Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Csongrád kapta az első rovásírásos táblát

Csongrád - Megyénkben először a Tisza parti város avatta fel rovásírásos helységnévtábláját. Az avatón szóba került "etiltkolt történelmünk" is. Videó.
Egyre több városban kerül fel ilyen tábla, a Rovás Alapítvány és hozzá kapcsolódó kutatói, fejlesztői, valamint felhasználói kör fontosnak tartja a történeti és nyelvészeti kutatást, valamint a tudományos élet bevonását ebbe a munkába.

Az esemény különlegessége, hogy két évvel ezelőtt Charles Simonyi űrturista felvitte magával az első székely–magyar rovásírásos feliratot.

Csongrádon szombaton délután 1 órakor közel 60-an gyűltek össze a tábla avatására. A napsütéses időben tekerőlant zenéje és a magyarság felemelkedésének gondolatai közepette ünnepelték a megye első rovásírásos tábláját.


Nézze meg a helyszínen készült videónkat!

Felavatták Csongrád megye első rovásírás helységnévtábláját Csongrádon. Fotó: Dinnyés József (galéria)

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. borcsokzsolt 2011. április 05. 12:31
  „Ez nekem nagyon tetszik.”
 • 86. Drakón 2011. április 01. 21:34
  „Nagyon helyes, hogy van végre ilyen tábla!”
 • 85. Hmmm... 2011. március 31. 15:26
  „"keiner"-nek igaza van abban, hogy a kozlekedesben pl csupan ilyen tablak allitasa nem elegseges. Szerintem errol szo sincs. Az is igaz, hogy egyenlore oly kevesen vannak tisztaban a jelentesevel es a mogotte allo tartalommal, hogy igy onmagaban valoban inkabb otlet jellege van az egesznek. Elobb a tarsadalom ontudatat es ismereteit kellene fejleszteni es utana alkalmazni a hetkoznapokban. A rovasiras legtobb osi kulturanal fellelheto, kulonbozo elofordulasi formaban. Az is kerdes, van -e jelentosege a rovasirasnak ily modon valo ismertetesere? Igazabol mar nem a hetkoznapi eletunkohoz tartozik, de feltetlenul szuksegesnek tartom ismeretet.”
 • 84. Hmmm... 2011. március 31. 14:57
  „En jonak tartom a kezdemenyezest, hiszen minden nemzet igyekszik a telepules elejere es vegere is kitenni az anyanyelven a megfelelo tablat. Az osi magyar iras nem a mai, ezert semmi kepen sem szabad tamadni a kezdemenyezest. Ahhoz viszont, hogy igazan tartalma legyen es ne csak otletszintu jatek, en javasolnam a magyar rovasiras alapfoku tanitasat az altalanos iskolak felsotagozataban. Annak idejen a ciril betuket meg tudtuk tanulni, a rovasiras ismerete nemzeti kotelessegunk kellene hogy legyen.Ez hozzatartozik nemzeti hagyomanyainkhoz es a magyarsag tortenetehe. Sajnos elegge keveset tanitanak belole,holott nagyobb hangsulyt kene fektetni ra. Iskolakban kotelezove tennem honismereti fakultaciok mukodeset, ahova persze onkent jelentkezhetnenek a tanulok, akar felnottek is.”
 • 83. scott1 2011. március 31. 13:42
  „80. lforgo!
  Ki mutat fel valamit, aki egy alapítvány tagjaként sok éves munkával fel tud mutatni egy helységnévtáblát - egy szláv eredetű városnevet ősmagyar írással? Ha nem haragszol meg, azért nálam nem ez lesz az értékmérő, hogy egy ember tett e valamit a környezetéért vagy sem...”
 • 82. ozikS 2011. március 31. 12:49
  „Én az ország minden tábláját ilyen rovásírással csinálnám a sok mocskos balkáni tájékozódjon el rajta.Ők is leszarják,hogy én nem ismerem a hülye cirill betűiket....”
 • 81. smalltown 2011. március 30. 21:42
  „80
  lehet, te nem ertesz valamit?”
 • 80. lforgo 2011. március 30. 09:11
  „Szerintem is kár ezen vitatkozni, akik nem értik, azoknak kár magyarázni, de legalább ne kritizáljanak mindent, hanem mutassanak fel valamit is önerőből.”
 • 79. Hajdu 2011. március 29. 20:41
  „Uraim, nem értem, miért ez a nagy hűhó? Hétvégén véletlen kétszer háromszor arra jártam és semmiféle rossz érzést vagy indulatokat nem váltott ki benne a tábla, sőt inkább "tetszett", pedig még hagyományőrző se vagyok. Vagy csak megint egy indok, hogy szapuljuk egymást? Hogy is van az a nyuszikás vicc a sapkával?”
 • 78. oszi1 2011. március 29. 18:12
  „77.Attilamvh !Szívemből szóltál istenemre!Én sajnálom azokat akik nem értik ezt(és nem is akarják).”
 • 77. Attilahmv 2011. március 29. 16:52
  „Valóban ennyit ért el az agymosás...

