Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Csongrádi paktum a foglalkoztatásért

Csongrádon paktumot kötöttek a foglalkoztatásban érdekelt felek: idén felmérik a munkaadók igényeit, jövő júliusra pedig a képzőintézmények bevonásával középtávú képzési stratégiát dolgoznak ki az egész kistérségre. A program lebonyolítására 31 millió forint uniós és hazai támogatást nyert a város és térsége.
Miért képeznek Csongrádon idegenforgalmi szakembereket, ha nincs is a városban idegenforgalom? – tette fel a költői kérdést tavaly egy helyi hoteltulajdonos. Választ akkor sem ő, sem a többi képzési kínálatra panaszkodó munkaadó nem kapott. A napokban elstartolt foglalkoztatási paktum együttműködői viszont év végére már tiszta képet kaphatnak arról, milyen szakmákra lesz szükség a jövőben a Tisza-parti városban és környékén. Az átfogó vizsgálat lebonyolítására és egy középtávú stratégia kidolgozására 31 millió forint uniós és hazai támogatást nyert a település és vonzáskörzete, valamint a helyi munkaügyi kirendeltség.

Az álláskeresők 40 százaléka szakmunkás

Noha több évtizedes múltjuk van Csongrádon, az épületgépészet és a hűtőgépipar szenvedi meg leginkább a szakemberhiányt. Bodor Lajos, a helyi munkaügyi kirendeltség vezetője szerint évek óta ugyanazon szakmák a legkeresettebbek a térségben, mégsem történt változás a képzési oldalon. Jellemző adat, hogy az álláskeresők közel 40 százaléka szakmunkás végzettségű, a munkanélküli pályakezdők kétharmada pedig szakmunkásképzőt, szakiskolát, szakközépiskolát, technikumot vagy gimnáziumot végzett fiatal. A foglalkoztatási paktumtól csak pár év múlva vár eredményt a szakember, de addig is folyamatos párbeszédet remél a felek között.

– A képzőintézmények és a helyi vállalkozások bevonásával szeretnénk olyan középtávú stratégiát kidolgozni, amely megkönnyítené a szakmát szerzett helybeliek elhelyezkedését – nyilatkozta lapunknak Szántai Szilvia, az önkormányzat témafelelőse. A probléma megoldására a város partnerre talált a környék legnagyobb foglalkoztatóiban, de ennél jóval szélesebb kört kell megszólítani ahhoz, hogy a valós igényeken alapuló helyzetfelmérés készüljön. Ennek megfelelően százas nagyságrendben mélyinterjúk készülnek a gazdaság helyi szereplőivel, az interneten és a helyi újságban kérdőíveket tesznek közzé, és lakossági fórumok is lesznek az ősszel. A feleletek tükrében kirajzolódhat, hogy mekkora és milyen képzettségű munkaerőre lesz szükség mezőgazdasági, ipari, turisztikai és szociális területen a következő évtizedben, 2007 első felében pedig a képzőintézmények is megkezdhetik kínálatuk átalakítását.
Bár jövő júliusra lefut a program, Szántai Szilvia szerint ez csak az első lépés lesz abban a folyamatban, amely minden érdekelttől szemléletváltást igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyosztályos lett a csongrádi Síp utcai iskola

Négy osztállyal kezdte utolsó tanévét Csongrádon a Síp utcai általános iskola. Minden úgy zajlik,… Tovább olvasom