Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csongrádon rutinból védekeznek

Tanultak a hibáikból a csongrádiak: a 2000-es tapasztalatokra támaszkodva építik a védműveket az Öregszőlők útján. A művésztelepnél tíz ember folyamatosan dolgozik, ott már ötezer homokzsák a helyére került, a hét vége felé pedig majd az utat kel megvédeni a vízátfolyástól. Akadnak olyanok, akik nem aggódnak az árhullám miatt, de volt helybeli, aki pakolászással, mentéssel töltötte a kedd délelőttöt.
A csongrádi Tisza-gáton útalapot készítenek a kerékpárútnak – a szakértők szerint ez nem veszélyforrás Fotó: Bíró Dániel
Tegnap némiképp lassult a Tisza áradása Csongrádnál, délben 850 centimétert mértek a szakemberek, akik szerint nem fenyegeti veszély a várost, de van sebezhető pont a településen, mégpedig a külterületként nyilvántartott Öregszőlők útján, ahol több tucat lakóház található. Az egyik legalacsonyabban fekvő ingatlan épp az önkormányzat tulajdona, ott már lázas munka folyik.

Vizit a gáton

Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára is megnézte a csongrádi és a makói árvízvédelmi munkákat. A politikusnak Csongrádon megmutatták a helyi közmunkacsoport felkészülését, valamint a gáton folyó munkálatokat, amelyek legkésőbb júniusra befejeződnek. Ezután megkezdődhet a partfal rekonstrukciójának következő üteme. 
– Hat évvel ezelőtt későn kapcsoltunk, és a támfalépítésben is követtünk el hibákat, most ezekből a tapasztalatokból merítve készülünk a folyó tetőzésére – mondta lapunknak Dudás Sándor, a művésztelep vezetője. A hazai és külföldi képzőművészek által is közkedvelt telepen 2000-ben súlyos károk keletkeztek: megsüllyedt az öntőműhely, a kazánház, megrepedtek a falak, a környéken több ház összedőlt. Mindezt megelőzendő már múlt héten homokot és zsákokat szállítottak az Öregszőlőkbe. Azóta közel ötezer homokzsák felhasználásával védművet építettek a művésztelep köré. Ott tíz ember folyamatosan dolgozik, és a létszám bővíthető, ha a szükség úgy hozza.

Ugyancsak a készenlétnek megfelelően ötezer homokzsákot előkészítettek a további védekezésre, ezeket várhatóan az Öregszőlők útjának Bokros felőli végén kell felhasználni, mert az emelkedő Tisza napokon belül átfolyhat az úttesten.

A védekezésért felelős szervek korábban már értesítették az alacsonyabban fekvő területek gazdáit a veszélyes árhullámról, az érintettek homokot és zsákokat is kaptak ingatlanjuk megóvásához. Az úttól messze benyúló telken épült ház lakói cseppet sem aggódtak az árvíz miatt, Forgóék szerint ők szerencsések, mert magas partra építkeztek, ezért az ezredfordulón sem fenyegette őket az ár. Velük ellentétben Vérten Sándornak nem maradt ideje a szemlélődésre: pihenő tanyájának teraszát már a Tisza vize nyaldossa. A nyugdíjas férfi felpakolt mindent olyan magasra, amennyire csak lehetett, áramtalanította a házat, és a magas víz elől fővárosi lakásába menekül. Ott várja meg az apadást, amit a hozzáértők májusra prognosztizálnak ezen a szakaszon.

Nem zavarja a védelmet a bicikliút-építés

Húsvét után, várhatóan 920 centiméteren tetőzik majd a Tisza Csongrádnál. Ördögh József, a vízügy helyi szakaszmérnökségének vezetője érdeklődésünkre elmondta, jól működnek a mélyszivárgók, a töltés nincs felázva, így az árvízi biztonság sem csökkent azzal, hogy a töltés koronáján kerékpárút-építés kezdődött. Megnyugtatásként hozzátette: a 2000-es nagy árvíz idején a jelenleg vártnál fél méterrel magasabban tetőzött a Tisza, most csak az áradás elhúzódása nehezítheti a védekezést. hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvirrasztott éjszaka után rendelnek

Főállású, az éjszakázást jobban bíró fiatal orvosoknak kellene végezniük az ügyeleti munkát –… Tovább olvasom