Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csongrádon 600 millió kell a szennyvíztisztítóra

Csongrád - Teljes egészében nem hárítható át a lakosságra a csongrádi szennyvíztisztító üzem fejlesztésének költsége, erről döntött keddi ülésén a helyi önkormányzat. De hogy pontosan hogyan is fognak változni a szennyvízdíjak a közel 600 milliós beruházás után, azt senki sem tudta megmondani.
A szennyvíztisztító telep kapacitásbővítéséről tárgyaltak a csongrádi képviselő-testület tegnapi, rendkívüli ülésén. A város azért nyújtott be pályázatot az üzem fejlesztésére, mert az eddigi napi 2000 helyett 3000 köbméteres teljesítményre lenne szükség. Már a tervezéskor tudott volt, hogy hosszabb távon nem lesz elegendő a kiépített kapacitás, csak éppen akkor, az ezredforduló idején nem volt a beruházásra pénzügyi fedezet. A telep bővítése mellett a hálózat fejlesztését sem lehet tovább halogatni, hiszen az átemelők sem bírnak a megnövekedett szennyvízmennyiséggel, és szagtalanító berendezések is kellenének a település különböző pontjain.

Mindezt magában foglalja a közel 600 millió forintos pályázat, amit első körben pozitívan értékeltek az elbírálók. Ahhoz azonban, hogy Csongrádon támogatást is nyerjenek a fejlesztésre, vállalni kellett, hogy a mintegy 300 milliós önrészt teljes egészében nem fizettetik meg utóbb a szolgáltatás igénybevevőivel, vagyis a költség nem épül be a szennyvízdíjba. Ha ezt nem teszik meg, jelentősen csökkenhet a támogatási arány, amit előzetesen 50 és 85 százalék közötti tartományban jelölt meg a pályázat kiírója.

A csongrádi tisztítóban nagyobb teljesítményre lenne szükség. A szerző felvétele
A csongrádi tisztítóban nagyobb teljesítményre lenne szükség.
A szerző felvétele

A fideszes Ternai László úgy fogalmazott, jellemző az ország szocialista vezetésére, hogy utóbb módosítja a pályázati feltételeket, s ezzel gúzsba köti az önkormányzatokat. Az MSZP-s Havasi Jánosné aggasztónak találta, hogy egyelőre nem tudni, milyen mértékben fognak emelkedni a szolgáltatás tarifái. Balogh Pál, a szennyvízrendszert működtető Víz és Kommunális Kht. ügyvezetője annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy egyelőre maga sem tudja, ez a beruházás milyen hatással lesz a szennyvízdíjra. Kiemelte, a műszaki problémákat kell kezelni minél előbb, a díjemelések mértéke pedig a tulajdonos önkormányzattól és attól is függ, hogy például megépül-e belátható időn belül az Egészségváros, ami jelentős kapacitást kötne le, egyúttal komoly bevételt eredményezne a cég számára.

Bedő Tamás polgármester végezetül leszögezte, leghamarabb decemberben derül ki, pontosan mennyibe fog kerülni a szennyvízrendszer fejlesztése, és e projekt önrészére elkülönített 336 milliós keretből mennyit kell felhasználnia a városnak. A polgármester rögzítette, jelentősen nem fogja befolyásolni a szennyvízdíjat ez a beruházás. Mindezek hallatán a grémium elfogadta az előterjesztést.

Olvasóink írták

 • 10. Kuci 2008. október 15. 20:52
  „Számomra hihetettlen , valaki ( Balogh Úr ) reagál az érintett kérdésben . S nem csak beszél , mint ahogy megszoktuk hanem mond is valamit .! Más érintettek reágálását is szivessen vennénk . Köszönettel Kuci”
 • 9. Csak egy ötlet... 2008. október 15. 15:08
  „Kedves Pál!

  A bővítés-fejlesztés EU-s pénzből kerülne megvalósításra?”
 • 8. Balogh Pál 2008. október 15. 14:50
  „Elnézést javítok: ..................... a szennyvíz a kérdéses TISZTÍTÓ TELEPRE érkezik.”
 • 7. Balogh Pál 2008. október 15. 14:46
  „Tisztelt Fórumozók!
  Szakmai szempontból szeretnék a témához hozzászólni.

