Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Csöngettek a szomszédnak mielőtt kimenekültek az égő lakásból

Csongrád - A július eleji csongrádi lakástűzben nyolc lakás és azok tetőtere vált a tomboló tűz martalékává. A károsultak egyike Petrovszki Pál, aki egyedül neveli két fiát. A lakásuk közvetlen a tűzfészek mellett volt.

- A barátnőmmel ültünk a kanapén, amikor hatalmas durranásra lettünk figyelmesek a tetőtér felől. Felszaladtam a lépcsőn, és az ott levő csapóajtót felnyitva benéztem a tetőtérbe - emlékezett vissza a tűzesetre, Petrovszki Péter. A fiú édesapja, Pál ekkor vidéken tartózkodott, a nagyobbik fia volt otthon a kedvesével.

- Hatalmas füstöt és felém törő lángokat láttam. Azonnal leszaladtam, közben kiabáltam a kedvesemnek, hogy: Tűz van, menjünk! – és már hívtam is az édesapám telefonon, aki hitetlenül fogadta a hírt.

Becsöngettek a szomszédokhoz mielőtt kimenekültek az égő lakóházból - GALÉRIA

A fiatalok felkaptak egy nejlon táskát, amiben néhány irat volt, és azzal menekültek ki a már égő lakásból. A nagy ijedtség ellenére Péter megőrizte a lélekjelenlétét és párjával együtt minden lakásba becsöngettek, hogy menekülésre szólítsák fel az ott lakókat. Péteren egy fürdőnadrág, egy póló és egy papucs volt - ennyi maradt neki a tűz után.

Szociális lakást kaptak

Csongrád város polgármesteri hivatalának sajtóreferensétől megtudtuk, hogy két család kért és kapott szociális lakást, amely ez év december 31-ig rendelkezésükre áll. Bérleti díjat nem, de a rezsi költségeket nekik kell kifizetniük. Ezen felül 50 ezer forintos gyorssegélyben részesült az összes ott lakó személy, a bérlőket is beleértve. A tűzben elégett okmányokat költségmentesen újra elkészítik, az önkormányzathoz tartozó eljárásokat soron kívül elintézik. 

 
Bár a tűzoltók - akik a környék több településeiről érkeztek az 5-ös fokozatú tűz oltására - mindent megtettek a lángok mielőbbi megfékezéséért, mégis sokaknak egy élet munkája semmisült meg kevesebb, mint egy óra alatt a lángok között.

A családfő fél órával a fiától kapott vészhívás után ért haza. Lezárt terület, serénykedő rendőrök, mentősök, tűzoltók és a lángokban álló lakásának a látványa fogadta. Teljesen összetört.

Másnap, amikor már bemehettek a romok közé döbbenetes látvány fogadta őket. Az ajtón belépve lakásuk üszkös romokban állt. A tűz mindent elemésztett, amit csak lehetett. A hatalmas hőtől megolvadt CD-k, DVD-k szinte kifolytak a tartójukból, a falra ráégett a korábban ott lévő képek nyoma, megolvadt az LCD TV és a hifi is, szénné égett a kanapé is amelyen Péterék ültek a robbanáskor, nem maradt semmi használható állapotban. 

Becsöngettek a szomszédokhoz mielőtt kimenekültek az égő lakóházból - GALÉRIA

Tetézi a bajukat, hogy a családjukat nemrégiben ért tragédia miatt elmaradt a biztosításuk újra kötése. - Akkor nem ez volt a fontos, utána pedig elfelejtettem. A társasháznak van közös biztosítása, ami tartalmaz felelősség biztosítást is, ez talán fedezheti a dologi kárt, ha szerencsénk van, de ezt majd a biztosító mondja meg. Szétégett, tönkrement mindenünk, amiért eddig dolgoztunk – mondta elkeseredetten.

Az egykori tetőtérbe a lépcső megmaradt fémvázán mentünk fel. A tető teljesen eltűnt, mindenütt üszkös gerendák, olvadt fém és üveg, égett papír, beszakadt ablakkeret maradványok, földön fekvő kazán - a tűzben meglágyultak a colos fém csövek, és így „lefeküdt". A hatalmas hőtől és lángoktól ledurrogott az összes csempe a falakról. Megolvadt a kád, a mosógép is.

Becsöngettek a szomszédokhoz mielőtt kimenekültek az égő lakóházból - GALÉRIA

- A fényképek 60-70 százaléka szerencsére megmarad, mert zárt szekrényben tartottuk őket, de az album kívülről megbarnult így is. Félig megégett a diploma és a nyelvvizsga bizonyítvány is. Valahogy majd ezeket is pótolnunk kell a sok irattal együtt. A polgármester úr megígérte, hogy amiben csak tud, segít, többek között jogi képviselőt találni – mondta el Petrovszki Pál.

Olvasóink írták

 • 7. majdénmegmondom 2012. július 16. 13:40
  „Kitartás Pál úr és gyerkőcök...egy volt szomszédotok ....kész katasztrófa, most, hogy láttam a képeket is, sajnálom nagyon”
 • 6. Alex83 2012. július 11. 15:18
  „Ha előre tudnánk, hogy el fogunk esni akkor leülnénk...
  Részvétem a károsult családoknak, szörnyű lehetett visszamenni a kiégett lakásokba és látni egy élet munkáját porrá égni... Jó a rosszban, hogy szerencsére nem égett bent senki!
  Remélem a biztosítók nem akadékoskodnak és megtérítik a kárukat!

  Sok erőt és kitartást kívánok az újra kezdéshez!”
 • 5. csucsu2 2012. július 11. 13:30
  „NTK 2012.07.11. 09:29
  Lehet, hogy az én fiam is így tenne - bár lehet, hogy ők előbb a tűzoltókat hívták, csak nem írták itt le.
  Utólag, én is sok mindent másképp csinálnék, főleg, tudva miből mi lett.
  De akkor és ott egyikőnk sem volt jelen, hogy osszuk az okosságokat.”
 • 4. NTK 2012. július 11. 09:29
  „"""Tűz van, menjünk! - és már hívtam is az édesapám telefonon, aki hitetlenül fogadta a hírt."""

  Lehet, hogy inkább a tűzoltókat kellett volna.”
 • 3. csillogás 2012. július 11. 09:06
  „Igen, lemaradt, én is sok erőt kívánok a családnak!”
 • 2. Mmm 2012. július 11. 08:44
  „Kitartást és sok erőt kívánok a családnak, remélem, jobbra fordul a helyzet!”
 • 1. csillogás 2012. július 11. 08:39
  „És kiderült már hogy mi miatt keletkezett a tűz? Hallani egyet s mást..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsó nagyságú jég esett Csongrádon

Borsó nagyságú jég esett Csongrádon, kedd délután 15 óra előtt pár perccel. Olvasó-tudósítónk videója a Hock János utcában készült. Tovább olvasom