Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése

Csongrád - Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése az elhúzódó kisajátítási eljárások miatt. A négymilliárdos útépítés befejezését jövő év végére ígérik.
A nyomvonalat érintő két terület vételárában nem tudnak megegyezni a felek, ezért módosulhat a csongrádi elkerülő út építésének ütemterve. Nyár elején még úgy volt, augusztusban kiírják a közbeszerzési eljárást, novemberben pedig kiválasztják a kivitelezőt. Ehhez képest most a projektgazda Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél azzal számolnak, hogy év végéig bekérhetik az építők árajánlatait, eredményt pedig jövő év elején hirdethetnek. Az újabb fejleményekről Fazakas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat. Azt mondta, reménykednek benne, hogy – ha egyelőre nem is születik a vételárról megegyezés – legalább ráengedik a munkagépeket és a régészeket a vita tárgyát képező telkekre. A nyomvonalon hét lelőhelyet kellene feltárniuk a régészeknek, de eddig csak négyen dolgozhattak.

Az elkerülő út megépítéséig tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. Fotó: Tésik Attila
Az elkerülő út megépítéséig tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. Fotó: Tésik Attila

Várhatóan jövő héten újabb lelőhelyen kezdhetik meg a vizsgálódást, de a két utolsó feltáróhely épp a kisajátítás alatt álló parcelláknál található.
– Nekünk is módosítani kellett a munkatervünket, ugyanis az eredeti szerződésben 10 ezer négyzetméter átfésülését vállaltuk másfél hónapos határidővel, de csak később derült ki, hogy a kitűzött lelőhelyek ennél jóval nagyobbak – nyilatkozta Béres Mária ásatásvezető. A hektárnyi terület átvizsgálásával végeztek, de még további 20-25 ezer négyzetmétert kell átkutatniuk. Ha száraz ősz következne, és ha kivonulhatnának a hátralévő lelőhelyekhez, még idén be is tudnák fejezni a munkát, de erre csekély az esély. Valószínűleg csak 2009 elején kezdhetik meg a feltárást.

Kemencét találtak a régészek

Eddig több mint száz „objektumot" találtak a szakemberek a csongrádi elkerülő út nyomvonalán végzett ásatások során. A Kettős-halomnál egy szarmata településmaradvány, illetve egy kora bronzkori kemence került elő, míg a Vendel-halomnál rézkori, oszlopszerkezetes ház nyomaira bukkantak a régészek.

A négymilliárdos projekt befejezését jövő év végére ígérik. Addig viszont tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. A Kiskunfélegyháza felé vezető Széchenyi út aszfaltburkolata több helyütt annyira felgyűrődött, hogy már balesetveszélyessé váltak a mély nyomvályúk. A felújítás a közútkezelő feladata lenne, de belátható időn belül erre nem kerül sor. A Magyar Közút Kht.-tól úgy tudjuk, a 451-es számú főút városi szakaszát a társaság a 2011. évi felújítási programjába jelölte. Ezt a listát legkorábban 2009-ben fogadja el a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. Ugyanakkor a kht. jelezte, amellett, hogy az út karbantartási munkáit folyamatosan végzik, a helyi önkormányzattal már megkezdték a tárgyalásokat, hogy az elkerülő út megépítése után a 451-es számú főút csongrádi szakaszának kezelése a városhoz kerüljön. Ha a teljes csongrádi rész városi fenntartásba kerül, a százmillió forintot is meghaladhatja az az összeg, amit az út teljes felújítására kell fordítani.

Olvasóink írták

 • 6. a szegedi 2008. szeptember 09. 19:15
  „Tudnék még pár száz várost mondani, ahol összehasonlíthatatlanul nagyobb szükség van elkerülőre.”
 • 5. nép 2008. szeptember 07. 01:33
  „Sok embernek ez jo a városnak kell.akinek fögye fölépitménye van annak rosz.Tölük csak elveszik a födet fizesékmeg!!!!!Nagy a forgalom mi lesz a kpm ut sorsa ki javitya meg????”
 • 4. strangerrr 2008. szeptember 06. 18:45
  „Az egészben az a szomorú, hogy addig nem engedik a munkát amíg meg nem egyeznek az árban. Pedig az árról elpereskedhetnének még évekig, és engedhetnék a melót, attól még nem károsodnának semmiben.”
 • 3. CSONGRÁDI 2008. szeptember 06. 12:50
  „KIVÁNCSI VAGYOK KI AZ AKI NEM TUD MEGEGYEZNI A VÉTELÁRBAN, ÉS ARRA IS MIKOR VETTE A TERÜLETET !!!

  SOKAN JUTOTTAK HOZZÁ HIRTELEN JÓ ÁRON A NYOMVONAL MENTI FÖLDEKHEZ - ÁLLÍTJÁK ILLETÉKESEK.

  AZT IS MONDJÁK SEGÍTETTEK A VÁROSATYÁK IS EGY KÉT PROMINENST .”
 • 2. énis 2008. szeptember 06. 12:28
  „Sajnos ez a bürokrácia!”
 • 1. szemlelodo 2008. szeptember 06. 05:52
  „Nagy kár,hogy egyesek önös érdekektől vezérelve gátolják egy ilyen fontos beruházás ütemezett inditását.Helyette örülni kellene,hogy elindul egy fejlődési folyamat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szatírt fogott az iskola rendőre Csongrádon

Csongrád - Az iskola rendőre fogta el azt a csongrádi szatírt, aki egy hete az évnyitó ünnepség után… Tovább olvasom