Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Csongrádon több mint kétszáz elhanyagolt ház van

Elszaporodtak a patkányok Csongrád déli városrészében. A jelenség összefüggésbe hozható azzal, hogy több olyan elhanyagolt ingatlan van az érintett utcákban, amit évek óta nem laknak. A városházán kétszázra becsülik az ilyen gazdátlan épületek számát, és azt mondják: a büntetés elvétve hoz csak eredményt.
Az egykori Hattyú bolt szomszédságában elszaporodtak a patkányok. Szebeni István felkutatná az összes gazdátlan, patkánygyanús házat Csongrádon. Fotó: Bíró Dániel
A Kisfaludy utca 2. szám alatti ház a szomszédok elmondása alapján 1993 óta lakatlan. Az elhanyagolt ingatlan kerítése félig kidőlt, odabenn pedig patkányok vertek tanyát. Az elszaporodott rágcsálók megnehezítik a közelben lakók életét, ezért panasszal éltek az önkormányzatnál. A hivatalban van egy franciaországi cím, ahol – állítólag – elérhető a tulajdonos, de az oda küldött két levél rendre visszajött a feladóhoz. A mérnöki irodán még a Külügyminisztérium segítségét is kérték, egyelőre eredmény nélkül.

Szintén patkányokra panaszkodnak a Dohány sor és a Rákóczi Ferenc utca néhány házában. Mint ahogy a Kisfaludy utcán, úgy itt is éktelenkedik egy lepusztult sarokház, amelyben nem él senki. A Hattyú boltként ismert épületben korábban élelmiszerüzlet működött, de azt két éve bezárták, és azóta üresen áll. Megtudtuk, Kaliforniában élő tulajdonosa árulja – eddig kevés sikerrel.

– Harsogtak, annyian voltak – mesél az ijesztő hangokról és a látványról a szomszédban élő Makainé. Hogy mielőbb szabaduljanak a patkányoktól, napokig mérget szórtak szét, amivel átmenetileg rendezték a helyzetet.
A témával kapcsolatban Szebeni István önkormányzati képviselő interpellált a testületi ülésen. Lapunknak elmondta: teljeskörűen fel akarják tárni, hol vannak még a városban ilyen patkányfészeknek alkalmas lakatlan, elhanyagolt házak, mert ezek fertőzésveszélyt jelentenek a lakosságra. Hozzátette: amint felmérték a gócpontokat, a patkányirtásra is sort kerítenek. Előfordulhat, hogy a jegyző kényszerirtást rendel el, a költségeket pedig ráterheli az ingatlantulajdonosra. Ilyenre eddig még nem volt példa.

– Lehet kötelezni a tulajdonosokat, hogy tartsák rendbe az épületeket, sőt büntetni is lehet, de a végrehajtás rendre elmarad – mondta lapunknak Berencsi Lajos. A polgármesteri hivatal műszaki irodájának munkatársa egy olyan esetről tud, ahol a vidéken élő tulajdonos hozzáfogott a ház megerősítéséhez, egyébként általában eredménytelek a felszólítások. Berencsi szerint – a külterületi ingatlanokkal együtt – több mint kétszáz olyan lakóház lehet Csongrádon, ami az említettekhez hasonlóan elhanyagolt vagy statikailag instabil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipkerózsika álma?

Csongrádon Csipkerózsika-álmát alussza a háziipari szövetkezet, amelynek vezetője bízik abban, hogy… Tovább olvasom