Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Csongrádi robotépítők

Csongrád - Csongrádi diákok nyerték az országos legórobot-tervező és -építő versenyt, így ők képviselhetik hazánkat decemberben a svájci közép-európai döntőn. A hattagú csapat egy hónapig készült a megmérettetésre.
Zürichbe készül a csongrádi Batsányi János Gimnázium hatodikosokból és hetedikesekből álló, LegoRockers-re keresztelt hatfős csapata, miután megnyerte az országos legórobot-tervező és -építő versenyt. A Bálint Rebeka, Faragó Zoltán, Márton Bertold, Kovács Vivien, Pintér Boglárka, Sáfrány Anna összeállítású csapatnak a nagy megmérettetés előtt előbb háziversenyen kellett kiharcolnia az indulási jogot.

A LegoRockers egy hónapig készült a Budapesten megrendezett viadalra, ahol nem csupán programozási és tervezési tudásukról kellett számot adniuk a csongrádi diákoknak, hanem egy adott témában – idén a klímaváltozás került napirendre – kisebb prezentációt is össze kell állítaniuk a lakóhelyükön tapasztalható éghajlati változásokról. Kutatniuk kellett, az összeszedett ismeretanyagot pedig a zsűrinek mutatták be.

A csongrádi diákok robotja dolgozott a legjobban a terepasztalon. Fotó: DM/DV
A csongrádi diákok robotja dolgozott a legjobban a terepasztalon.
Fotó: DM/DV

A verseny leglátványosabb része a robotjáték, ahol az általuk megtervezett és programozott szerkentyűnek 2,5 perc alatt különböző – napjaink kutatási eredményeit szimbolizáló – feladatokat kell elvégeznie a terepasztalon. Így például a szén-dioxidot jelképező golyókat egy adott helyre, tározóba kellett elvinnie a robotnak, vagy egy kis házat megemelnie, annak ablakát becsukni, lámpáit lekapcsolni. A terepmunkára olyan aprólékosan kellett megtervezniük és programozniuk az önjáró gépet, hogy például hány fokot forduljon a kerék, hogy eljusson egyik feladat helyszínéről a másikra, mikor fékezzen, mikor emelje a kart, és azt, hogyan rögzítsék, hogy a leggyorsabban cserélhető legyen, ha esetleg másik elemet kell tenni a helyére – tudtuk meg a csapat felkészítőjétől, Gilicze Tamástól.

A lányokat a kutatás, a fiúkat a programozás érdekelte. A LegoRockers tagjai elárulták, a lányokat inkább a verseny kutatási, míg a fiúkat a tervezési és programozási része érdekelte, de a felkészülés alatt sokat tanultak egymástól. Ami a december 6-i, Zürichben rendezendő közép-európai döntőt illeti, ott angolul kell majd bemutatniuk elméleti tudásukat. Szeretnének az első nyolcban végezni, mert akkor az amerikai kontinensre is eljuthatnának, ahol a First Lego League döntőjét rendezik.

Olvasóink írták

 • 3. benq 2008. november 23. 20:46
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 2. keletaru 2008. november 22. 09:07
  „Gratulálok nekik s a felkészítő tanárnak is , sok sikert a további versenyekhez !”
 • 1. izek 2008. november 21. 18:58
  „Gratulálok nekik, furcsa, hogy 10 éve ilyen tudásszintű (programozás) és érdeklődésű gyerekek sehol sem voltak.
  A cikk írójához: az utolsó bekezdéssel tenni kellene valamit, az első sort kiemelni vagy tudom is én...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon és Szentesen 116 picur vett részt a babafotózáson

Csongrád - Varga Nimród számára mindig emlékezetes lesz az a fénykép, ami lapunk tegnapi… Tovább olvasom