  A városban már az 1990-es évek végén a hatóságok nem engedtek új szennyvízbekötést azért, mert nem volt megfelelő tisztító telep. Ekkor a szennyvízelvezetés napi 850 - 900 m3 volt úgy, hogy a jelenlegi területnek kb 20- % a volt szennyvízcsatornával ellátva. Ma a városnak szinte teljes területe csatornázott beleértve Bokros városrészt és Felgyő települést is. Ezeken a területeken keletkező szennyvíz is a kérdéses átemelőbe érkezik.
  Az akkor készített tervekben is már 3.000 m3/nap kapacitású telep volt tervezve, ami szerintem ésszerűség és anyagi lehetőség miatt két ütemre volt bontva. Első ütem 2.000 m3/nap, majd a második ütem 3.000 m3/nap kapacitásra való kiépítéssel. A rendszeren üzemel 16 db átemelő, amik közül fő átemelőként már 5 a fejlesztés előtt is üzemelt. A fő átemelők kapacitása is 2.000 m3/nap -ra lett akkor kiépítve.
  Indokai: a fejlesztéssel egyidőben nem bővül a rácsatlakozók száma, így nem mindegy, hogy mekkora mértékű felesleges kapacitás költségeit kell a díjban érvényesíteni. Gondolom ezzel a szakértők is egyetértenek, mert a kihasználatlan kapacitás üzemeltetése jelentős többlet költséggel jár, és nem mindegy, hogy ezt mennyi lakos viseli.
  Az 1960-as években épült 5-9 m mélységű szennyvízcsatorna rendszerbe csapadékos - belvizes időszakben jelentős mennyiségű
  többlet víz szivárog be, így ezt a mennyiséget is le kell tudni a rendszernek kezelni. A szennyvízelvezető rendszerek nem a napi
  átlagmennyiségre készülnek, az esetenként csúcsmennyiségben keletkező szennyvizet is el kell tudni vezetni és meg kell tudni tisztítani. Szerencsére van a városban olyan ipari üzem, amelyiknek a tevékenysége és a szennyvízbebocsátása bővül, ez is növeli a kapacitás igényt. Az tény, hogy a 2.000 m3/nap kapacitás kevés. A + 1.000 m3/nap tisztító kapacitás építészeti része már eredetileg kiépült, a gépészeti és átemelő kapacitások bővítése szükséges. Szükséges a rendszeren elvezetésre kerülő bebocsátott szennyvíz szagtalanításának megoldása, ami egyre több településen jelent napi problémát.

  6-osnak : valóban ismertek a szakmai normák. Irányelvnek, tervezési adatnak közel elfogadhatóak, de a gyakorlat bizonyítja azt, hogy még egy rendszeren belül is vannak a normától és egyes településrészek közötti területek között is jelentős eltérések.

  Köszönöm figyelmüket.”
 • 6. Csak egy ötlet... 2008. október 15. 13:49
  „Kedves Anonym! Teljesen egyetértek veled. Az a dolog pikantériája, hogy a szakértő ismerősöm hivatalos adatok alapján megnézte a lakosszámot illetve a lakosegyenértéket (ez nekem nem mond sokat) és a számytásai alapján nem is indokolt a mostani telep fejlsztése. Az adatok alapján az egy főre jutó szennyvizet befogadná a mostani rendszer is. Kérdem én, miért is szükséges a fejlsztés. Neve legyen a dolognak, egy újabb pénz, amit utána szép csendben el lehet sikamikálni. Mint ahogy az már lenni szokott....”
 • 5. Anonym 2008. október 15. 11:53
  „Az a baj a független szakértővel,hogy több tizmillió forintért szakért és ott vagyunk ahonnan elindultunk.Volt már rá példa CSongrádon!! Épp ésszel fel nem foghatom,hogy mikor elkészült a tisztitó,miért lett alultervezve a volumene!!????????? Hát nem tudták összeszámolni a háztartásokat,mert a vállalatok azóta javarészt elillantak.Megint odalyukadunk ,hogy itt felelőse semminek nincs és majd a lakosság megoldja???????!!!!!!!!!Ha valamit elbajszintanak miért a lakossággal fizettetik meg!!!!!!!!!??????? A gazdasági válság a csongrádi vezetés és képviselők mellett eltörpül.Én ezzel a "szennyviztisztitótémával" szégyelltem volna előjönni a helyükben!??? Ez sok mindent elárul !”
 • 4. Csak egy ötlet... 2008. október 15. 10:46
  „Kedves Hozzászólók!

  Egy ismerősömnek ez a szakmája. Ő is furcsállja ezt a szitut,szerinte sem teljesen tiszta ez a helyzet. lakossági kezdeményezésre egy civil szervezeten keresztül miért nem fogadtok fel egy mérnöki kamara által jegyzett független szakértőt?????”
 • 3. Duda Gyuri 2008. október 15. 09:33
  „Az egész eddigi beruházás egy nagy átverés.A lerakott vezetékek és infrastuktura alultervezett,de ezt csak Csongrádon lehetett megetetni.A hölgy pedig élvezi üzletének gyümölcsét a több tíz milliót.Ja kérem......mi pénz elfolyt már itt!”
 • 2. Kuci 2008. október 15. 07:16
  „Úgy látszik ezt hozta a nagy UNIO , csak a bérek nem fejlődnek .Az állami szolgáltatások meg vissza felé (égészségügy iskola )”
 • 1. szemlelodo 2008. október 15. 03:33
  „Ezt kérem igy kell csinálni, pénzügyi világválság kellős közepén nyomorgassuk még a szegény embert plusz közüzemi dijjal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépre ment a zughentes, vásárolt tőle a hatóság

Csongrád - Hirdetőújságban reklámozta magát, mégsem sikerült rajtaütniük az élelmiszer-ellenőröknek a csongrádi feketehentesen. A hatóság kihasználta új fegyverét: próbavásárolt és büntetett. Tovább olvasom