Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csongrádi vita egy bérlakás sorsáról

Egyesek faji megkülönböztetésről, mások kampányfogásról beszélnek Csongrádon egy városgazdasági bizottsági döntés kapcsán. A grémiumnak egy költségalapú bérlakás kiadásáról kellett volna határoznia, és bár egy roma férfi adta a legjobb ajánlatot a lakhatásra, nem kapott elegendő támogatást. Mindenesetre a kikosarazott Ferkovics Jakab népes családjával továbbra is költözni szeretne – el az Alsóvárosból.
Ferkovics Jakab nem tett le céljáról. Fotó: Bíró Dániel
Megint egymásnak feszülnek a csongrádi jobboldal képviselői – most éppen egy különös bizottsági döntés miatt. Az elmúlt héten járt le ugyanis annak a pályázatnak az elbírálási ideje, amely egy költségelvű bérlakás hosszú távú kiadására vonatkozott. A versenyeztetés szigorú szabályai szerint azt a jelentkezőt kellett volna kihozni győztesként, aki a leghosszabb időre vállalja a bérleti díj előre történő egyösszegű befizetését, illetve azonos pályázati ajánlatok esetén a több kiskorú gyermeket nevelő családokat előnyben kell részesíteni. Mindezek ellenére Ferkovics Jakab, aki hatszázezres ajánlatával és a családtagok számát figyelembe véve is abszolút biztos befutónak számított, nem kapta meg a szükséges támogatást. Csak Nagypál Sándor voksolt igennel, Ormos Gábor elnök és egy másik külsős bizottsági tag tartózkodott a név szerinti szavazáskor.

– Meglepett a döntés, én ugyanis úgy gondoltam, hogy nincs faji megkülönböztetés Csongrádon, de tévedtem – mondta lapunknak Ferkovics Jakab, aki a bontásra szánt Rigó Sándor utcai házból akar elköltözni mielőbb. A családfő hozzátette: hetedmagával együtt kulturált helyen szeretnének élni, ezért is ajánlott annyi pénzt a lakásért. De a városházán, mondta, ahol régóta azt szeretnék, hogy ne legyenek a buldózerek útjában, mindig csak hitegették, valódi segítséget sosem kapott. – Nem tudom, minek néznek bennünket, mert embernek biztos nem. Gyermekeimet megszólják, mert lucskosan érkeznek az iskolába, holott nem tehetnek róla, hogy tiszta sár az egész utca, ha leesik egy kis eső. Írták volna oda a pályázatra, hogy „kivéve cigányoknak", nem éljük bele magunkat, hogy itt hagyhatjuk ezt a nyomort – fűzte hozzá a roma férfi, aki továbbra is meg szeretné kapni az 59 négyzetméteres bérlakást.

– Szó sincs faji megkülönböztetésről – utasította vissza Ferkovics Jakab megjegyzését Ormos Gábor. A városgazdasági bizottság elnöke a döntéshozatal előzményeivel magyarázta saját tartózkodását. Elmondta, május 24-én is volt egy ülése a grémiumnak, ahol szintén név szerinti szavazással, ötből négy igennel, de egy másik pályázónak ítélték a bérlakást. Azért nem Ferkovics Jakabnak, mert akkor ő még nem is jelentkezett a bérleményre. A négy éve Fidesz-listáról a testületbe került politikus úgy emlékszik, akkor utólagosan, a voksolást követően egyes tagok felvettették, hogy szociális szempontoknak is érvényesülni kellene a döntéshozatalnál, ezért végül úgy határozott a bizottság, hogy új pályázatot ír ki.

– Én úgy érzem, utóbbi döntés törvénytelen volt, így tartottam magam ahhoz, ahogy az első körben határoztam. Ezért tartózkodtam legutóbb – hangsúlyozta Ormos, aki szerint az egész ügy az őszi önkormányzati választás kampányfogásainak első fejezete.
Nem cáfolta a május 24-i első döntés semmissé tételét Nagypál Sándor, aki az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben került a testületbe, de választási fogásnak sem tartotta az ügy kirobbanását.

– Ha már új pályázati kiírásról határozott a bizottság, tartsuk magunkat az előírásokhoz – jelentette ki a képviselő, aki szerint azért sem lehet politikai síkra terelni a történteket, mert ő eddig is egyéniben versengett a választók szavazataiért, ráadásul nem is az alsóvárosi körzetben, ahol Ferkovics Jakab él. A bérlakás körüli vita várhatóan szerdán folytatódik, akkor ülésezik megint a városgazdasági bizottság Csongrádon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Síp utcai iskola

Jövőre már csak négy osztály jár a Síp utcai iskolába, a negyedikesek szüleinek el kell dönteniük,… Tovább olvasom