Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Csongrádon sűrűn ürítik a kukákat

Egyre sűrűbben kell üríteni a csongrádi szelektívhulladék-tárolókat, melyeket a nyár közepén helyeztek el a település négy pontján. Az önkormányzat a város két középiskolájának környékén is kialakítana ilyen gyűjtőhelyeket. Az igazi változás 2006 végén várható: akkor összesen 18 szigetet létesítenek.
Négy gyűjtőhelyen helyezhetik el a szelektált szemetet. Fotó: Tésik Attila
A csongrádiak is vevők az önkormányzat által a nyár derekán beindított szoktató programra, amely a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését szolgálja. A Széchenyi úton, a piroskavárosi piactéren, a Hunyadi téri tízemeletesek tövében és a bökényi városrészben kialakított gyűjtőhelyeken egyre sűrűbben fordulnak meg a szentesi városellátó intézmény járművei. A papírhulladékot hetente szállítják át a szomszéd városba, míg az üveget és a műanyagot tároló edényeket – a két település között született megállapodás alapján – igény szerint ürítik, de a tapasztalatok azt mutatják, egyre gyakrabban kerül erre sor.

Információnk szerint csongrádi viszonylatban a legsűrűbben lakott Bökényben élnek leginkább a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, bár ezt főképp az ott élők számával magyarázzák a hozzáértők.
– Folyamatosan szeretnénk hozzászoktatni a lakosságot ehhez a környezetkímélő megoldáshoz, ezért indítottuk be a programot – fogalmazott lapunknak Gyovai Gáspár alpolgármester. Mivel Csongrádon jelenleg nem biztosítottak a szállítás, a válogatás és a kezelés feltételei, az önkormányzat Szentesre szállíttatja a szelektált hulladékot. Ha kivitelezhető, a közeljövőben két helyi középiskola közelében ugyancsak kialakítanak ilyen szigeteket, azzal a szándékkal, hogy a kollégiumokban lakó fiatalok, és velük együtt az idősebbek is felismerjék a gyűjtés új módszerének előnyeit.

A jövő hét közepén kihirdetik a homokhátsági hulladékgazdálkodási program eszköztenderének győztesét. Amíg be nem indul a teljes rendszer, az új szemétteleppel együtt, jelentősen nem növekedik a gyűjtőhelyek száma, mivel a kezelésre és a hasznosításra nincsenek meg a feltételek. 2006 végétől, de legkésőbb 2007 elejétől viszont – csak Csongrádon – tizennyolc szelektívhulladék-gyűjtő sziget várja a szemetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új mázsaház épül Tömörkényen

Az uniós előírásoknak is megfelelő mázsaház épül Tömörkényen. A jórészt pályázati forrásból… Tovább olvasom