Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csongrád-Szentes kerékpárút: fellendült az ökoturizmus

Csongrád - Kulcsprojektnek bizonyult a Csongrád és Szentes közötti kerékpárút-fejlesztés. Uniós támogatással 2006 végére 8,7 kilométer hosszú bicikliút épült a Tisza-gáton, de hamarosan már 35 kilométeres folyó menti szakaszon kerekezhetnek a biciklisek.
A csongrádi önkormányzat beruházása beváltotta
a hozzá fűzött reményeket: egyre többen használják a kerékpárutat, az ökoturizmus pedig élénkül a térségben.

Lendületet vett a kerékpáros és ökoturizmus Csongrádon, amióta a helyi önkormányzat sikeres uniós pályázatának eredményeként EU-támogatással kerékpárút épült Szentes és Csongrád között, a Tisza-gáton. A beruházás a két szomszédos önkormányzat együttműködésében, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal, valamint a Kincstári Vagyon Igazgatósággal partnerségben valósult meg. A projektgazdák célja a turizmus ösztönzésén, a terület- és városfejlesztés motiválásán túl az volt, hogy hazánkat jobban bekapcsolják az európai kerékpáros közlekedés vérkeringésébe. A 2006 végére megépített kerékpárút az úgynevezett EuroVelo – az Európai Kerékpárút Hálózat – részévé vált.

Szántai Szilvia örül, hogy egyre többen használják a Tisza-gáton húzódó kerékpárutat. Fotó: Bíró Dániel
Szántai Szilvia örül, hogy egyre többen használják a Tisza-gáton húzódó kerékpárutat. Fotó: Bíró Dániel

Egy ilyen fejlesztésnél a nyomvonal kijelölése, a terület kisajátítása, a régészeti feltárás és a lőszermentesítés pluszkiadásokat jelent. – Csongrád számára külön anyagi tehernek számított a vasúti átjáró kialakítása, illetve fénysorompóval történő felszerelése. Ez jelentősen megemelte a projekt megvalósítására szánt összeget – mondta Szántai Szilvia projektmenedzser. A kerékpárút Csongrádon a régi belvárost és a jelenlegi városközpontot összekötő sétánnyá vált, a közlekedőket pedig információs táblák segítik.

Tények

A projekt címe: Csongrád tiszai árvízvédelmi töltésén kerékpárút létesítése az EuroVelo program sikeréért.
A beruházás helye: Csongrád.
A kedvezményezett: Csongrád város önkormányzata.
A projekt összköltsége: 312 218 708 Ft.
Az elnyert támogatás: 296 607 773 Ft.

Hazánk kerékpárról ismerhető meg igazán. A természeti szépségek, érdekes látnivalók az autósok számára rejtve maradnak, hiszen a gyors tempó miatt nem képesek befogadni azokat az élményeket, amelyeket egy kerékpáros él át útja során – fogalmazott Szántai Szilvia. A projektmenedzser hozzátette, bár voltak ellenzői a beruházásnak, ma már egyre többen veszik igénybe a bicikliutat, s ez további cselekvésre is motiválta a helybelieket. Több csongrádi civil szervezet összefogott a kerékpáros életmód megismertetésére, népszerűsítésére. Időről időre programokat, túrákat szerveznek, amelyeken kezdő és gyakorlott kerekezők egyaránt részt vehetnek.

– Természetesen büszkék vagyunk az elért eredményekre, azonban nem szeretnénk itt megállni. Arra törekszünk, hogy Csongrádtól egészen Szegedig el lehessen jutni két keréken. Ennek egy része éppen teljesülőben van, hiszen partnerünk, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság már megkezdte az általunk kiépített szakasz kétirányú folytatását. Hamarosan a csongrádi Öregszőlőktől a mindszenti révig, mintegy 35 kilométer hosszan kerékpárút vezet majd végig a jobb parti Tisza-gáton. Az uniós pályázatból megépült első, 8,7 kilométeres szakasz arra is lehetőséget ad, hogy a csongrádi fahídon keresztül az észak-alföldi régióban létesített kerékpárutak is rácsatlakozzanak a Csongrád megyét átszelő hálózatra. Ez tovább erősítheti a turisztikai kapcsolatokat, illetve hozzájárul a környezetkímélő közlekedés feltételeinek megteremtéséhez – részletezte a további terveket Szántai Szilvia.

Olvasóink írták

 • 4. kelemen ilona 2008. április 20. 17:02
  „Legalább ne írnák meg hogy mennyibe került a biciklis út mikor csak lezárták a meglévő gátat azért ,hogy a horgászok ne tudjanak kocsival bemenni mi lejártunk köre és Szaló közé sátrazni most mit gondolak hogyan fognak majd oda lemenni a sátrzók és a horgászok én örülök neki ha kevesebb lesz a szénmonokszid arrafelé de ez ár túlzás arra kapták a pénzt ,hogy csiálják meg nem arra,hogy lezárják és kicsesszenek az oda kocsival érkező turistákkal. És azokkal a büfésekkel is kitoltak akiknek szalókon van a büféjük és a szalóki bulik is megcsappannak mert nem mindenki tudja hogyan kel földúton megközelíteni szalókot és ha sár lesz biztos hogy nem megy arra senki arra nem gondolt senki,hogy a kevesebb bevételből kevesebb adót fizetnek mejd a büfékés hogy csődbe mennek. Most veregetik a saját vállukat, hogy milyen okosak és gyorsak voltak , hogy hogy megcsinálták közben pedig csak jól megkavarták az egészet majd most nézzék meg mennyien veszik meg az engedélyeket a tiszatóra akkor inkább elmennek a magántavakhoz horgászni. Jó lenne ha gondolkodnának is mielőtt még cselekszenek, Azt hiszik mert ők vezetők már akkor jobban tudnak dolgokat csinálni pedig egy kisember jobban átlátja ezt az egészet ebből a sok pénzből a gátakat meg lehetett volna szélesíteni és akkor lett vlna a bicikliseknek is helye.”
 • 3. Böszmék 2008. március 23. 10:47
  „Kirakjuk a tereket műkövekkel, szépítgetjük a városközpontokat, kerékpár utakat építgetünk, közben az ország sz@rban van, mert el van adósodva. Biztosan ezekre is nagy szükség lehet, de nem most elvtársak, amikor elqrtátok és eladósítottátok az országot! Ezekkel tartós munkahelyeket nem teremtettetek, a pénz meg oda van. Hol van a gazdasági haszon?”
 • 2. qqcska 2008. március 21. 07:16
  „Azt is meg kellett volna kérdezni a projektmanager hölgytől, ő használta-e már a kerékpárutat, napi 10 km elég is lenne...”
 • 1. szemlelodo 2008. március 21. 04:44
  „Ez mind nagyon szép. Azonban a hivatal strukturájában a feladatok szétosztásában komoly bajok vannak,mert ismeretem szerint a Hölgy a Polgármester politikai tanácsadója,hogy kaocsolodik ehhez a projektmenedzseri funkció. Egyébként is a választási cikluson belül legalább egyszer szeretnék már látni egy olyan testületi tájékoztatót,vagy beszámolót,hogy milyen politikai tanácsokkal szolgált a Polgármesternek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladták az éheztetett csongrádi marhákat

Csongrád - Eladta a megyei bíróság az év elején lefoglalt csongrádi szarvasmarhákat. Tovább olvasom