Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Csongrádot csak sutyiban lehet kerülni

Csongrád - Két hónapja levonult a kivitelező, mégsem lehet még közlekedni a csongrádi elkerülőn. A helybelieket egyre kevésbé érdeklik a tiltó táblák és a torlaszok – már használják az útszakaszt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a beruházó miatt késik az elkerülő megnyitása.
Míg az M43-as Csongrádi sugárút és 47-es főút közötti szakaszát a forgalomirányító táblák felszerelése után három héttel ideiglenesen forgalomba helyezték, a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszán – hivatalosan – egy lélek sem járhat szeptember vége óta. Akkor kezdődött, és október végén fejeződött be a műszaki átadás. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. legutóbb december elejére ígérte, hogy megnyitják a járművek előtt az új, 4,5 kilométer hosszú utat. De mi tart addig?

Utóbbi kérdés a városházán is felmerült, ahol Bedő Tamás interpellált a témában. Arra volt kíváncsi, hogy a csongrádi önkormányzat kért-e ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH). Kőrösi Tibor ott is, majd lapunknak is elmondta, utasította az aljegyzőt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az engedélyeztetés felgyorsuljon. A polgármester is megerősítette azon tapasztalatunkat, hogy a tiltótáblák és az úttorlaszok egyre kevésbé tudják visszatartani a környékbeli járművezetőket az út használatától. Mi személyautót, traktort és kerékpárost is láttunk közlekedni a hivatalosan lezárt elkerülőn. Az akadályok megkerülése sokszor nem ok nélküli: egyes tanyákra vagy például a gyepmesteri telepre csak az új 451-esen lehet eljutni.

Megkerestük az NKH-t, hogy megkérdezzük, miért húzódik ilyen sokáig az elkerülő megnyitása. Azt a választ kaptuk, hogy a beruházó ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt nem kért, a normál engedélyt pedig akkor kérték meg, amikor a műszaki átadás még le sem zárult. A közlekedési hatóság november 3-án megtartotta helyszíni szemléjét, de a forgalomba helyezési kérelemmel együtt kötelezően csatolandó dokumentáció hiányos volt, ezért a kérelmezőt hiánypótlásra szólították fel. Ez utóbbit csak részben teljesítette, a döntés meghozatalához még nem áll rendelkezésre összesen hat – 2 szakhatósági, 3 közmű-üzemeltetői és a közútkezelői – hozzájárulás. Az NKH-nál nem tudták megmondani, pontosan mikortól engedik rá a forgalmat az új szakaszra – várják a hiányzó dokumentumokat.

15 hozzájárulás kell. A forgalomba helyezési engedély kiadásához összesen 8 szakhatósági, 2 közútkezelői, valamint összesen 5 közmű-üzemeltetői hozzájárulás szükséges a 451-es főút esetében. Azt is megtudtuk, hogy ha egyes, a forgalombiztonság szempontjából nem szükséges létesítmények még nem vagy csak részben épültek meg, az ideiglenes engedély – amit csak kérelemre állítanak ki – kiadható.

Olvasóink írták

 • 12. strangerrr 2010. december 09. 12:55
  „"Azt is megtudtuk, hogy ha egyes, a forgalombiztonság szempontjából nem szükséges létesítmények még nem vagy csak részben épültek meg, az ideiglenes engedély - amit csak kérelemre állítanak ki - kiadható. "
  Ez az ami nem igaz.
  Csak az igazság kedvéért:
  15/2000 KöVim rendelet az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről

  "25. § (1) A hatóság indokolt esetben - kérelemre - a közreműködő szakhatóságok hozzájárulása esetén az építményt vagy annak egy részét meghatározott időtartamra az építési munka teljes befejezése előtt, a műszaki átadás-átvételi eljárással egyidejűleg, ideiglenesen forgalomba helyezheti a forgalombiztonsági és a környezetvédelmi követelmények maradéktalan érvényesülése esetén, ha azt forgalomszervezési érdekek indokolják, és az építmény vagy annak egy része egyébként a rendeltetésszerű használatra alkalmas."

  Ha gyorsabbat akar a poltikus, akkor hozzon olyan jogszabályt hogy gyorsabb lehessen csinálni.

