Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csongrádon nem tudnak mit kezdeni a legénységi épülettel

Csongrád - Nem tud mit kezdeni a helyi laktanya legénységi épületével a csongrádi önkormányzat. Az objektumot egy forintért kapta meg a város az Orbán-kormány idején, de a nagyra törő hasznosítási elképelésekből semmi nem lett. Ahhoz, hogy bármire is használják, több százmillió forintot kellene rákölteni.
Lassan annyit sem ér a csongrádi laktanya hosszú évek óta üresen tátongó legénységi épülete, amennyiért az önkormányzat hozzájutott. A teljes katonai objektum jelképes áron, egy forintért került a város tulajdonába még az Orbán-kormány idején. A területet pályázati forrásokból közművesítették, ipari parkot alakítottak ki benne, a szétparcellázott ingatlanrészeket pedig zömében értékesítették. Kivétel a legénységi szárny, amivel az önkormányzatnak voltak nagyra törő hasznosítási tervei. Bérlakásokat szerettek volna kialakítani benne, pályáztak is a tervvel, de nem nyertek. Az viszont kiderült, hogy – 2003-as árakon – 440 millió forintba került volna az épület korszerűsítése. A városvezetés ennek ellenére sem tett le elképzeléséről, továbbra is szerepeltette gazdasági munkaprogramjában a beruházást. Fordulatot 2007 tavasza hozott, amikor a képviselő-testület – belátva, hogy egy ipari park közepére nem való bérház – kivette a fejlesztési koncepcióból a projektet, majd a rendezési tervben is módosította a terület besorolását.

Százmilliókat kellene rákölteni, hogy használható állapotba kerüljön a volt csongrádi laktanya épülete. Fotó: Tésik Attila

Azóta nagy a csend. Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, felmerült annak lehetősége, hogy az önkormányzat egy vállalkozással közösen inkubátorházat, illetve információs vagy logisztikai központot rendezzen be az épületben, de az ötlet kiforratlan maradt.

Feltehetően azért, mert továbbra is több százmillió forintot kellene ráfordítani, hiszen új fűtési, villany- és vízrendszerre, valamint a nyílászárók cseréjére lenne szükség a négyszintes szárnyban. Pályázati forrásokból lehetne ugyan pénzt remélni, de két ok miatt sincs túl nagy esélye, hogy valaki hozzálásson a munkához. Az egyik, hogy az önkormányzat, amely kedvező támogatási arányt érhetne el, nem rendelkezik jól átgondolt hasznosítási elképzeléssel. Másrészt a vállalkozásoknak sem kecsegtető, hogy legfeljebb 30-40 százalékos támogatással vágjanak bele egy százmilliókat felemésztő beruházásba, mikor egy új létesítmény felhúzása olcsóbb megoldás lehet.

Lakópark, kollégium, sportközpont

A szegedi, egykori Török Ignác laktanya helyén manapság lakópark áll, a Vorosilov laktanyába kollégium költözött, míg a karhatalmi zászlóalj Moszkvai körúti épületét a határrendészeti szolgálat vette birtokba. A Hattyas sori Kossuth laktanya a kilencvenes évek elején került a szegedi egyetem tulajdonába. A tucatnyi épületegyüttesből álló egykori katonai objektumot manapság az egyetem pedagógusképző karának hallgatói használják. 1999 januárjában az universitas  sportközpontja is ide költözött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Murányi és Bedő egymásra várt

Csongrád - Bedő Tamás csütörtökön nem vette át azokat az íveket, amiket az Összefogás Csongrádért… Tovább olvasom