Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Csongrádon is pásztáz majd a Nagy Testvér

Csongrád - Jövőre Csongrádon 7 térfigyelő kamerát szerelnek fel a városközpontban. Hasonló fejlesztés Szentesen is tervben volt, de úgy tűnik, elhalasztják, mégsem marad térfigyelők nélkül a város.
Szeged, Kistelek és Csanádpalota után jövőre Csongrádon is pásztáz majd a Nagy Testvér: a tervek szerint 7 térfigyelő kamerát szerelnek fel a városközpontban. A fejlesztésre egy nyertes pályázat ad lehetőséget, a rendszert a rendőrség üzemeltetné. A nyomozóhatóság már ki is jelölte azokat a pontokat, ahová bűnmegelőzési szempontból a leginkább indokolt a kamerák telepítése. Így bekamerázzák majd a Körös-toroki lejárót, az Öregvár és a Gát utca kereszteződését, a gimnázium, a városháza és a művelődési központ előtti területet, a buszpályaudvar környékét, valamint a Fő és a Zsilip utca kereszteződését. A lefedettség még ennél is nagyobb, hiszen a bíróság épületén már működnek az utcafrontot kémlelő készülékek.

A szentesi Rózsa Gábor téren a névadó domborművének megóvása érdekében szereltettek föl kamerákat az alkotás felállítói. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Rózsa Gábor téren a névadó domborművének megóvása érdekében
szereltettek föl kamerákat az alkotás felállítói. Fotó: Tésik Attila

Szentesen is tervben volt, hogy a városközpont megújítását célzó pályázat részeként 6 térfigyelő kamerát is telepítenek, de úgy tűnik, egyéb fejlesztések elsőbbsége miatt kimarad ez a közel 5 milliós tétel a projektlistából. Viszont így sem marad figyelőoptikák nélkül a település. Már működnek azok a kamerák, amelyeket a Rózsa Gábor téren a névadó domborművének megóvása érdekében szereltettek föl az alkotás felállítói. Szintén üzemképes az a négy kamera, amit a Csongrádi úti, egyébként átadásra váró gördeszkapályára telepítettek. Ezek biztonsági és tájékoztató célokat is ellátnak: hamarosan egy weboldalon is nyomon lehet majd követni, mi történik a pályán.

Százezertől több millióig

– Elsősorban kereskedelmi egységek és gyártóüzemek telepítenek térfigyelő kamerákat, rendszereket – nyilatkozta lapunknak Kotymán László. A szentesi vagyonvédelmi szakember szerint a legtöbb ügyfele egyszer már pórul járt, ezért költ inkább a megelőzésre. Az árak 100–200 ezer forinttól indulnak, de rendszertől függően akár több millióba is kerülhetnek. Műemléki épületek megóvása hiába lenne első számú feladat, a hatályos jogszabályok szerint csak akkor lehet ilyen ingatlanokra kamerát szerelni, ha az eredeti építési tervekkel is rendelkezik a kérvényező – a legtöbb esetben ezek már nem lelhetők föl, így viszont csak törvénytelenül lehet kamerával óvni a műemlékeket.

Olvasóink írták

 • 11. azénéletem 2009. december 18. 11:11
  „Szerintem nem a kameráktól lesz komfortosabb a város. A csongrádiak már helyben semmit nem tudnak intézni mindenért Szentesre kell menni. Azt is gondolom Szentes dinamikusabban fejlődik egyre szépül a város, nagyobb az élet.”
 • 10. Lacko84 2009. december 17. 20:43
  „Itt Szentesen miért nem tudnak kamerákat felszerelni? Tiszta szégyen ez a város! Kisebb városokban hamarabb lessz mint itt.:(”
 • 9. Walaky 2009. december 16. 16:02
  „"a legtöbb esetben ezek már nem lelhetők föl, így viszont csak törvénytelenül lehet kamerával óvni a műemlékeket."
  Akkor tessék a törvényt megváltoztatni!”
 • 8. szemlelodo 2009. december 16. 05:28
  „A pályázatokkal való foglalatosság má-már iparággá nőtte ki magát nagyon sok embernek ez a megélhetési forrása nem is akármilyen szinvonalon a probléma az, hogy a közremüködő személyek és szervezetek és a felhasznált pénz útja még az ellenőrző szerveknek is komoly gondot fejtörést okoz.
  Az átláthatóság és az üvegzseb csak szlogen. A gazdaság ezen formája egyenesen vezet az elcuslágosodáshoz.”
 • 7. hank 2009. december 15. 21:44
  „Szerintem ezzel nincs gond. Fontos, hogy lehessen nyomonkövetni a gondokat.
  Remélem, hogy átalgon felüli kamerákat vesznek és jól fognak tudni alkudni.

  Hank”
 • 6. timoboll2 2009. december 15. 12:45
  „Ha bűnmegelőzési célokra hivatkoznak, a hivatalainkat kellene bekamerázni. Létrontásunk újabb fázisához érkezett, a csodálatosan berendezett színpadunkat (értsd: a bennünket körülvevő hatalomgazdasági célokat elültető környzetet)immáron tv-n is lehet majd nézni.
  Ilyen világot csinált a liberális demokrácia.
  Legyünk átkozottak.”
 • 5. szemlelodo 2009. december 15. 10:17
  „Komolyan kérdezem a városnak tényleg minden kiirt pályázatra pályáznia kell, ha van rá szükség, ha nincs a fenntartási költségeket sohasem veszik figyelembe. Nem olyan nagy ez a város szép idővel szabad szemmel is végig lehet látni rajta????”
 • 4. keletaru 2009. december 15. 07:48
  „Kellene egy két hivatalba is mi is lássuk, hogy dolgoznak! "Egyesek" teljes munkaidőben három helyen egyszerre ! Üdv Kuci”
 • 3. KolompárRómeó 2009. december 15. 07:16
  „Remélem, hogy az ombucman majd hápog emiatt, elvégre a bűnözőknek így csorbulnak a jogaik, ezt pedig egy igazi demokráciában nem szabad hagyni.”
 • 2. valoperes_zugugyved 2009. december 15. 07:13
  „és”
 • 1. valoperes_zugugyved 2009. december 15. 07:13
  „ls figyelik h ki m1 nagy csomagokkal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányváltásra vár a Tüskevár

Csongrád - Kormányváltásra vár a Tüskevár című mozifilm rendezője. Balogh György abban bízik,… Tovább olvasom