  Kiemelném a " a közreműködő szakhatóságok hozzájárulása esetén" kitételt. Magyarán az ideiglenes forgalombahyelezési engedély is ugyanolyan hosszú (az összes szakhatósági hozzájárulás kell hozzá) mint a végleges.”
 • 11. faQtya 2010. november 27. 23:06
  „"Csongrádot csak sutyiban lehet kerülni"
  a "várost" a fejlődés is sutyiban kerüli el, évtizedek óta...”
 • 10. tromi 2010. november 27. 20:47
  „Én fő utcaiként nagyon örülök az elkerülőnek, mert borzasztóan zajos, és szerintem adják át minél előbb, ne csináljanak belőle politikai marakodást...a dudálóknak pedig azt kívánom kapják vissza kamatostól...”
 • 9. Norman_Bates 2010. november 27. 15:35
  „Le kell rugdosni az útról a táblákat (valaki este megcsinálhatná, az aluminiumért jó péz jár, persze ezt a táblát nem vágja pofán a kissebség )”
 • 8. Norman_Bates 2010. november 27. 10:21
  „Ha téged is bosszant az elkerülővel kapcsolatos tökölés/szándékos időhúzás, csatlakozz te is a "DUDÁLD VÉGIG CSONGRÁDOT" klubhoz!
  Lángososnál mehet a légkürt is :::)))”
 • 7. strangerrr 2010. november 26. 12:44
  „Kérdéseim:
  1.) Mi köze egy aljegyzőnek egy állami beruházás engedélyéhez?
  2.) Ha 15 engedély kell, akkor a KET-et ismerve miért furcsa hogy ez 3 hét alatt ez nincs meg? Tudtommal 45 munkanap alap esetben az eljárás ha minden klappol akkor is.
  3.) Érdekes hogy csak a Beruházót nem kérdezte meg az ujságíró...”
 • 6. keletaru 2010. november 26. 11:46
  „Felelősség nélküli település ! itt lehet mindent nagyban el húúúúúúúúzni ! Érdekesnek tartom egy két önkormányzati képviselő jóóóóó pofáskodását , mert ehhez már az kell . Akkor miért nem kérdezte meg magától mikor ott ült fent a trónon , hely mikor kezdik már már már . Most meg ott hunyorog mintha nem tudná mit írt alá mikor !!! Én szerintem nekik kellene ott gereblyézni , lássuk tényleg tesznek is valamit . Hasba beszélni az megy .....jó kis apanázsért listások , pártkatonák !!! Üdv Kuci”
 • 5. zoltanszabo 2010. november 26. 11:21
  „Na ezért kell a leépítés a közszférában .Csak tologatják az aktákat , húzzák az időt mennyi ember ,mennyi pénzt keres ezen .Bürokrácia felső fokon.”
 • 4. faQtya 2010. november 25. 12:39
  „A cikk elejéből én ezt olvastam ki:
  A kérdésre, hogy kértek e ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt, ez a válasz a polgármestertől:
  "utasította az aljegyzőt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az engedélyeztetés felgyorsuljon"
  Nincs egyértelmű válasz - ez az én olvasatomban annyit tesz "nem tudom, de nem is az én felelősségem..."”
 • 3. szatyi 2010. november 25. 11:41
  „" Egyszerűbb ügyintézés - élhetőbb Magyarország" - mindez csak álom!”
 • 2. bambuska 2010. november 25. 10:27
  „Érdekes, hogy a Margit-hídra egy hét alatt kiadták mind a hatvan szakhatósági engedélyt, mégis csak Budapest, a vidéki paraszt meg dögöljön meg pedig ez is aMi pénzünkön értünk épült .vagy nem?”
 • 1. DMagóg 2010. november 25. 09:52
  „Szakhatóság várja a szakhatósági engedélyt. No, talán majd az egyablakos ügyinztézés megoldja. Bár, az is lehet, hogy csökkenteni kell a szakhatóságok számát, hogy ne akadályozzák már egymást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözik a csongrádi aranykapu

Csongrádon új helyszínen, a főtér Nagyboldogasszony-templom felőli oldalán lesz idén a karácsonyi vásár. Tovább olvasom