Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Csongrádi munkásőrből kitüntetett polgárőr

Kálmán Józsefet közszolgálati díjjal tüntetette ki a csongrádi önkormányzat. Az egykori katonatiszt, aki több mint tíz évig volt a helyi munkásőrség parancsnoka, a polgárőr egyesület vezetőjeként kapta a rangos elismerést. Úgy érzi, a rendszerváltás utáni szerepvállalása ma már nagyobb súlyt nyom a latban, mint azt megelőző élete.
Kálmán Józsefet a csongrádi polgárőrségnél végzett munkájáért tüntették ki Fotó: Bíró Dániel
Tavaly összesen több mint 23 ezer órában teljesítettek szolgálatot a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tagjai, és ezzel 2000 után másodszor érdemelték ki az év polgárőr szervezetének járó országos elismerést. Ezért sokat tett az október 23-án közszolgálati díjjal kitüntetett Kálmán József. Az egyesület ügyvezetője 1994-ben alapító tagja volt a civil kezdeményezésből született csoportosulásnak, ami mára 170 fős szervezetté bővült. A hatvannyolc éves egykori katonatiszt nyugdíjas létére reggel nyolckor az irodában kezdi a hétköznapjait, de ha kell, éjszaka is indul megszervezni a munkát, ami sok esetben életet menthet.

– Előfordult, hogy rövid időn belül kellett keresőcsapatot verbuválni, mert eltűnt valaki egy tízhektáros kukoricásban vagy a tiszai ártérben – hozza a példákat Kálmán József a sürgős esetekre. – Az egyiket még időben megtaláltuk, a másiknál viszont nem volt szerencsénk, ő a folyóba fulladt. Sajnos egyre több az olyan idős ember, aki valamilyen oknál fogva nem tudja, honnan indult, és nem talál haza, vagy magára utaltan él egy elhagyatott tanyán, és csalók, bűnözők áldozatává válhat. Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatok birtokában indítottuk be 2000-ben a tanyaprogramot, amelynek keretein belül – együttműködve a rendőrséggel – hetente több alkalommal is körbejárjuk a tanyavilágot – mesélte a kitüntetett, aki több mint tíz évig volt a csongrádi munkásőrség parancsnoka.

– Nemigen kaptam szemrehányást a múltamért – tér vissza az 1989 előtti időszakra. – Nem játszottam meg akkor sem magam. Nem is tudtam, és nem is akartam letagadni, milyen pozícióban voltam a korábbi rendszerben, hiszen akkor hivatalnokok, katonák és munkásőrök, így jómagam is, kiszolgálói voltunk a hatalomnak. A kilencvenes évek elején, egy focimeccsen beszólt nekem valaki, hogy akasztófára jutok, mire én csak annyit mondtam, hogy a besúgók hamarabb odakerülhetnek. Azóta senki nem hozta szóba parancsnoki tevékenységemet, sőt, úgy tűnik, eljutottam addig, hogy rehabilitáltak. Ha a serpenyőket egymás mellé teszem, úgy érzem, nagyobb a társadalmi súlya a rendszerváltás utáni szerepvállalásomnak, mint a korábbinak – teszi hozzá a polgárőrök ügyvezetője, akit meglepett a díj odaítélése.

Hogy meddig lehet még mások segítségére, Kálmán József nem tudja. De abban biztos, hogy amíg teheti, csinálja, mert szeret végére járni a dolgoknak, és ezt a felesége is megszokta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhúzódó vita a szórakozásról

Januártól tarifaemelést tervez a Tisza Volán csongrádi helyi járatain, a jegyárak módosításáról… Tovább olvasom