Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csongrádi pedagógus perpatvar a pótlék körül

Futnak a pénzük után azok a csongrádi pedagógusok, akiknek tavaly öt hónapon keresztül nem fizették ki az úgynevezett számítástechnikai pótlékot. Cseri Gábor igazgató lapunknak elmondta, a városi költségvetés rossz helyzete miatt kényszerült erre a lépésre. Nem tudja, mikor lesz pénz a kifizetésre.
Pozsár Péter. Fotó: Bíró Dániel
Öt hónapja várnak a pénzükre azok a csongrádi pedagógusok, akiktől 2005 áprilisa és szeptembere között az iskolaigazgatóság megvonta az úgynevezett számítástechnikai pótlékot. Az esetről Pozsár Péter, a Síp utcai általános iskola igazgatója adott tájékoztatást, mégpedig úgy, hogy leszögezte: ő maga személyesen nem, csak közvetve érintett a vitában.

Az ügy szerinte azzal vette kezdetét, hogy a városvezetés költségvetési gondok miatt megszorításra kötelezte az integrált intézményrendszer vezetőjét. A jogszerűtlennek tartott rendelkezés visszavonása érdekében az érintettek közül tucatnyian munkaügyi bírósághoz fordultak. A vita arról szólt, hogy a kifizetéshez szükséges feltételek teljesülnek-e, vagyis: a tanárok rendelkeznek-e a megfelelő végzettséggel, illetve használják-e valóban azokat az eszközöket, amiket a jogszabály előír. A polémia végére egy év végi, peren kívüli egyezség tett – volna – pontot. Eszerint az igazgatóság 2006 január végéig kifizeti a fejenként 34 ezer forintos tartozást – ez azonban eleddig elmaradt.

Mindeközben egy másik tartozást is sérelmeztek a csongrádi pedagógusok. Az történt ugyanis, hogy a már említett öt hónapos időszakra vonatkozóan nem épült be a bértáblába az az összeg, amire azok a tanárok voltak jogosultak, akiknek a 2002. szeptemberi közalkalmazotti béremeléskor az átlagos ötven százaléknál jóval kisebb arányban emelték csak meg a fizetését.

Az azóta elhatározott béremeléseknél pedig nem vették figyelembe a kompenzációt. Ezért többen munkaügyi bírósághoz fordultak, amely a napokban hozott első fokú ítéletében kimondta: ki kell fizetni az elmaradt juttatásokat.
– Nincs szándékomban fellebbezni – szögezte le lapunknak Cseri Gábor. Az integrált iskolák igazgatója elismerte, a városi költségvetés rossz helyzete miatt kényszerült a fent említett megvonásokra. Azt viszont nem tudja, hogy a januárra ígért pótlékkifizetés mikor teljesül. Ha lesz rá forrás az intézménynél, azonnal utalni fogja a járandóságokat.

Fábián György, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke azt mondta, nem volt információja eddig a felek között született egyezségről, sem a bírósági döntésről. Szerinte ennek a kérdésnek a rendezése a dolgozókra és munkáltatóra tartozik. Bedő Tamás polgármester, akit Lengyelországban értünk utol, annyit közölt lapunkkal, hogy az iskolák idei költségvetésében szerepelnek ezek a tételek, így biztos kifizetik a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csonrádi Hunyadi tériek már lövetnének

Lelövetné a lakóhelyén elszaporodott vadgalambokat a csongrádi természetvédők vezetője. Deák József… Tovább olvasom