Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Donkáékat szorítja az idő

Minden igyekezet ellenére sem javultak a csongrádi Donka család kilátásai. Négy gyermekük közül kettőt Szentesre kellene vinni szeptembertől, mert csak ott indul középsúlyosan fogyatékosok számára tanulócsoport, míg a legkisebb és a legnagyobb Csongrádon jár óvodába és iskolába. A szerény körülmények közt élő família mentsvára a hamarosan beinduló támogató szolgálat lehet.
Az iskolai felszerelésük már megvan a Donka gyerekeknek, de még nem tudják, hogyan jutnak el a suliba Fotó: Bíró Dániel
Habár a törvényi feltétel adott, az alacsony gyermeklétszám miatt nem indulhat Csongrádon középsúlyosan értelmi fogyatékosok számára fejlesztő tanulócsoport a 6–8 éves korcsoportban, holott épp az érintett szülők kezdeményezésére módosította a Rigó Alajos Általános Iskola Tisza-parti tagintézményének alapító okiratát a fenntartó megyei önkormányzat. Donkáék – mint arról beszámoltunk – kilátástalannak tűnő helyzetbe kerültek azzal, hogy két középső – középsúlyosan sérült – gyermeküket emiatt Szentesre kellene hordaniuk szeptembertől. Ráadásul a legkisebb és egészséges Donatellát, valamint a szintén fogyatékos Ferikét lakhelyükön kellene óvodába és iskolába kísérni.

– A helyzetünk sajnos nem javult, mi pedig nem akarjuk Patrikot és Józsikát a vásárhelyi intézménybe adni. Bár biztos kényelmesebb lenne az életünk, de mi belehalnánk, ha nap mint nap nem láthatnánk őket – mondta lapunknak Donka József. – Ezért ha csoda nem történik, a feleségem ingázni kényszerül három intézmény és két város között, s ez teljesen tönkreteheti az életünket. Nem beszélve a kényszerű buszozás költségeiről, aminek csak nyolcvan százalékát téríti vissza az állam – kesergett az édesapa.

– Nem vonhatjuk be a két Donka gyermeket az azonos korú, de enyhén fogyatékos társaik számára induló foglalkozásba, mert a módosított alapító okiratunk ezt nem teszi lehetővé – nyilatkozta lapunknak a Rigó Lajos Általános Iskola csongrádi tagintézményének vezetője. – Nincs más megoldás, utazniuk kell a gyerekeknek – tette hozzá Kurucz Istvánné, aki szerint az a legnagyobb probléma, hogy a megyei közgyűlés határozata csak csoportok integrálását hagyta jóvá, személyekét nem. Ezért a két érintett csöppség a csoportalapításhoz szükséges további hat fő hiányában nem járhat Csongrádon iskolába.

Fábián György, a megyei közgyűlés oktatási bizottságának alelnöke szerint is roppant megterhelő lenne a Donka család számára az állandó ingázás. A szakpolitikus a döntéshozatallal kapcsolatban elmondta, a változtatásban érdekeltek előzetesen biztosak voltak abban, hogy meglesz a kellő létszám a csoportindításhoz, ezért nem terjedt ki az integrálás lehetősége személyekre. Hozzátette, szakmailag nem tudja megítélni az eltérően sérült gyermekek összevonásának következményeit, de ha a közös foglalkozás működőképes és eredményes lehet, az alapító okirat szükséges módosítása akár már szeptemberben felvethető lenne.

– Mindent megteszünk, hogy segíthessünk – mondta el a probléma kapcsán Ternai Levente. A csongrádi szociális ellátások intézményének vezetője lapunktól értesült Donkáék erőfeszítéseiről és várható megpróbáltatásairól. A szakember elárulta, a helyi családsegítő központ nem rendelkezik szállítójárművel, sem anyagi háttérrel, amely orvosolhatná a gondot, de a várhatóan szeptemberben induló támogató szolgálat megoldást jelenthetne a család számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A filmkészítés Magyarországon is drága mulatság

Mi kerül kétszázmillió forintba egy filmen? – tehetnénk fel a kérdést akkor, amikor ennyi… Tovább olvasom