Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csongrád milliós vagyonvesztése

Kikiáltási áron, mindössze 220 ezer forintért kelt el a csongrádi önkormányzat három lepusztult Zöldfa utcai szociális bérlakása és a hozzájuk tartozó 1200 négyzetméteres terület. Bedő Tamás polgármester úgy véli, a hivatal mindent megtett a milliós vagyonvesztés ellen, a rendőrségi adatok szerint viszont hónapok teltek el a fosztogatások és a bűncselekmények bejelentése között.
A bérlakásokból csak romok maradtak. Fotó: Bíró Dániel
Úgy tudjuk, később lakhatási célokra szeretnék felhasználni a Zöldfa utcai romokat új tulajdonosaik, akik tegnap kikiáltási áron, összesen 220 ezer forintért vásárolták meg az egykori szociális bérlakásokat és a hozzájuk tartozó 1200 négyzetméteres területet a csongrádi önkormányzat árverésén. A negyedszázada épült, jó ideje üresen álló otthonokat folyamatosan rongálták, fosztogatták, az egyiknél a teljes tetőszerkezetnek nyoma veszett, a nyílászárók is egytől egyig eltűntek. A komfort nélküli lakások eladása sem mérsékelte a város többmilliós vagyonvesztését, ami azért különösen bosszús, mert Csongrádon bérlakáshiány van, az elmúlt nyolc évben nem épültek új otthonok, száznál is többen vannak a várakozók listáján, némelyeknek évekig kell sorban állniuk.

– Az önkormányzat minden eszközzel fellépett a rongálások és fosztogatások megelőzése érdekében, a problémákról szóltunk a polgárőrségnek, többször feljelentést tettünk a rendőrségen – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, a bérlakások állapotának megóvását nehezítette, hogy oda senki nem akart kiköltözni az igénylők közül, ezért az üres épületek védelmére csupán néhány lakat szolgált. A városvezető szerint tanulságul szolgált ez a kellemetlen történet: máshol kell bérlakásokat építeni.

Hatékonyabb intézkedést várt volna a polgármestertől Nagypál Sándor, a helyi polgárőrség vezetője, aki egyben az önkormányzat városgazdasági bizottságának tagja is. A polgárőr képviselő egyébként hallott róla, hova kerültek az eltűnt értékek, emlékei szerint ő időben szólt a hivatalnak a Zöldfa utcai gondokról. Azzal kapcsolatban, hogy a civil szerveződés milyen sűrűn ellenőrzi a Zöldfa utcát, Nagypál azt felelte, polgárőrök oda nem járnak, hisz a rendőrség is ritkán megy arra.

A helyi rendőrség az elmúlt öt évben nyolc alkalommal vizsgálódott a Zöldfa utca környékén. A büntetőeljárásokra jellemző volt, hogy a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése és azok bejelentése között hosszú idő, esetenként több hónap telt el. Az adatgyűjtés során az ott élők nem adtak érdemi felvilágosítást, ezért ismeretlen maradt az elkövetők személye. Rádi Norbert rendőrkapitány érdeklődésünkre elmondta, járőr útirány tervükben szerepel a Zöldfa utca, a jövőben is figyelni fognak a környékre, ahol leginkább a bizonyítás nehézségei miatt nehezen felderíthetők a bűnügyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templom

Az orgonán kívül szinte minden felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban. A… Tovább olvasom