Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Csongrádi fürdő: most vagy soha!

Csongrád - Közel egymilliárdos fürdőfejlesztést tervez a csongrádi önkormányzat. A beruházás felét újabb kötvénykibocsátásból fedezné a város.
A Dob utcai létesítményben fedett tanuszoda, 33 méteres medence is készülne, de felújítanák a központi épületét és a színpadot is. A polgármester szerint ha most elszalasztják a lehetőséget, hosszú évekre megakadhat a strandfürdő korszerűsítése.

Sokadik fürdőfejlesztési pályázatára készül a csongrádi önkormányzat, a tét azonban minden eddiginél nagyobb. Az elmúlt évtized visszatérő közéleti témája volt Csongrádon a Dob utcai létesítmény modernizálása, bővítése, születtek is ötmilliárdos meg százmilliós elképzelések a megújulásra, de végül minden esetben kihátrált a városvezetés. 2005-ben felvetődött, hogy magántőke bevonásával épüljön tanuszoda, de ez az ötlet éppen úgy elhalt, mint a nagymedence sokszor citált felújítása. A mostani próbálkozás – amit a mai rendkívüli ülésén hagyhat jóvá a képviselő-testület – abban különbözik az előzőektől, hogy akár 50 százalékos támogatást is kaphatna a 953 millió forintos fejlesztés.

Sokadik fürdőfejlesztési pályázatára készül a csongrádi önkormányzat. Ha most nem nyernek, egy jó darabig marad minden a régiben. Fotó: Bíró Dániel

Mivel a pályamunkák elbírásánál előnyt jelent az 50 százaléknál kisebb támogatási igény, a polgármester azt javasolja, hogy az összköltségnek csupán a 48 százalékára pályázzanak. – Ez az egyetlen esélyünk a fürdő megújítására. Ha ezzel a lehetőséggel nem élünk, hosszú évekre megakadhat a létesítmény korszerűsítése, hiszen ilyen források a közeljövőben nem fognak rendelkezésünkre állni – mondta lapunknak Bedő Tamás. A város 495 millió forintos önrészét kötvénykibocsátásból kívánják fedezni. Tavaly 700 millióhoz jutott így az önkormányzat, de ennek felét már elköltötték, vagy lekötötték különböző beruházásokra, ezért most 500 millió forint értékben újabb kötvénykibocsátásra lesz szükség, hogy Csongrád fizetni tudja a költségek ráeső részét.

Egymilliárd forintért korszerűsítenék, bővítenék a strandot.
Fotó: Tésik Attila

A tervek szerint 120 millióból fedett tanuszoda, 80 millióból vízilabda-mérkőzések lebonyolítására alkalmas 33 méteres medence, további 60 millióból vízforgatóval ellátott új gyermekmedence épülne. Mintegy 360 millióért közel 1600 négyzetméteren új öltöző és szolgáltató blokkot, valamint új gyógyászati épületrészt alakítanának ki, és a fedett fürdőt is renoválnák 126 millióért. További százmillió forintot visznek el a bontási munkák, a színpad felújítása, a közműfejlesztés, illetve a projekt adminisztrációs és marketingköltségei.

Olvasóink írták

 • 2. Felföldi József 2008. február 07. 18:07
  „Kedves Tóth Margit!

  Szívből örülök a dícsérő szavaknak.
  A csongrádi vezető primitívák mindig adtak arra, hogy a hivataluk eleje elég fényes legyen, és hogy autóikkal elfoglalhassák, a feljáró lépcsőt és a parkoló helyek javát, most a templomba is betolták a fényt a komcsik.
  A polgármesteri telep /Kossuth tér 7./ belső udvara azonban már egy kis szeméttelep, ott húsz éve megállt az idő, nem csoda ha oda nem szeretnek beállni, pedig egy kis rámpácskával egész a nagytermük elé beállhatnának. A szentháromságtéri park ápolatlan és koszlott, azonban kerékpárral még mindig csak illegálisan lehet rajta átjutni.
  A polgármesteri teleptől és a NAAAGY templomtól 1 km-re, a város halottai melllé öntik évtizedek óta a város kommunális és ipari szemetét, ami mellé hamarosan a saját derékhadukat is bepalántálják. Méltó helyükre kerülnek. Csongrádon még van néhány kiadó hely ahol közvetlenül a szemét mellé lehet temetkezni. A telep kerítés mentes szociális foglalkoztató a bányatavak partján, közmegegyezéssel. A legújabb a Körös toroknál lévő tégla hegy amiből állítólag földvár készül. Szeretik a szemetet a primitívák kezeügyükben tartani, a jelszó mindegy csak közel legyen.
  Örülök hogy Önnek nem kell itt laknia és végig élni a történéseket.”
 • 1. Tóth Margit 2008. február 05. 20:01
  „A hozzászólásom nem igazán fűződik a cikkhez. Csak szeretném elmondani, hogy ma voltam Csongrádon. Kellemesen meglepődtem a város láttán. Egy nagyon kedves, kellemes hangulatú város.
  Gratulálok a város vezetőinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli képviselő-testületi ülés Csongrádon

Csongrád - A város képviselő-testülete kedden 16 órától rendkívüli ülést tart a városháza… Tovább olvasom