Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Csongrádon nem vonzó a panelprogram

Ritkán költenek saját társasházaikra a csongrádi sokemeletes házak lakói: a panelprogram keretében még egyetlen épület sem újult meg a Tisza-parti városban. Ott sem a közös tulajdonra fordítják a pénzt, ahol pluszbevétele van egy lakóközösségnek.
Ritkán költenek saját társasházaikra a csongrádi sokemeletes házak lakói: a panelprogram keretében még egyetlen épület sem újult meg a Tisza-parti városban. Ott sem a közös tulajdonra fordítják a pénzt, ahol pluszbevétele van egy lakóközösségnek. Az érdektelenség magyarázata lehet, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint Csongrádon nem lehetne a mainál jobb áron eladni egy felújított panellakást.

Amíg megyeszerte új köntöst kapnak a hetvenes években felhúzott panelházak, Csongrádon minden marad a régiben: a városban még egyetlen házgyári épület sem újult meg a panelprogramnak nevezett támogatási rendszer felhasználásával. Ennek lényege, hogy a lakástulajdonos, az önkormányzat és az állam egyenlő arányban fedezi a modernizáció költségeit. A Tisza-parti városban a program szépséghibájaként leggyakrabban az előfinanszírozás módját emlegetik.

A lapunk által megkérdezett közös képviselők egyöntetű véleménye, hogy a jórészt idős emberekből álló lakóközösségek nem merik felvállalni a beruházás költségeit. Egyrészt saját szűkös lehetőségeik, másrészt a rossz példák miatt. Ilyen például, hogy egyes felújított házakban penészedni kezdtek a falak.

1200 lakásra ötmillió forint

Az ezerkétszáz iparosított technológiával készült csongrádi lakás panelprogramos felújítására mindössze ötmillió forint önkormányzati támogatás jut idén. Ebből az összegből csak egy kisebb lépcsőház tudná bevállalni a modernizációt. Bedő Tamás is hiányolja a csongrádiak érdeklődését a programmal kapcsolatban. Felvetésünkre, miszerint az önkormányzati bérlakások miatt több panelépület korszerűsítésében is érdekelt lenne a város, a polgármester azt mondta, sehol sincs többségben az önkormányzat, de ahol elhatározás születik, szívesen csatlakoznak, és előteremtik a szükséges forrásokat.

– Nem erőltethetem, ha a lakók nem akarják – mondja Ádori Károlyné. A 322 háztartást tömörítő Tisza Lakásszövetkezet képviselője szerint az önkormányzat sem jeleskedik a csongrádiak ösztönzésében, és az általános pénztelenség sem viszi előre az ügyet.

Mindemellett az is jellemző a helyzetre, hogy egyáltalán nem szeretnek közösködni az emberek. Még ott sem a közös tulajdonra fordítják a pénzt, ahol bérleti díjakból pluszbevétele van egy lakóközösségnek. A lakástulajdonosok kikérik az osztalékot, és inkább maguk cseréltetik ki a 30 éves nyílászárókat, vagy a fűtőtestet, de ha picit emelkedik a közös költség – mondjuk egy kazánfelújítás miatt –, már átkozódnak. Hovatovább az sem elhanyagolható, hogy ezeknél az épületeknél bármikor időszerűvé válhat az elöregedett ivó- vagy szennyvízvezetékek cseréje, ami újabb terhet jelenthet a lakóknak.

Az is lelohaszthatja a felújítási kedvet, hogy míg máshol értékesebb lesz a lakás, Csongrádon egyáltalán nem növelné az ingatlan árát egy szigeteléskorszerűsítés. Erről meg van győződve Buzder István helyi ingatlanszakértő, aki szerint a település egyéb adottságai – így a munkalehetőségek száma – jóval erőteljesebben befolyásolják a lakásárakat, mint az ingatlanok akár külső vagy belső állapota. Példaként említi, hogy egy belülről igényesen felújított 50 négyzetméteres panellakás a napokban csak nagy nehezen kelt el 5,7 millió forintért Csongrádon. Szerinte a csongrádi panelek esetében a 100 ezer forintos négyzetméterár már kedvező ajánlat az eladók számára.