  A hozzászólásokból kiindulva nekem kellene szégyellnem magam...mert nekem szívelmetengető ez a tábla...mert büszke vagyok eleinkre...mert megborzongok mikor meghallom a régi hangszerek hangját...mert ha hasonló gondolkodású társaságba megyek, elég egy ismeretlen jelenlévő szemébe néznem és már tudjuk, hogy testvérek vagyunk és a beszélgetés végén megöleljük egymást SZEretettből...mert ha eleink viseletét látom valakin akkor boldogság járja át a szívemet (viselet szóban benne van az is hogy a viselethez méltóan viselkedni kell)...mert eleink nyereg alatt puhították a húst (pedig csak a nyereg által kidörzsölt rész gyógyították)...mert ,,elfoglaltuk" kárpát medencét...HÁT NEM SZÉGYELLEM

  Valóban csak a rosszat kell keresni ebben is, nincs elég rossz dolog a világon.

  Áldott legyen minden igaz ember...minden hozzászóló (kivéve aki direkt ferdíti az igazságot)

  Aki átélte ezeket és EGYetért, elég ha csak küld egy :-) jelet, érteni fogjuk egymást.

  Öreg Isten kísérje Sanyibácsi útját.”
 • 76. hajdan61 2011. március 29. 15:36
  „Először nem a magyar helyesírást kellene megtanulni? Ja!!! Nincs benne két ll, úgy mint pl. állomás, államfő stb. Könnyű leírni a "Csongrád" szót rovásilag, ugye? Ha jön valaki a túloldalról, rácsodálkozik és beszalad a kocsmába egy felest legurítani! A kocsmáros is jól jár! Ennyi kérem a PR!”
 • 75. izek 2011. március 28. 21:35
  „Volt szerencsém nyelvészetet tanulni egyetemen, nem lett a kedvencem, pedig egyik leendő szakmámhoz elég sok köze van. Az egész nyelvrokonságból egy dolog szúrt szemet: mindenki ide-oda csavargatja, a saját igazát látja bele és magyarázza is. Nem is lenne ezzel baj, ha haladna előre a vita, de nem látom, hogy bármi fejlődés, kompromisszum lenne a témában.
  Azzal, hogy a finnugor nyelvrokonság az egyetlen és igazi, nem értek egyet, de azért a sumér, japán stb. vonalakba sem mennék bele. Az meg hogy pálcikákat rajzolgassak, nos, nem az én stílusom. Mert a koreai sem volt igazán nyerő dolog...”
 • 74. scott1 2011. március 28. 17:47
  „magor63!
  Pár hete egy finn professzor nyilatkozott az mtv-n, aki beszélt a nyelvi rokonságukról. Elmesélte, hogy az észt és az észak-oroszországi professzorokkal közös az álláspont arról, hogy ezen népcsoportok nyelve közös eredetet mutat a magyarral, de sajnálattal veszik tudomásul, hogy egyre több magyar tagadja meg a "halzsíros parasztok" rokonságát és féltudományos magyarázatokkal inkább eredezteti magát a Perzsiából származó, nemes, büszke, lovas nomád szittyákhoz. Remélem büszkék vagytok rá, hogy letagadhatjátok őket...”
 • 73. niagara 2011. március 28. 16:47
  „Kedves smalltown, diplomám van 3 idegennyelven tudok kommunikálni és mégis volt rá időm, hogy megtanuljam a rovásírást, mert fontos volt számomra. Akinek nem fontos, ne fikázza a magyar kultúrát..”
 • 72. smalltown 2011. március 28. 16:39
  „sokkal fontosabb dolgokat kell megtanulni, mint rovasiras... Ajanlom neked is, hogy inkabb tanulj meg rendesen egy idegen nyelvet, hogy pl tudj -az altalad emlegetett idelatogato turistakkal kommunikalni. Rovasirassal nem fog menni.......:)”
 • 71. niagara 2011. március 28. 15:29
  „Aki nem tudja elolvasni annak itt az ideje, hogy újat (és egyben régit) tanuljon! Ha nem hajlandó mint néhányan az itt beirkálók közül az már nem a mi bajunk!”
 • 70. niagara 2011. március 28. 15:25
  „Köszönjük a tábla állítóinak, ilyen rendes magyar emberekre van szükség! A turisták se a Mc Donaldsok miatt jönnek ide, hanem a magyar egyedi dolgokért..”
 • 69. Pres 2011. március 28. 14:17
  „Urak és hölgyek, tudják-é, mi a´,
  Ha ünnepel az Akadémia?...
  Nincs akkor ankett, nincs akkor bankett,
  E szent intézet részvényes bank lett,
  Megállapítják, hogy áll a mérleg,
  Szépen kiosztják a nyereséget.
  Részvény szerint jut minden tag úrra,
  Több, mint angol jut egy árva búrra...
  Ekkor megnézik, hogy áll a lista,
  Bejön egypár új akadémista,
  E díszes tisztet olyaknak osztják,
  Akik tudják, hogy: hogy él az osztyák
  És a cseremisz mit szokott enni...
  De túl okosnak nem szabad lenni!...
  Urak és hölgyek, tudják-é, mi a´:
  Így ünnepel az Akadémia...”
 • 68. gumikacsa111 2011. március 28. 14:17
  „Mostmár nyugodtan fogok aludni!:D”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon tüntetett a Jobbik

A párt frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta, az ügyet nem rasszista, hanem bűnözés elleni megmozdulásnak kell tekinteni. Tovább olvasom