Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Csongrádon forgat filmet Koltai Róbert

Csongrádon forgatja új játékfilmjét Koltai Róbert. A Jön a gőzös című produkció felvételeit szeptemberben kezdik meg a vasútállomáson, amelyet már többször is megnéztek a film készítői. A húszas években játszódó mozi forgatókönyvírója lapunk korábbi szerzője, Grecsó Krisztián, aki Csongrádon járt gimnáziumba.
A filmesek szerint a csongrádi vasútállomás megfelel a húszas évek hangulatának. Fotó: Bíró Dániel
A Tüskevár forgatása után egy évvel újabb filmes stáb költözik Csongrádra. Szeptemberben kezdődnek meg Koltai Róbert új filmjének forgatási munkálatai, méghozzá a csongrádi vasútállomáson. A helyszínválasztás történetéről annyit lehet tudni, hogy a színész-rendező felesége, Pogány Judit tavaly nyáron Náncsi néniként részt vett a Tüskevár című produkcióban, és nagyon meg volt elégedve az itteni körülményekkel, véleményét pedig továbbadta családi körben, s a készülő film producere fiuk, Koltai Gábor. További információk reményében megpróbáltuk őt elérni, de telefonja ki van kapcsolva.

A helyszín kiválasztásában egyébként fontos szerepet játszhatott az is, hogy a húszas években játszódó mozi forgatókönyvírója az a szegvári születésű Grecsó Krisztián, aki diákéveit a Tisza-parti városban töltötte, és egy ideig lapunk tárcaszerzője is volt. A fiatal író, akinek legutóbb Isten hozott címmel jelent meg regénye a Magvető Kiadó gondozásában, jelenleg Berlinben tartózkodik, de úgy tudjuk, hamarosan ő is felkeresi szűkebb pátriáját. A vasutas történetet – aminek egyik főszereplője maga a rendező, Koltai Róbert lenne – eddig Megy a gőzös munkacímmel illették a film készítői, de ez nemrégiben Jön a gőzösre módosult.

Borozásra készül az állomásfőnök

Rácz Sándor állomásfőnök érdeklődésünkre elmondta, első személyes találkozóját Koltai Róberttel úgy tervezte, hogy meghívja borozni a színművészt, de ez idő hiányában legutóbb nem valósulhatott meg. Hozzátette: reméli, az elszalasztott alkalmat szeptemberben, a forgatás egyik szünetében bepótolhatja. Egyébként úgy tudjuk, a napokban is tartanak kamerapróbát a vasútállomáson, az első csapó pedig szeptember elsején csattan Csongrádon.

Bár hivatalos forgatási engedélyről egyelőre nem tudnak az állomáson, a csongrádi vasutasok biztosak benne, hogy náluk kapják lencsevégre korunk egyik legsikeresebb magyar komikusának új játékfilmjét. Erre abból következtetnek, hogy a nyár folyamán visszajáró vendégeikké váltak a filmesek, akik tüzetesen feltérképezték a helyszínt. Végigmérték a peront, a várótermeket, a raktárt, a bakterházat, de még a rég használaton kívüli disznóólra is kíváncsiak voltak. Saját igényeiket tekintve különösen tetszett nekik Csongrád szégyenfoltja, a vasútállomás szomszédságában húzódó Rigó Sándor utca, amelynek romák lakta házait szívesen lebontaná az önkormányzat, de – vélhetően – a filmkészítők számára a képi háttér megalkotásához a legoptimálisabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz névsora Csongrádon

Nem indít önálló polgármesterjelöltet Csongrádon a Fidesz, a jobboldali erők egysége érdekében… Tovább olvasom