Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Csongrádi büdzsé szűkös kilátásokkal

Minden eddiginél szigorúbb gazdálkodást várnak el az intézményektől Csongrád 2007-es költségvetésének előkészítői. A képviselő-testület pénteken dönt a büdzséről. Habár a működései hitel 196 millió forintra csökkenhet az idén, a város teljes hitelállománya 2006 végén már megközelítette a 815 millió forintot. A pénzügyi bizottság előzetesen nemet mondott az előterjesztésre.
Várhatóan ebben az évben sem tud kikecmeregni az adósságspirálból a csongrádi önkormányzat. Vannak ugyan mutatók – mint például a 2007-re kalkulált működési hitel összege –, amelyek érzékeltetik a városvezetés erőfeszítéseit, de – ettől a százmilliós csökkenéstől függetlenül – összességében elég kedvezőtlen jövőt fest a büdzsétervezet. A város vendégcsalogató rendezvényeire, a csongrádi és Körös-toroki napokra mindössze egymillió forintot juttatna az önkormányzat.

Költségvetés számokban

Csongrád 2007-es költségvetése megközelíti a 3 milliárd 700 millió forintot. Az önkormányzat ebben az évben 295 milliós hitel felvételével számol, ebből közel 196 millió forintot szánnak működési feladatokra, 99 milliót pedig beruházásokra fordítanának. A teljes, közel 815 milliós hitelállomány javarésze, 468 millió fejlesztési célú hitel, a fennmaradó tétel pedig folyószámlahitel.

Elbocsátással nem, viszont a nyugdíjazásokat követő létszámleépítéssel számolnak a városházán. Az oktatási intézményeknél például 2008-ra 10-11 fővel csökkenhet a foglalkoztatottak köre. A hónapok óta vezető nélkül működő Idegenforgalmi Kft. várható 21 milliós vesztesége pedig azt vetíti előre, hogy beléptető rendszerrel szerelik fel az uszodát, amelynek kedvezményes bérleteit is felülvizsgálná az előterjesztő, Bedő Tamás polgármester. Pozitívumként talán azt lehetne említeni, hogy a sporttámogatásra szánt 23 milliós keretet nem terheli a nagymedence év eleji üzemeltetési költsége, holott erről volt szó, amikor a demonstrálóknak fejet hajtott a városvezetés.

A megszorongatott feladatellátás mellett az sem kecsegtet kedvező előjelekkel Csongrádon, hogy a költségvetési tervezetet előzetesen nem fogadta el a pénzügyi bizottság. A Tarr Ágnes vezette testület arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2005 végén 754 millió forint volt a város teljes hitelállománya, tavaly decemberre ez megközelítette a 815 millió forintot. A szakbizottság szerint az utóbbi éveket az átgondolatlan fejlesztések jellemezték, amelyek a pályázati lehetőségek megfontolatlan kiaknázásából eredtek. A véleményezők rámutattak: az önkormányzat és intézményeinek működési költségeinek lefaragása már nem tud olyan érdemi megtakarítást eredményezni, amellyel helyre lehetne állítani a büdzsé egyensúlyát, ugyanakkor a nadrágszíj-politika egyre alacsonyabbra süllyeszti a feladatellátás színvonalát.


Többségben az ellenzék

Tavaly csak úgy sikerült elfogadtatni a baloldali városvezetésnek a költségvetést, hogy ketten átszavaztak a jobboldalról. Egyikük Tarr Ágnes volt, aki ma az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben azt a pénzügyi bizottságot vezeti, amely már leszavazta az idei büdzsétervezetet. Pénteken megint érdekes döntéshozatal várható, hiszen a testületben jelentős többségben van a jobboldali ellenzék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan lubickolnak Csongrádon

Elcsendesült a vita a csongrádi fürdő körül, miután nem zárták be télire a medencéket. A jó idő… Tovább olvasom