Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád: víz alatt a Zimmer frei

Az árvízkárok miatt kedvezményes hitellel támogatná a Körös-toroki szállásadókat a csongrádi önkormányzat. A vállalkozóknak jólesik a gesztus, ám van, aki nem sokra megy vele: a magasan álló Tisza a jelek szerint elmossa a szezont. A városközpont szálláshelyein sem rózsás a helyzet.
Lenne kiadó szoba Csongrádon, de amíg vízből sok van, addig a vendég kevés. Fotó: Bíró Dániel
Segítő kezet kíván nyújtani a csongrádi önkormányzat a Körös-toroki üdülőterület szállásadóinak: az árvízi helyreállításra és berendezések vásárlására vállalkozásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatást adna, kedvezményes hitel formájában. Mindezt a helyi vállalkozásélénkítési alap terhére biztosítaná, két és fél millió forint erejéig. A sikeresen pályázók a hitelösszegen felül további 30 százalék vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnének.

Szigeti Szabolcs esetében jelentéktelennek tűnik a felajánlás, hiszen a Happy Day Hotel tulajdonosának számításai szerint mintegy tízmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy tisztességesen rendbe hozzák a vízparti szálló szobáit, kiszolgáló helyiségeit és homlokzatát. – Köszönjük a gesztust, jók is a feltételek, de sokra nem megyünk e csekély összeggel – mondta lapunknak a vállalkozó, aki nemcsak működteti, de lakjai is a most is vízben álló szállodát. Normál szezonban – amire egyébként az utóbbi években nem volt példa – tízmilliós nagyságrendű adózás előtti eredményt tudott felmutatni a hotel, idén azonban egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet. Szigeti tervei szerint kedden fogadták volna az első vendégeket – 72 műegyetemi hallgatót – de őket más csongrádi fogadóba kellett átirányítani. Egyelőre a július közepi nyitásnak van realitása.

Csak ráolvasás?

Bátki Ferenc ráolvasásnak tartja a kezdeményezést, és úgy gondolja, nem old meg semmit az önkormányzati támogatás, ami bár kedvezményes, de előbb vagy utóbb vissza kell fizetni. A Hotel Tisza tulajdonosa szerint ilyen alacsony vendégforgalom mellett, mint ami az utóbbi években jellemzi Csongrádot, egyre nehezebb megélni. Szemléltetésként elmondta: náluk a június félmilliós mínusszal zárul.

Szintén jelentős forgalomkieséssel számolnak a kempingben, amit a Köröstours Kft. üzemeltet. Berényi Edit ügyvezető lapunknak elmondta, rengeteg iskolai kiránduló csoport mondta vissza foglalását, s ezenfelül abból az egymillió forintból is ablakon kidobott pénz lett, amit a május végi helyreállításra fordítottak. Az újrakezdéshez jó alapot adhat az önkormányzati támogatás, amit igénybe szeretnének venni, de továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy – hiába vannak július végétől előfoglalások – a tartósan magas vízállás elmossa az egész szezont. Már tavaly is veszteséggel zárt a Köröstours Kft.

Nem kívánt a Körös-toroki szállásadóknak nyújtott támogatásról véleményt mondani Kocsis Imréné. Az Erzsébet Szállót és a belvárosi vendégházakat üzemeltető Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője szerint utóbbiak forgalmára nem lehet panasz, de a szállodának csak beeső vendégei vannak. Foglalások júliusra és augusztusra érkeztek, de ezek is csak a kapacitás 50–60 százalékát kötnék le. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NB III-ra szavazott a csongrádi képviselő-testület

Az állattartási rendeletet is módosította tegnapi ülésén a csongrádi képviselő-testület. Valódi vita… Tovább olvasom