Olvasóink írták

 • 1. oink 2007. november 25. 13:39
  „Egy Miskolci panelfelújításról :

  Társasházunk( 6 lépcsőházból és 173+1 lakásból áll, amiben 7 MIK Zrt tulajdon van ) közös képviselőjét nem érdekelte a tulajdonosok kérése ,kérdése .
  K.k önhatalmúlag saját maga döntött a panelfelújításról és beadta a pályázatot 2006 szept.-ben . Hamis közgyűlési határozat számot tüntetett fel a pályázati anyagban 2006/1 ami nem más mint évi első rendes közgyűlésünk , amin a költségvetést fogadtuk el , és szó nem volt panelfelújításról .Fordultunk rendőrség , ügyészség ,önkormányzat , MIK Zrt, minisztérium , de mindenhol falakba ütközünk . A rendőrség megtagadta a nyomozást , majd panasszal éltünk az ügyészség felé , de ők is helyben hagyták a rendőrségi ,,vizsgálatot" .Kértük a bejelentésben hallgassanak meg tanúkat , de a rendőrség a MIK Zrt -től bekérte a pályázati anyagot és ezután zárta le a ,, nyomozást" . Itt álljunk meg egy kicsit :MIK Zrt lesz a munkafelügyelő a munkálatokat ellenőrzik és átveszik ,és ezért pénzt kapnak ha elnyerjük a pályázatot , ugyanis az önkormányzat őt jelölte ki .Kérdezem : van érdekeltség , vagy csak nekem tűnik így ?

  A költségvetést ( gondolok csak hitelfelvétel 73. 477.786 Ft ) 2007 júniusában szavaztatta meg a k.k , és még bele tette , hogy rendkívüli közös költségként kéri a hitel felvételének összegét a lakóktól .Tehát eddig fizettünk 4.000 Ft közös költséget(mindenki , pedig van 26,35,44, 51, 60, és 72 m2 lakás) mostantól 14.000.000Ft -ot 5 éven keresztül , de ugye ,azzal azért mindenki tisztában van , hogy az árak és a fenntartási költségek emelkednek és nem ennyi lesz a közös költség az évek múlásával . A költségvetést , hogy mi mennyibe kerül (ablak , szigetelés , radiátor csere ) soha senkinek nem mutatta meg a k.k. és nem is hajlandó erre válaszolni a közgyűlésen .

  Essék szó a kintlévőségekről is.
  Társasházunk a 2006.évet 1.800.000 Ft kintlévőséggel zárta, tehát a lakók ennyivel tartoznak .Megint csak kérdezek : a lakók hogyan fogják tudni a többlet költséget fizetni ? Volt olyan tulaj aki 60 napon belül megtámadta a közgyűlési határozatot és I.fokon (még ) megnyerte .Azért írom , hogy még mert most jön a II. fok . Viszont már nyilatkoztak felelős önkormányzati képviselő , és pályázat megírója , hogy a II.fokot nem fogjuk megnyerni (mindezt akkor nyilatkozták amikor még meg sem kaptuk a jegyzőkönyvet és a határozatot az I .fokú ítéletről ) .

  A pályázati anyagba belecsempésztek írásbeli szavazás eredményét .Viszont nálunk nem volt írásos szavazás viszont volt nyilatkozat gyűjtés ,ahol csak igen szavazatra lehetett voksolni és még azt is tartalmazza a nyilatkozat , hogy kézfizető kezesei vagyunk egymásnak .Az írásbeli szavazásnak vannak szabályai , nem lehet hónapokon keresztül gyűjtögetni és ki kell jelölni szavazat szedő bizottságot és itt megint meg kell említenem valamit .Társasházunknál alapító okirat van NINCS SZMSZ . És érdekes, a szavazatokat kik is számolták össze (3fő ) Jé . .az egyik a k.k. lánya a másik az aki 117.000 Ft -tal tartozik a társasháznak és megkérdeztük tőle , hogy valóban ott volt a számolásnál ? Válasz : nem .

  Nem vagyok ellenzője a panel felújításnak , de a törvények betartásával és olyan tulajoknál akik tudnak fizetni .A mi esetünkben erről szó nincs mert aki megpróbált ellenkezni mert nem tudja vállalni a fizetni valót ,azt megfenyegették .

  Tudok más példát is Miskolcon, ahol demokratikusan a lakók bevonásával ment az egész és tényleg a felére csökkent a fűtés díj mert leváltak a MIHŐ -töl és saját kazánjuk van .Ja .. és nem kerül havi 10.000 Ft -ba a részlet 5 éven keresztül

  Ez csekély beruházás 220.000.000Ft -ba kerül mindenestűl .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudnak mit kezdeni a bokrosi szemétdombbal

Több illegális szemétlerakót is felszámoltak a közterület-felügyelet létrehozása óta Csongrádon, de… Tovább olvasom