféleképpen. Az egyik – költségesebb – megoldás az lenne, hogy az impozáns épületet kívül és belül felújítanák, és a kor igényeinek megfelelő berendezéssel, illetve fűtésrendszerrel látnák el. Emellett költséghatékonysági szempontból szükség lenne arra is, hogy a jelenlegi, mindössze 30 férőhelyet biztosító 12 szoba helyén több vendégfogadásra alkalmas, komfortos helyiséget alakítsanak ki, most ugyanis van olyan szoba is, amelyben még zuhanyzó sincs. Nem igazán vendégcsalogató az sem, hogy nincs étterme a szállónak. Koór György tisztában van az önkormányzat anyagi lehetőségeivel, ezért második – megvalósíthatóbb – alternatívaként említi, hogy olyan közönséget kell megcélozni, amelynek igényeit kielégíti a mostani szolgáltatás színvonala. Példaként a Körös-toroki napokat említi, amikor az Erzsébetben rendhagyó módon telt ház volt. Az ügyvezető szerint hosszabb távon az hozhat vendégszám- és bevételnövekedést, ha hatékonyabb marketing és időben előkészített színes programok segítik Csongrád idegenforgalmi népszerűsítését.

– Rajtunk maradt, mint szamáron a fül – véli az Erzsébetről Kiss Péter, a pénzügyi bizottság szocialista tagja, aki nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzat olyan feladatot lát el, ami nem a dolga. A képviselő szerint az már önmagában árulkodó, hogy olyan szállót működtetnek, amelyben egy busznyi vendéget sem tudnak elszállásolni. Úgy véli, az épületet el lehetne adni, vagy a szentesi példát lemásolni, de így, ahogy most üzemel, sem szakmai, sem gazdasági szempontból nem maradhat.

– Minden lehetőség iránt nyitottak vagyunk, de az ingatlanvagyon megmaradása fontos lenne – mondta lapunknak Pap Gabriella. A Fidesz csongrádi frakcióvezetője is úgy gondolja, hogy elsősorban nem a városnak kellene üzemeltetni a szállodát, de szerinte előbb megoldást kellene találni arra, hogy konyha is működjön az épületben. A képviselő hozzátette, ahhoz hogy a csongrádi idegenforgalom kérdése rendeződjön, ezen a területen összehangolt munkára lenne szükség. Ehhez viszont bővíteni kellene az Idegenforgalmi Kft. tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világcsúccsal kontinensbajnok a nagyothalló felgyői lány

Felgyő -Világcsúccsal lett aranyérmes a siketek sportlövő Európa-bajnokságán Biatovszki Míra. A… Tovább olvasom