Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Csongrád törvényt sért azzal, hogy segíti a pártokat

Csongrád - Az ÁSZ és a jegyző szerint törvényt sért a csongrádi önkormányzat azzal, hogy bújtatva segíti a helyi politikai szervezetek működését. A pártok ugyanis önköltségi ár alatt bérelhetnek irodahelyiségeket.
A megye többi nagyobb városában a rezsiköltséget is megfizettetik a bérlőkkel. Az Állami Számvevőszék szerint az önkormányzatok 26 százaléka támogatja ily módon a helyi politikai csoportosulásokat.

Csak a csongrádi önkormányzat pénzügyi bizottsága nem támogatta, hogy hét helyi politikai szervezet jóval az önköltségi ár alatt bérelhessen városi tulajdonban lévő irodahelyiséget. A szakmai érveket azonban a grémium elnöke, Tarr Ágnes is sutba dobta, amikor a képviselő-testületnek szavaznia kellett. A határozatot végül annak ellenére fogadta el minden képviselő, hogy Berkes István jegyző törvényességi észrevételt tett, melyben jelezte: az Állami Számvevőszék már többször elmarasztalta emiatt Csongrádot.

Alkotmányba ütközik

A számvevőszéktől kapott tájékoztató pontosan fogalmaz: „az önkormányzatok által a pártok részére ingyenesen vagy jelképes díj ellenében engedélyezett ingatlanhasználattal megvalósuló támogatás törvénysértő, mivel az Alkotmány 70/A. §-ába illetve az önkormányzati törvény 1. § (2) bekezdésébe ütközik." Bár az ÁSZ nyilvánosságra hozott jelentéseiben mindenkor megállapítja a törvénysértést, és javasolja az önkormányzatoknak a pártok támogatását jelentő kedvezmény megszüntetését, valójában azzal lehetne orvosolni a rendszeres törvénysértést, ha a pártfinanszírozást átláthatóvá tennék.

– Furán hangozhat, de ez már haladás – fogalmazott lapunknak a jegyző a döntés után. Berkes István arra utalt, hogy az elmúlt években vagy ingyen, vagy a most meghatározott – egyébként csekély – bérleti díj tizedéért használhatták az önkormányzati helyiségeket a pártok. Arra vonatkozóan, hogy mikortól nem kell ráfizetnie a városnak erre az ügyletre, a polgármesteri hivatal vezetője azt mondta, egy év múlva legfeljebb szorgalmazni tudják majd, hogy magasabb bérleti díjat állapítson meg a képviselő-testület.

Az elfogadott határozat szerint évente négyzetméterenként mindössze 600 forintot kell fizetnie az MDF, az MSZP, a KDNP, a Fidesz, a Kisgazda Polgári Egyesület és a MIÉP csongrádi szervezetének, illetve az Összefogás Csongrádért Egyesületnek a Justh Gyula utcai irodaház helyiségeiért. Ez a díj már tartalmazza az általános forgalmi adót, így összesen évi 55 ezer forint bevétele származik az önkormányzatnak, amelynek ezért cserébe az irodák rezsiköltségét is fedeznie kell. Egyes számítások szerint mindennapi használat mellett félmillió forint a 110 négyzetméteres irodaszint éves üzemeltetési költsége, vagyis, ha ritkábban is veszik igénybe őket, akkor is csak a fenntartási kiadások töredékét fedezik a pártok bérleti díjai. Információink szerint még ezt az összeget is nehéz volt elfogadtatni a politikai csoportosulásokkal.

Az MSZP helyi szervezetének vezetője, ifjú Somogyi Árpád azt mondta, hogy az ÁSZ véleménye alapján újra kellene tárgyalni ezt az előterjesztést. Gyovai Gáspár fideszes alpolgármester szerint a rezsit kifutja ez a bérleti díj, de azt elismerte, hogy piaci érték alatti. Hozzátette: ha a közigazgatási hivatal is az ÁSZ-hoz hasonló kifogással él, a testületnek újra kell tárgyalnia a témát.

Ez a bújtatott önkormányzati támogatás nem ismeretlen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) előtt. Az ÁSZ e témát vizsgáló jelentése szerint tavaly az önkormányzatok 26 százaléka segítette ily módon a helyi politikát. Ez egyébként előrelépésnek számít, tudniillik 2005-ben még 31 százalék volt ez az arány.

Rezsit fizetni kell

A megye nagyobb városaiban eltérő gyakorlat alakult ki a bérelhető pártirodákkal kapcsolatban. Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen is a bérlőknek kell fedezni a helyiségek rezsiköltségeit, de míg a Kurca-parti városban a bérleményeket elhelyezkedésüktől függően, áfa nélkül 1200-1500 forintos havi négyzetméteráron, vagyis piaci alapon adják ki, a Maros partján havonta csak 40 Ft + áfát kell fizetni az önkormányzatban vagy az országgyűlésben is jelenlévő politikai szervezeteknek. Hódmezővásárhelyen egységes bérleti díjat fizetnek a pártok, de hogy ez az összeg konkrétan mennyi, a városházán nem kívánták elárulni. Próbáltuk megtudni kerülő úton, de itt is falakba ütköztünk.

Olvasóink írták

 • 1. Csabi 2007. november 11. 21:20
  „ÚJABB LELEPLEZŐ GYURCSÁNY VIDEÓ FELVÉTEL!

  Ezúttal gorillái nélkül...

  Felháborító, hogy mit meg nem enged magának a bukott KISZ-titkár!
  ...és még vannak akik kérdezik, hogy mire megy el a magyar adófizető állampolgárok pénze?!

  Videa, "Micsoda Járgány",...link:

  http://www.videa.hu/main.php?page=search&w=micsoda+járgány&x=11&y=10

  Így múlatja az időt a kiábrándult, aberrált, magányos kommunista...

  Tanulságos a felvétel, megtekintése azonban csak erős idegzetűeknek ajánlott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kilométer utat újít föl Csongrád

Csongrád - Döntően pályázati forrásból hét kilométer hosszú belterületi utat újítana föl jövőre a… Tovább olvasom