Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csongrádon Tiszavirág lesz a pontonhíd neve?

Csongrád - Tiszavirágra keresztelné a csongrádi pontonhidat Havasi Jánosné helyi önkormányzati képviselő. A tulajdonos közútkezelőnek nincs ellene kifogása, az átkelő üzemeltetője szerint viszont már van neve a szerkezetnek, amelyet fahídként emlegetnek.
A mondás szerint a névtelen hajó nem hoz szerencsét. És a névtelen híd? Csongrádon azt vetette fel az egyik önkormányzati képviselő, hogy a város pontonhídjának nevet kellene adni. Havasi Jánosné konkrétan a tiszavirágra gondolt, amikor interpellált a témában. Érdeklődésünkre elmondta, számára csodálatos élményt jelent a kérészek nyári rajzása, amit az átkelőhelyről lehet a legjobban szemügyre venni Csongrádnál. Családjával minden évben kimennek a pontonhídhoz, onnan gyönyörködnek a látványban, ezért szerinte erről a természeti jelenségről érdemes lenne elkeresztelni a maga nemében szintén egyedülálló monstrumot. Havasiné hozzátette: azt is járható útnak tartja, hogy a város ötletpályázatot írjon ki a pontonhíd elnevezésére.

– Nincs ellenvetésünk – fogalmazott a hídkeresztelővel kapcsolatban Hadabás Zsolt, a szerkezet tulajdonosa, a közútkezelő megyei igazgatóságának hidásza, aki megjegyezte: a földrajzinév-bizottságnak is jóvá kell hagyni a névadást.

A csongrádi pontonhidat a városbeliek fahídnak hívják. Havasi Jánosné Tiszavirágra keresztelné. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi pontonhidat a városbeliek fahídnak hívják. Havasi Jánosné Tiszavirágra keresztelné. Fotó: Tésik Attila

– Érdekes ötlet, de szerintem már van neve az átkelőnek. Csongrádon fahídként él a köztudatban a pontonhíd. Így hívja mindenki évtizedek óta, így címezik meg a levelüket a környékbeliek, ha kérdéssel vagy panasszal fordulnak hozzánk, és az ide legközelebbi kocsmát is a fahídról keresztelték el – mondta Varga Dénes, a rév üzemeltetője.

Szentesen 14 híd ível át a Kurca fölött, ebből ötöt az autósok használnak, a többin csak kerékpárosok és gyalogosok kelhetnek át. A 14-ből mindössze egyetlen olyan híd van, amit hivatalosan elkereszteltek: az Eszperantó híd. Az 1981-ben emelt gyaloghíd az 1982 májusában Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére kapta a nevet. A többi sem névtelen, mert valamelyik funkciójára utal – mint a kerékpáros híd, ami Szentes első bicikliútjához épült –, a legtöbb viszont utcákhoz, egykori gazdákhoz, mesteremberekhez köthető. Nekik állít emléket a szájhagyomány, amikor a Szalai, Makai, Bali vagy Stammer hídról beszélnek a szentesiek.

Szent Gellért hidat álmodtak a Marosra

Makónál egy közúti és egy vasúti híd nyújtózik a Maros fölött, de egyik sem kapott hivatalos nevet, és nem is merült fel ennek igénye. Más a helyzet a magyarcsanádi, a második világháborúban felrobbantott, de újjáépíthető Maros-hídnál. Ott már csak a pillérek állnak, de a tervek elkészültek, csak pénz kellene a megvalósításhoz. A hídépítést szorgalmazó településen arról is döntöttek, hogy az egykori Csanád megye védőszentjéről, Szent Gellértről neveznék el az új átkelőt.
híd.

Olvasóink írták

 • 5. Hoppá 2009. december 09. 16:34
  „csucsu2
  Van szerinted a képviselő-testületben olyan, aki nem a pártja érdekeit képviseli? Ülnek olyanok is ott, akik csak pártérdekből szavaznak, azt sem tudják, hogy mikor, miről döntenek, éveken keresztül egyetlen mondat, gondolat el nem hagyja a szájukat, néznek ki a fejükből. Ők mire esküdtek fel? Nem kellene talán az egész testület - minden esküt tett - tagjának felelősségét Havasinén elverni egy bugyutának nevezett ötlet miatt ! Ő is csak egy a 17 között.”
 • 4. szemlelodo 2009. december 05. 22:24
  „Elég szomorú,hogy ilyen gazdasági helyzetben,szükös városi költségvetés, eget verő városi hitelállomány a szociális intézmények el lehetetlenülése, veszélyben forog a diákélelmezés és sorolhatni lehet a városi gondokat és a baloldalról ilyen vérszegény öncélú bugyuta ötlet merül fel. Éppen itt az ideje hogy a Képviselő Asszony befejezze mindennapi politizálását és ha erre még engedi ereje térjen vissza eredeti foglalkozásához,mert ahhoz talán ért.”
 • 3. stevestrong 2009. december 05. 07:51
  „Végre valami történhetne a körzetében - mert ha jól emlékszem rég nem történt semmi, nagyon rég....”
 • 2. csucsu2 2009. december 02. 10:40
  „Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e vagy csak rántsam meg aválla és ne foglalkozzak vele. Persze először közhelyek jutottak eszembe, mint, hurá, hát itt semmi gond sincs, hiszen már csak annyi van hátra, hogy nevet adjunk egy hídnak és vége, itt a kánaán. De úgy gondolom csak leírom, hogy akedves képviselőasszony foglalkozhatna és éredményt is mutathatna fel, - mert ha jól sejtem ezt vállalta és talán még fel is esküdött rá, amikor képviselő lett - olyan ügyekben, ami valóban Csongrád hasznára válna. pl.: munkahely teremtés, élhetőbb szebb város kialakítása... és nem ilyen töltelék és látszat tevékenység, amit az ovódások jobban meg tudnak csinálni.
  Nyugodtan nekem lehet támadni, hogy ez vagy az a párt nem engedte a Havasi Jánosné jó szándékának kivirágzását és gyümölcsé érését, de nem érdekel, ez nem akkora város, hogy bármelyik közjogi "méltóságunk" megengedhetné magának azt a luxust, hogy nem a város, hanem a pártja érdekeit tartja szem előtt.”
 • 1. keletaru 2009. december 01. 18:15
  „" Havasi Jánosné konkrétan a tiszavirágra gondolt " valamivel csak be kell írja magát a történelemmel . Ha már a benti munkájuk nem látszik ? Szerintem meg hozzanak létre bizottságot, ( persze nem ingyen hanem jó kis apanázsért ) abban úgy is nagyok az döntsön ! Ne megint egy képviselő egyedül . De megkérdezhetnék a gyerekeket is az iskolákban , vagy csak úgy valakit ?! Vagy illetményükből állhatnák az újra festését , csakis a településért ! Az egyik kivilágítani akarja , a másik meg nevet ad neki ! Tényleg csak ennyire telik !? Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányhangulat a testületi ülésen

Kampányhangulatban zajlott a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülése. Tovább olvasom