Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Csany az ezer tó községe

Több tucat házat fenyeget a belvíz Csanyteleken, ahol egyszerre hét szivattyú dolgozik az elöntött utcákért és kertekért. A Szent László utca végén annyira felázott az útalap, hogy elmozdult az aszfalt. Amíg a faluszéli területeken még megoldható a vízelvezetés, a község központjában méteres vízben áznak a pincék, csurig vannak a derítők, és lassan a házak alapjait mossa a kertek felől betörő víz.
Dolgozik a szivattyú, kertek alatt áll a víz Csanyteleken. Fotó: Bíró Dániel
Most jobb a helyzet, mint kedden, akkor teljesen kint volt az utcán a víz – állapítja meg Kovács János a Szent László utca végén, miközben a zakatoló szivattyút strázsálja. A férfi szerint alvázat nyugodtan moshattak volna az erre járó autók, olyan mennyiségű víz folyt át egyik oldalról a másikra. Szemléltetésként bemutatja: annyira felázott a szilárd út alapja, hogy fél lábbal is el lehet mozdítani egymástól a repedések mentén szétvált aszfalttáblákat. A kerítés mögött Hutkai Jánosné annak ellenére sem ideges, hogy háza falától néhány méterre tekintélyes méretű tavacska keletkezett az utóbbi hetekben. Az asszony szerint nincs gond, hiszen folyamatosan szivattyúznak, és korántsem annyira veszélyes, mint az ezredfordulón, mikor a konyhába is betört a víz.

Hét szivattyú

Csanyteleken egyszerre hét szivattyú dolgozik – tudtuk meg Forgó Henriktől. A polgármester elmondta, a község bizonyos részein, így a Kossuth utcában sem tudják megoldani a mentesítést, mert több kilométerre kellene elvezetni a vizet. Végleges megoldást csupán egy két méter mély árokrendszer biztosítana, de annak előtte ki kellene építeni a faluban a teljes szennyvízhálózatot ahhoz, hogy a csapadékelvezetők megfeleljenek az igényeknek.

A sajátos szerkezetű Csanytelek mintha ezer tó községe lenne, annyi tengerszem csillog úton-útfélen. A falu Csongrád felőli határában víz alatt a ralikrosszpálya, a major munkagépei, több fóliablokkot is körülölelnek a holdnyi méretű pocsolyák. A belterületen egyre ritkábban lehet látni olyan ingatlant, ahol a kert végében nem tó, hanem mondjuk szárazon maradt vetés terül el.

– A vizet keresi? Itt van – invitál házába a templom szomszédságában élő Berényiné Forgó Ilona. – A telek harmada vízben áll, és hiába jön a nyár, nincs ideje kiszáradni, ezért nem is tudom művelni – panaszkodik az egyedül élő asszony, akit meglep, hogy a község egykori főutcáján, a polgármesteri hivataltól pár lépésnyire magára hagyják a csanytelekieket. Szerinte mindenütt szivattyúznak a faluban, csak őket nem segíti senki. – A pincém hetek óta méteres vízben ázik, a derítőm csurig van, ezért vécézni ki kell járnom az udvarra, a mosóvizet pedig – bár tudom, hogy tilos – kénytelen vagyok kivinni az utcára, és ott a csatornába önteni. Még szerencse, hogy téglából épült a házam, mert ha vályog lenne, nagy bajban lennék – teszi hozzá.


Megyeszerte romlik a helyzet

A megye 20 településén első fokú, hét helyen másodfokú, míg Domaszéken harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben – tudtuk meg Kaszás Mihály vezető főtanácsostól, a védelmi bizottság titkárától. Nem egész két hét alatt másfélszeresére nőtt az elöntött területek nagysága, így szerdán már 30 ezer 550 hektár volt víz alatt, melynek zöme mezőgazdaságilag hasznos vetés vagy szántó. Szerdán 57 munkagép, 113 szállítójármű, 110 szivattyú és 376 fő vett részt a belvízvédelmi munkálatokban, a leginkább érintett területeken napi kétmillió köbméter vizet kellett megmozgatni Csongrád megyében. Ópusztaszeren négy ember lakását közvetlenül veszélyezteti a víz, Bakson egy embert rokonoknál helyeztek el, és összesen 29 épületkárról érkezett bejelentés szerdáig. A szakemberek szerint az előre jelzett esőzések tovább ronthatják a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkáspárt: még kopogtat

Kőhalminé Forrai Julianna még nem tudta összeszedni a hivatalos jelöltséghez szükséges 750… Tovább olvasom