Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Csongrádi kérdés: hol legyen a borfesztivál?

Csongrád - A hegyközségi elnök szerint Csongrád belvárosának nádtetős házai között is megrendezhetnék az augusztusi borfesztivált. A borfesztiválon tíz pince mutatkozhat be.
A csongrádi pincészetek megfontolandónak tartják az ötletet, a szervező művelődési központnál viszont úgy vélik, több minden szól a Dob utcai rendezés mellett. A borfesztiválon tíz pince mutatkozhat be.

Évek óta megosztja a csongrádi közvéleményt és a nedűjüket kínáló helyi bortermelőket a kérdés: az augusztusi borfesztiválnak milyen helyszín felelne meg leginkább. Eddig az árnyas Dob utcának a strandfürdő felőli vége adott otthont a rendezvénynek, de a zsúfoltság miatt felvetődött, a Tisza-parti városban több közterület is alkalmasabb lenne erre a célra. Korábban felmerült, hogy a Szentháromság téri parkban szellősebben állíthatnának ki a meghívott pincészetek, illetve a Körös-torokot is megemlítették már mint lehetséges helyszínt. Most azt javasolja a hegyközség elnöke, hogy a belváros nádtetős házainál rendezzék a borfesztivált.

Az elmúlt évtizedben a Dob utca adott otthont a fesztiválnak. Fotó: Tésik Attila
Az elmúlt évtizedben a Dob utca adott otthont a fesztiválnak.
Fotó: Tésik Attila

– A június végén megrendezett Művészetek hete kiegészítő programjaként borbemutatót tarthattunk a belvárosban, és a szervező művelődési központ vendégházakat biztosított számunkra. Ez nagyon jó ötlet volt. Bennünket is magával ragadott az épített környezet hangulata, ezért az jutott eszünkbe, hogy a borfesztivált itt is megrendezhetnénk. A pincészetek a házak udvarában kínálhatnák portékáikat, kellően elkülönülhetnének egymástól, ugyanakkor egy helyen, egy utcában lennének. Népzenével és népi vásárral is lehetne ott színesíteni a programot – érvelt a helyszínváltás mellett Ungerbauer György, aki szerint a városba érkező turisták közül sokan nem is sejtik, milyen szép óvárosi része van Csongrádnak. A Csongrádbor Kft. ügyvezetője, Pálfi György úgy véli, Csongrádon van mit fejleszteni az idegenforgalom területén. Például bizonyára jótékony hatással bírna, ha a város értékeit együtt, egy helyen mutathatnák be. De ehhez szerinte az is kellene, hogy a borfesztivál az eddiginél nagyobb hírverést kapjon. Bodor István, a bokrosi pincészet ügyvezetője úgy látja, a Dob utcai helyszín bejáratottabb, könnyen megközelíthető, ezért egyelőre jobb lenne maradni. Hozzátette: a nagy vendégforgalom miatt érdemesebb lenne nagyobb helyet szorítani a rendezvénynek a Dob utcában, mert már kinőtték a strandfürdő előtti részt.

A hegyközségi elnök most újítana, és a belvárosban tartaná a rendezvényt. Fotó: Tésik Attila
A hegyközségi elnök most újítana, és a belvárosban tartaná a rendezvényt.
Fotó: Tésik Attila

– Több minden szól a Dob utcai rendezés mellett, ezért augusztus 15–17. között ott kóstolhatják a borokat a fesztivál vendégei – mondta lapunknak Fodor Gyöngyi, a művelődési központ helyettes vezetője. Kifejtette: a tradíció és a könnyebb parkolás mellett az is fontos szempont volt, hogy a fesztivál idején megtartott kenyérünnephez szükséges kemencét is a Dob utcába építették egy évtizeddel ezelőtt. A belvárosi rendezést megnehezítette volna, hogy nincs igazán lehetőség színpadállításra és a pavilonok kitelepítésére, a vendégházakat pedig költséges bérbe venni. Mint megtudtuk, negyven nap múlva 10 pincészet vesz részt a borfesztiválon.

Olvasóink írták

 • 4. cs 2008. július 29. 08:33
  „Véleményem szerint ami eddig már be vált nem kéne bojgatni.... Tökéletes a Dob utca!! :)”
 • 3. hank 2008. július 07. 19:39
  „Szerintem szenzációs ötlet a belváros. A szinpadot lehetne akár az Öregvár utcába tenni, de akár a Bökény-alj útra is elférne a zöldterületen pl. a parkolók körül (nem tudom, hogy most van-e ott művelt terület).

  A Dob útca snassz, minden évben szinte ugyanaz és semmi megújulás.

  Kíváncsi lennék az érvekre, melyek a Dob útca mellett szólnak. Ha az óvárosban rendeznék ezt, szerintem sokkal kiemelkedőbb lenne, hiszen pár bódét letenni és elnevezni borfesztiválnak, bármelyik város képes. Nade többszáz éves nádtetős házakhoz tenni ezeket, azért az már valami lenne.

  Én őszintén remélem, hogy meggondolja magát a Műv. központ helyettes vezetője.

  A parkolás nem lehet gond, van a közelben parkoló, meg egy kis gyaloglás sem árt.

  A belvárosi házakat bérbe venni: nos a városé egy csomó ház, azon belül az Idegenforgalmi Kft-jé, nem? Akkor nem mindegy, hogy most 3 milliós vagy 3 millió és 50000 Ft a cég vesztesége?
  Ez egy befektetés hosszú távra!

  Egy ilyen dolog hiányzott Csongrádról: borkostoló, művészeti 2-3 nap. Nem szabad elszalasztani. A kemence árát nem tudom, de biztosan lenne megoldás annak áttelepítésére vagy egy új építésére.


  Üdv:
  Hank”
 • 2. susezo 2008. július 07. 14:14
  „sztem sehol se legyen :D nem kell a nyugatot majmolni...”
 • 1. szemlelodo 2008. július 07. 02:57
  „Az iddegi évek tapasztalatai szerint a rendezvénynek ideális hely a Dob utca,esetleg a Köröstoroki Napok rendezvényeiből lenne célszerű a népművészeti vásárt az ovárosba áthelyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Csongrád ifjúsági háza

Csongrád - Pénteken megnyitották – egyelőre csak próbaüzemre – a felújított csongrádi… Tovább olvasom